Как да отслабнем без диети: типични грешки и съвети

Как да отслабна без диета
Да отслабна бързо и то без диета? Струва ни се мечта, от онези несбъдващите се, към която се връщаме отново и отново. Мразейки излишните килограми, загрозяващи фигурата ни, не трябва да забравяме, че това също сме ние, а не някакъв враг, който трябва да сплашим и прогоним зад крепостната стена и след това да продължим да се боим, че той ще я премине отново.

Трябва ли да предизвикваме гражданска война, когато можем да решим проблема с вътрешна политика?

Защо не отслабвам? Типични грешки

Нискокалорично хранене, редовно спортуване, безкраен контрол, но... Проблемът продължава да стои. Килограмите, които толкова лесно си отиваха в началото, изглежда с всеки изминал ден започват да се завръщат, а настроението изчезва за тяхна сметка. Абонаментът за фитнес потъва на дъното на чантата, а в менюто постепенно се завръщат вредните, но толкова любими на всички тъжни момичета – бързи въглехидрати. И така до следващият цикъл на прозрение, ентусиазъм и решение да доведем най-накрая теглото поне до подножието на идеалното. Може би вече са измислили някакво чудодейно средство за отслабване без диети? Едно хапче и 10 килограма си заминават?

Този процес е добре познат не само на всички винаги „отслабващи“, но и на специалистите по правилното хранене. Те отделят няколко типични грешки, в които най-вероятно и вие ще се откриете?

Грешка 1 – Очакване на бърз резултат

Подлагайки се на диета, човек подсъзнателно очаква щедро възнаграждение за своята решителност и причинен дискомфорт. Но отслабването не е хазартна игра с моментални печалби, а по-скоро прилича на постепенно натрупване на семеен капитал – при правилна употреба стига за дълго време, но и трябва доста да поработим, за да го имаме. Бързите резултати гарантират само едно – килограмите ще се навъртат наблизо и ще се върнат скоро.

Грешка 2 – Разчитане на постоянни показатели

„Отначало отслабвах много добре, но след две седмици кантарчето „заспа“. Тази диета не работи и я спрях”.

Всяка промяна на режима на хранене, насочена към намаляване на доставяните вещества, предизвиква първоначален впечатляващ ефект, отнемайки около 10% от наднорменото тегло. От тъканите изтичат течности, червата се прочистват, намалява мускулната маса, но това слабо засяга „запасите“ от мазнини. Те се топят след това, но много по-бавно. Ако наднорменото тегло е голямо, в борбата с тях могат да отидат и няколко години, при условие че успеем да задържим правилния режим на хранене.

Нашето тяло е добър и спестовен стопанин, който обича да събира запаси за трудни времена и не дава толкова лесно натрупаните „съкровища“. Дори напротив – подложено на диета, тялото влиза в авариен режим и превръща в мазнини не само намалелите външни постъпления, но и собствената си мускулна маса.

Грешка 3 – Постоянен контрол на теглото

Постоянното следене на теглото по много пъти на ден, след всяко хранене или тренировка, е стандартно занимание на решилите да отслабнат. Радостта от заминалите си 200 грама и драмата по завърналите се 100 до степен на нагнетяване на страстите са достойни за древногръцка трагедия.

Всъщност, постоянното измерване по никакъв начин не отразява реалната картина. За варирането на теглото роля играят много фактори – времето от деня, фазите на менструалния цикъл и дори положението на кантара на пода.

Естествено, контролиране на теглото е необходимо, но специалистите са категорични, че по-често от веднъж седмично и дори веднъж на 10 дни е лишено от всякакъв смисъл.

Грешка 4 – Неправилно излизане от диетата

Диета, насочена към бързо отслабване, най-често включва доста странен набор от продукти. Ние с нетърпение чакаме най-накрая да свърши, за да спрем с тези зелени салати, извара с краставици, пилешки гърди. Най-накрая разписания срок свършва и ние се връщаме към обичайното си хранене. Заедно с него започват да се връщат и загубените с толкова труд килограми.

Ако върнем факторите, довели до наднорменото тегло, ще се върне и то. За да запазим резултата трябва да въведем постоянна промяна в режима си на хранене, а не да разчитаме на някакви чудодейни диети за 10 дни.

Грешка 5 – Отсъствие на явна цел

Звучи странно нали? Всеки решил да отслабне го прави с някаква цел – да влезе отново в сватбената си рокля, да изглежда добре на селфито от плажа. Всичко това са задачи с краткосрочна перспектива, за определен отрязък от време. Какво искаме след това не знаем. А това е важен момент. Поставяйки пред себе си цел да отслабнете психолозите препоръчват да не се ограничавате до събитие или предмет. Приемете това за смела, кардинална промяна в живота.

Ще станете по-уверени в себе си, ще изглеждате по-добре, ще си намерите по-добра работа, ще вдъхнете на отношенията със съпруга си нова сила, най-накрая ще заживеете в хармония със своето тяло и ще започнете да му се доверявате. Така трябва да формулирате целите си. Отслабването няма финална точка, а е входна врата към нов живот.

отслабване без диета

В заключение няколко кратки съвета:

  1. Последователността е по-добра от интензивността. Каквото и да се случи, опитайте да се придържате към режима на правилно хранене. Дори понякога да не успявате – не се отказвайте!
  2. Не се отчайвайте. Понякога не виждаме желаните резултати веднага, но най-важно е да направим още една стъпка по пътя. Всеки организъм е различен. Последователността ще донесе резултати! Гарантираме!
  3. Слушайте тялото си. Ако ви се яде – яжте, но не преяждайте. Ако чувствате, че днес може да се ограничите в храненето – направете си разтоварващ ден на ябълки, диня, салата и т.н.
  4. Не задушавайте капризите си. Тяхното изпълнение винаги влияе положително на настроението и увереността. Определете си „греховен“ ден – да речем веднъж седмично яжте любимата си вредна храна, а следващия ден разтоварете с лека храна. Това ще облекчи стреса и ще ви помогне да задържите правилния режим на хранене.
  5. Глезете се! Ходете на масаж, на козметични процедури, на концерти, на кино. Съчетайте диетата с приятни за вас дейности. Не се фиксирайте върху нея – животът е много по-богат от едното хранене.
  6. Малко магия. Яжте в малки чинии, с малки прибори. Така лъжете мозъка си и той приема малката порция за обичайна. Яжте в чинии с тъмни цветове. Особено силно това се отнася за тъмносиния цвят – той е „най-неапетитния“.
  7. Слушайте класическа музика и джаз. Да ядем по-малко и по-дълго, да се наслаждаваме на намалялото количество храна помага акомпанимента на класическа музика и джазови импровизации. А и съгласете се – развиването на музикален вкус не е толкова лош страничен ефект на отслабването без диети?