Ето как влияе слънцето на вашето тяло

slance-tialo

През лятото ние прекарваме много време на слънце, но дори не подозираме как това се отразява на телата ни. Тук са само някои от процесите, които се случват в тялото, когато е изложено на слънчева светлина.

Мозък

слънце - мозък
Под влияние на UV радиацията в мозъка се освобождават ендорфини - хормоните на доброто настроение. Ето защо ние често се чувстваме щастливи в слънчеви дни.

Кръв

слънце - кръв
Излагането на слънце може да намали нивата на холестерола в кръвта, тъй като UV радиация стимулира превръщането му във витамин D.

Нокти

слънце - нокти
Топлите лъчи на слънцето увеличават притока на кръв към кожата, за да се поддържа охлаждането на тялото. Това, от своя страна, стимулира растежа на ноктите.

Бъбреци

слънце - бъбреци
Прекомерното излагане на слънце може да доведе до обезводняване на организма и да се създаде допълнителна тежест върху бъбреците. Ако течността в организма не се възстановява във времето поради дехидратация урината може да стане тъмно жълта и да започне образуване на камъни в бъбреците. Затова си набавяйте достатъчно течности през лятото.

Лице

слънце - Лице
Тази част от тялото е най-податлива на увреждане при продължително излагане на ултравиолетови лъчи. Повечето дерматолози подкрепят мнението, че появата на бръчки в 80% се предизвиква от слънчевата светлина.

Кости

слънце - кости
Слънчевата светлина укрепва костите, тъй като стимулира производството на витамин D.