Бял шум за заспиване на бебета : какво е и как работи

бял шум бебе

В тази статия ще ви разкажем какво е това „бял шум“ и как работи. Защо бебетата обичат белия шум? Помага ли белият шум да се успокои новороденото? Безопасно ли е да се използва бял шум?

Бял шум – какво е и как работи

Скоро наше приятелско семейство се сдоби с близнаци. Бяха дълго чакани и появата им донесе огромна радост, но след преминаването на еуфорията от раждането започнаха ежедневните грижи около новородените, за които мисля всеки има представа.

Един от най-големите проблеми беше трудното заспиване и постоянният плач преди него. Двамата родители се нуждаеха от помощ и логистичната подкрепа пристигна под формата на тъща. С Жоро, бащата на близнаците, освободен за няколко часа от семейния съвет, седнахме да пием кафе:

– Нямаш никаква идея за какъв рев иде реч! – оплака се таткото. – По няколко часа реват и не искат да заспят. Пристигна тъщата и направи чудо! Като дойде време да ги приспиваме пусна чешмата до последно. Почти веднага престанаха да плачат, забележимо се успокоиха и очичките им започнаха да се затварят. Гледахме я с удивление и възторг – като вълшебница. Как го направи? Чудо някакво.

Бебетата наистина обичат белия шум – равен фонов шум, напомнящ звуците в матката на мама. Той помага на децата да заспиват бързо, да спят по-дълго и здраво, успокоява ги и прекратява плача.

Какво е бял шум?

Както белият цвят е смесица от всички видими цветове в спектъра (затова, ако го прекарате през призма или кристал, получавате дъга), така и белият шум е смесване на звукове с различна честота и интензивност.

Примери за естествен бял шум са близък водопад, течащата вода от чешмата, шум от прахосмукачка, миксер или вентилатор. Белият шум са повтарящи се, монотонни звуци, които успокояват бебетата.

Защо малките обичат белия шум?

През дългите 9 месеца в корема на мама детето е заобиколено от далеч не толкова безшумна среда. По-скоро то се е намирало на оживена градска улица – това ниво на шум му е добре познато и привично. При раждането се оказва в един некомфортно тих свят и белия шум се явява нещо като спомен за предишния „уютен“ дом.

Ниво на шума, дБ

Ниво на шум

Как работи белия шум?

„Белият шум наподобява звука от кръвта, циркулираща в плацентата. Този звук детето чува денонощно в утробата и точно затова той е мощен стимулант на вродения механизъм за самоуспокояване.“ – казва известният педиатър и преподавател в Медицинския университет в Южна Калифорния Харви Карп.

Много майки споделят, че самите те се успокояват и заспиват, когато пуснат бял шум на детето.

Цикълът на сън при децата до 1,5-2 години средно е равен на 40-45 минути и дори в този кратък цикъл има моменти на кратки събуждания между неговите фази. Освен това, при тях фазата на бърз (REM) сън е два пъти по-честа, отколкото при възрастните. Белият шум помага на детето да смени една фаза на съня с друга, без намесата на родител.

Ако бебето ви се събужда на всеки 20-40 минути през деня и на всеки 90 минути през нощта, бял шум може да се използва през цялото времетраене на нощния и дневен сън, при следните условия:

  1. Силата не трябва да превишава 50 децибела, измерени при главата на детето.
  2. Източникът на бял шум не трябва да е по-близо от 1 метър от мястото за спане.
  3. Ако бебето плаче, звукът на белия шум (върши работа и маминото „ш-ш-ш“) трябва да е малко по-силен от детския плач. Детето трябва да успее да го забележи през своя плач, да го разпознае и да започне да се заслушва.
  4. Веднъж успокоило се (обичайно след 1 до 5 минути) намалете звука на белия шум до 50 децибела или ако нямате уред за измерване до комфортна за самите вас височина.

В заключение ще ви дадем нашата колекция с mp3 записи на бял шум.

Бял шум - Море

Бял шум - Море и нощни звуци

Бял шум - Тих дъжд

Бял шум - Дъжд и гръмотевици

Бял шум - Нощна гора

Бял шум - Водопад

Бял шум - Прахосмукачка

Бял шум - Сърдечен ритъм

Бял шум - Монотонен за заспиване на бебета


Ще се радваме да чуем вашите коментари дали белия шум работи при вас и какви са вашите наблюдения при прилагането му.

Като допълнителен източник на лечебен бял шум можете да разгледате и Матриците на Гаряев.