Как да се отървем от ненужните вещи

kak-da-se-otarvem-ot-nenuzhnite-veshti2
Натрупалите се излишни вещи могат да станат истински бич за всеки апартамент: лекарства и продукти с изтекъл срок на годност или отдавна остарели вещи, неизползвана битова техника, празни кутии, в които има неща, неподлежащи на идентификация. И всички те заемат много място и събират само прах. И докато с продуктите лесно можем да намерим решение като просто ги изхвърлим, то за всичко останало ще съжалим, ако го изхвърлим.

Още древнокитайските майстори на фън шуй са изобретили специален метод, който помага да се определи колко полезна ще е една или друга вещ. Те препоръчват да вземете предмета в ръце и да си зададете за него три въпроса:

  1. Има ли този предмет такова уникално свойство, което не може да се замени с никой от другите предмети?
  2. Налагало ли се е да се снабдявам с тази вещ поне един път за последните две години?
  3. Възможно ли е с помощта на този предмет да се направи нещо необходимо и полезно?

Ако отговорът на поне два от тези въпроси е отрицателен, то със сигурност това може да означава, че тази вещ е наистина ненужна. Ако всички отговори са отрицателни, то значи този предмет едва ли би ви бил полезен някога повече.

Много е вероятно дори и след прилагането на този метод за ненужност във вас да останат съмнения, било от сантимент, поради спомени или друга причина. Майсторите на фън шуй препоръчват в този случай да приберете всички тези неща в отделна торба, кутия, да ги затворите добре и да ги поставите на труднодостъпно място (например на тавана, в мазето, килера или друг вид помещение за съхранение). В случай, че за следващите две години никой от членовете на семейството никога не потърси и не развърже тази торба, може спокойно да я хвърлите без дори да опитвате да си спомните какво има вътре.

Съвременните психолози препоръчват още един доста ефикасен начин за избавяне от сантимента и съжалението при изхвърляне на старите вещи. Трябва да сложите всичко потенциално ненужно в хола или в средата на коридора, за да може непрекъснато да се мярка пред очите или да се пречка из краката ви. По този начин се установява постоянен зрителен контакт с тези вещи, който ще помогне да натрупате достатъчно раздразнение, за да ги изхвърлите решително или пък да ви хрумне идея за целесъобразността на по-нататъшното им използване.

kak-da-se-otarvem-ot-nenuzhnite-veshti5

Ако на някой от предметите отдавна сте намерил заместник, но така и не искате, и не искате да го изхвърлите или просто ви мързи, можете да пуснете обява в специализираните сайтове за продажба (ако има някаква стойност) или да направите подарък на някого. Много е вероятно да попаднете на хора, които искат да пригодят за нещо друго стара пералня, пиано или хладилник и в този случай с благодарност дори сами ще дойдат и вземат излишната вещ.

Трябва да се отбележи, че тези правила работят само по отношение на практичните вещи: техника, уреди, съдове, мебели и т.н. Истината е, че много ненужни вещи хората съхраняват от сантименталност и емоционална привързаност към тях. Например, люлеещото се детско столче, подарък от баба, което вече не се използва и се мести от стая в стая, за да не пречи, но да се хвърли е много трудно, тъй като то ни напомня за любим човек. Но ако предметите, извикващи приятни спомени, вече заемат целият килер или кухня, то със ситуацията трябва някак да се справите.

Специалистите препоръчват да се разделят сантименталните вещи на такива, които имат някаква стойност и на такива, които нямат. Например, ако гореспоменатото люлеещо се столче все още предизвиква положителни емоции, то със сигурност трябва да се остави, но огромното количество картички и финтифлюшки, за които дори не си спомняте от кого точно са получени, очевидно са излишни.

Можете също така да превърнете сантиментални предмети в практични. Например, да поставите училищната грамота в красива рамка и да украсите стената с нея. Да сложите ресни, дантела на една кука на подарени от баби и майки одеяла като ги използвате за шалтета. От стари пердета да си направите възглавнички за диван, които да напълните с пълнеж от плюшени играчки (може да ги нарежете при желание) и т.н. По този начин ще осмислите присъствието на старите вещи.