Градина – овладей съзнанието си

gradina-ovladej-saznanieto-si

(Робин Шарма, Монахът, който продаде своето ферари)

– В тази притча градината е символ на съзнанието, – обясни Джулиън. – Ако се грижиш за своето съзнание, ако го подхранваш и култивираш, то като плодородна богата градина ще разцъфне много по-силно от твоите очаквания. Но ако позволиш плевелите да пуснат корени, спокойствието на съзнанието и дълбоката вътрешна хармония завинаги ще ти се изплъзнат.

 • Обърни внимание на химикалите, които повечето хора всеки ден наливат в плодородната градина на своето съзнание: те постоянно се притесняват и тревожат, преживяват миналото, тъжно размишляват за бъдещето и сами си измислят страхове, които и предизвикват хаос в техния вътрешен свят. На родния език на мъдреците Сиван, просуществували хиляди години, йероглифът, обозначаващ безпокойство, поразително прилича на йероглифа, който означава изгарянето на клада. Йоги Раман ми каза, че това не е просто съвпадение.
 • Безпокойството изтощава мозъка, лишава го от сили и рано или късно парализира душата. За да живееш пълнокръвен живот, ти трябва да охраняваш вратата на градината си и да допускаш там само най-важната информация.
 • ... Хората, които не са удовлетворени просто да вегетират; тези, които раздухват пламъците на своите възможности и наистина се радват на магическия танц на живота, се различават от тези, които водят често посредствено съществуване. Главната разлика се състои в положителната посока на мислене за света.
 • Средно на ден в ума на обикновения човек минават около шейсет хиляди мисли. Но това, което наистина ме изуми, е фактът, че деветдесет и пет процента от нашите днешни мисли по нищо не се отличават от вчерашните.
 • Хората всеки ден мислещи за едни и същи категории, в по-голямата си част са отрицателни, попаднали под влиянието на лоши умствени навици. Вместо да се съсредоточат върху всичко хубаво и да мислят за това как да направят нещата още по-добри, те са станали заложници на миналото си. Някои се притесняват за изгубени взаимоотношения или финансови проблеми. Други страдат, спомняйки си далеч не съвършеното си детство. Трети тъжно си мислят за далеч по-тривиални неща: за недоброжелателните нотки в гласа на продавачката в магазина или на колегата по време на работа. Тези, които се настройват за подобни мисли, позволяват тревожността да ги унищожава. Те сами блокират огромни потенциални възможности на своето съзнание, лишават го от способността му да върши чудеса. Тези хора никога не осъзнават, че контролът над съзнанието – това е квинтесенцията на управлението на живота.gradina-ovladej-saznanieto-si1
 • Когато се посветиш на промяна на вътрешния си свят, животът ти бързо се превръща от обикновен в необикновен. Може би не сме в състояние да контролираме времето, пътното движение или настроението на хората около нас. Но ние на 100% можем да контролираме отношението си към тези събития. Дадена ни е силата да определяме какво ще мислим във всеки един момент.
 • Не е важно какво ще се случи с теб в живота, само ти можеш да избереш своя отговор на това. Когато формираш навик да търсиш положителното във всяко обстоятелство, животът ти ще се движи към по-високи сфери. Това е един от великите закони на природата.
 • Успехът в живота, без значение материален или духовен, започва именно с мислите, които ражда съзнанието всяка секунда, всяка минута, всеки ден. Твоят външен свят отразява състоянието на твоя вътрешен свят. Контролирайки мислите и реакциите си от случващото се, започваш да контролираш съдбата си.

В живота няма грешки, има само уроци

 • Предлагам ти да спреш да оценяваш събитията като положителни или отрицателни. По-добре просто ги преживявай, помисли над тях и извлечи поука. Тези малки уроци те изпълват с вътрешна и външна сила. Без тях ти би останал на едно място. Просто помисли над това, което се е случило в твоя собствен живот. Много извличат голяма полза от собствените предизвикателства на съдбата. И ако ти стигнеш до резултат, който съвсем не си очаквал, и почувстваш някакво разочарование, помни:

Законите на природата винаги създават ситуация, при която една врата се затваря, друга се отваря

 • Започни да живееш, наслаждавайки се на своето въображение, а не на своята памет. Започвай с днешната вечер, забрави за миналото. Осмели се да мечтаеш, представи си себе си като нещо повече от сбора на настоящите обстоятелства. Очаквай най-доброто. Ще бъдеш изумен от получените резултати.
 • Трябваше да запълня празнината, която започна да обгръща живота ми... Радостта дойде от простите удоволствия. Радостта дойде от чудесното вечерно плуване или каране на велосипед. Имах такова любопитство към живота! Аз бях търсач на приключения. Това, което ми носеше бъдещето, нямаше граници.gradina-ovladej-saznanieto-si2
 • Честно казано, не мисля, че съм чувствал подобна свобода и радост през последните, да кажем, 15 години. Какво се случи? ... Взех решение да спра да губя толкова много време за печелене на пари и да прекарвам много повече време за създаване на живота. Границите на твоя живот са само твоите собствени творения.
 • Колкото по-малко се съсредоточаваш единствено върху крайния резултат, толкова по-бързо той ще дойде. Концентрацията е основата на съвършенството на съзнанието. Самият факт, че имаш желание или мечта означава, че имаш и съответната способност да ги реализираш. За да разкрепостиш своето съзнание, първо трябва да си в състояние да го овладееш и да се концентрираш само върху решаването на най-близките задачи.
 • Тайната на щастието е проста – изясни си с какво наистина обичаш да се занимаваш и всичките си сили отдай на това занимание. Ако се вгледаш в най-щастливите, най-здравите и най-доволни от живота хора на нашата планета, ще видиш, че всички те, без изключение, са намерили своето призвание в живота и са му посветили цялото си време. Това призвание почти винаги е свързано по някакъв начин със служба на другите.
 • Само когато напълно съсредоточиш силата и енергията на ума върху това, което обичаш, удовлетворението ще напълни живота ти и всички желания ще се изпълнят леко и просто. ... Тази твоя страст, така или иначе, трябва да подобрява живота или да служи на другите хора. ... Когато разбереш в какво се състои призванието на живота ти, твоят свят ще оживее. ... Намери истинската причина за съществуването си и след това намери в себе си смелост да действаш в съответствие с нея.
 • Твърде много от нас се поддават на излишна и безкрайна суета. Тази суета е опустошителна, лишава ни от естествената жизненост и енергия. ... Тревожността е причина за изтичане на безценната енергия и потенциала на твоето съзнание.
 • Само когато намериш целта си, животът ще стане много по-лесен и по-полезен. Когато сам за себе си си обясниш главната цел на своя живот, няма да има нужда вече да работиш. Твоята работа ще бъде игра.
 • Най-доброто, което може да направи човек за себе си, е редовно да напуска зоната на обичайното.

Престани да бъдеш твърде практичен. Започни да правиш това, което винаги си искал да правиш