9 практически съвета как да станем по-добри

За да станете по-добър не трябва да учите в университет, да завършите магистратура или да посещавате обучения. Достатъчно е да прочетете тези 9 съвета и да започнете да ги спазвате.

9-prakticheski-saveta-kak-da-stanem-po-dobri

  1. Трябва да изработите в себе си изключително полезния навик винаги да бъдете благодарни за това, което имате в дадения момент! Повечето от нас възприемат всичко, което имат, самите себе си, целия си живот и всички блага, които той ни предоставя като нещо обичайно, като даденост... А някога пробвали ли сте да помислите върху това как живеят хората, които са лишени от зрение, ръце или крака? Опитайте поне десетина или петнадесет минути на ден да мислите за това, което вече имате, независимо със собствени усилия или чрез някого и че просто трябва да сте благодарни за него!
  2. Не се колебайте винаги да изразявате своята искрена благодарност! Никога не забравяйте да кажете вълшебната дума: "Благодаря!". Ваша приятелка ви е дала своя чадър, защото навън изведнъж е започнало да вали? Задължително благодарете. Тя трябва да разбере, че оценявате грижовното ѝ отношение към вас. Защото понякога най-простите и искрени думи на благодарност, изречени с усмивка, лесно могат да станат причина за доброто настроение и на вас, и на човека по чийто адрес са били насочени думите на благодарност.9-prakticheski-saveta-kak-da-stanem-po-dobri1
  3. Незабавно се отървете от вредния навик да обсъждате, когото и да било! Вероятно отдавна ви е известен забележителния израз: "Не съдете, за да не бъдете съдени!". Нима ви носи удоволствие да разберете, че ви осъждат за ваши думи или действия? Най-вероятно – не. Затова и вие самите никога не бързайте рязко да осъждате нечии думи или действия. Разбира се, с малки изключения и в тези случаи, когато това е абсолютно необходимо и в крайна сметка всички ще се чувстват комфортно.
  4. Бъдете много внимателни с критичните думи, насочени по нечий адрес! Разбира се, справедливи коментари понякога са абсолютно необходими, но не си струва прекалено да се увличате. Помнете: "Всичко е добре с мярка!". В случай, когато крайната цел на всичките ви критични думи е желанието да се унижи даден човек, а не леко и тактично, с шега да подметнете неговите грешки, то в крайна сметка се оказва, че това вече дори не е критика, а някаква злостна нападка!
  5. Стремете се към всички хора около вас да се отнасяте с нужното разбиране. Практически всеки човек има собствено мнение, както и свой поглед върху всичко, което се случва. Но този факт съвсем не трябва да ви създава проблеми внимателно да можете да изслушате някаква различна от вашата гледна точка и дори да се опитате да я разберете. А, може би, дори да я приемете. Именно такъв начин на общуване и поведение с хората около вас ще помогне да бъдете винаги общителни, а и в голяма степен ще разширите своя кръгозор. Само твърде ограничените и дори твърдоглави хора просто се страхуват и не могат да понесат да слушат мнение, което е коренно различно от тяхното собствено мнение!9-prakticheski-saveta-kak-da-stanem-po-dobri2
  6. Старайте се колкото е възможно по-често да правите на хората около вас искрени комплименти. Съсредоточете вниманието си върху това в тях, което поне малко харесвате. И, разбира се, съвсем не бива да обръщате твърде голямо внимание и забелязвате недостатъците на околните, които Ви дразнят. Отбележете това, което смятате достойно за внимание: интересни подробности за дрехата, промяна, хубава усмивка... Много често каквито и да било приятни комплименти могат да вдъхновят и причинят малки чудеса.
  7. Старайте се да правите колкото се може повече добри дела! Ако сте зад волана на колата, спрете на пешеходците; помогнете на майка с количка; кажете добра дума на възрастен човек. Чувайки думи на благодарност в отговор или просто усмивка, сами ще усетите как настроението ви значително се подобрява!
  8. Винаги и навсякъде тактично се отдалечавайте от всякакви конфликтни ситуации. Естествено, в същото време трябва да дадете да се разбере, че винаги можете да се застъпите за себе си и собственото си мнение. Но не бива да използвате своята скъпоценна енергия за такива празни занимания: запазете я по-добре за ваши си действия! И ще забележите колко по-бързо и по-добре много ваши планове и задачи са започнали да се решават и изпълняват! Може би понякога е много по-уместно да приемете, че на света има такива хора, които никога няма да ви разберат и приемат, както и вие тях. Приемете това като даденост и веднага ще забележите колко по-приятен и лесен е станал живота ви.
  9. И накрая, както обикновено, е най-важната мисъл. Задължително бъдете, преди всичко, добри към себе си! Добротата, всъщност, е толкова цялостно и дори неделимо понятие, че това как се отнасяте към самите себе си показва как съответно ще се отнасяте и към хората около вас. Обичайте себе си – тогава непременно и другите ще ви заобичат!

9-prakticheski-saveta-kak-da-stanem-po-dobri3