Какво ни предават гените

kakvo-ni-predavat-genite3

Генетиката е наука не само интересна, но и удобна. Изследванията на учените са доказали, че много неща не зависят от нас, а ги получаваме в наследство. Гени – нищо не можеш да направиш.

Доминант и рецесив

Не е тайна, че нашият външен вид се състои от редица признаци, които се определят от наследствеността. Може да се говори за цвета на кожата, косата, очите, ръста, телосложението и така нататък.
Повечето гени имат две или повече вариации, наречени алели. Те могат да бъдат доминантни и рецесивни.
Пълно доминиране на един алел се наблюдава изключително рядко, в това число и поради косвеното въздействие на другите гени. Също така на външния вид на малкото дете влияят множество алели, наблюдавани при редица гени.
Ето затова учените говорят само за по-висока вероятност за поява при децата на външни белези, следствие от доминантни алели при родителите, но нищо повече от това.
Например, тъмният цвят на косата е доминиращ над светлия. Ако и двамата родители имат черна или кестенява коса, то тогава и детето ще е тъмнокосо. Изключения са възможни в редки случаи, ако в рода от страната и на двамата родители, например, има блондини.
Къдравата коса също се предава с предимство по наследство, защото тя също е доминиращ ген. Що се отнася до цвета на очите, там отново силни са тъмните цветове: черни, кафяви, тъмно зелени.
Такива характеристики като трапчинки на бузите или брадичката също доминират. Практически всички ярко изразени характеристики на външния вид са по-силни. Това може да бъде голям, дълъг нос или гърбица на него, щръкнали уши, дебели вежди, пухкави устни.

kakvo-ni-predavat-genite1

Ще бъде ли послушно момичето?

Ще стане ли дъщеря ви подредено момиче, обожаващо куклите или ще расте като момче, играейки на пирати и разбойници, до голяма степен се определя от майчинския инстинкт, който, както се оказва, зависи от два гена. Изследвания, проведени от организацията Human Genom Organisation (HUGO), шокираха научната общност, когато представиха доказателства, че майчинският инстинкт се предава единствено по бащина линия. Ето защо учените твърдят, че по поведенчески модел момичето с много по-голяма вероятност ще прилича на баба си по бащина линия, отколкото на родната си майка.

Наследствена агресивност

Разгледано е поведението на деца-близнаци на възраст от 7 до 12 месеца. По-специално са наблюдавани агресивност, раздразнителност, активност и общителност – генетичната връзка с типа поведение на родителите им. Оказало се, че първите три черти имат наследствена природа, а общителността на 90% се формира в обществената среда. Или – ако някой от родителите е склонен към агресия, то вероятността това да се повтори при детето е 94%.

Ген на съня

Сънят на обикновения човек е 7-8 часа в денонощието, но при наличието на мутации в гена hDEC2, регулиращ цикъла сън-бодърстване, необходимостта от сън може да се съкрати до 4 часа. Носителите на тази мутация често постигат повече в живота и кариерата тъй като разполагат с много време в будно състояние.

kakvo-ni-predavat-genite4

Ген на щастието

Последното десетилетие генетиката се блъска над доказателство, че за щастлив живот трябва да имате съответните гени. И по-точно, така нареченият ген 5-HTTLPR, който отговаря за транспортирането на серотонина (хормона на щастието).
През миналия век тази теория е считана за лудост, но днес, когато вече са открити гените, отговарящи за плешивостта, дълголетието или влюбеността, нищо вече не изглежда невъзможно.
За да докажат хипотезата си, учени от Лондонското медицинско училище интервюирали няколко хиляди души. Резултатът – доброволците, които били с два гена на щастието и от двамата родители, се оказали оптимисти и без склонност към депресия хора. Резултатите от изследването са публикувани в списание Journal of Human Genetics.
Въпреки това, ако по някаква причина дълго време сте в лошо настроение, не бива прекалено да се уповавате на тази теория и да обвинявате майката природа, че ви е обрекла на нещастие. Учените твърдят, че човешкото щастие зависи от много фактори: "Ако не ви върви, загубили сте работата си или сте се разделили с любими хора, то това ще бъде много по-силен източник на нещастие, независимо какво количество и какви гени имате".

Гени и болести

Гените влияят и на това към какви заболявания можем да имаме склонност. Към днешна дата са описани около 3500 генетични заболявания като за половината от тях има намерен конкретен ген причинител, известна е неговата структура, типове нарушения и мутации.

kakvo-ni-predavat-genite5

Дълголетието

Генът на дълголетието е открит от учени на Харвард в Масачузетс още през 2001 година. Генът на дълголетието, всъщност, е последователност от 10 гена, която може да съхранява в себе си тайната на дългия живот.
При изпълнението на проекта са били изследвани гени на 137 столетника, техните братя и сестри на възраст от 91 до 109 години. При всички тях била открита "хромозома 4" и учените смятат, че именно в нея се съдържат до 10 гена, които влияят върху здравето и продължителността на живота. Тези гени позволяват на техните носители успешно да се борят с рака, сърдечните заболявания и деменцията.

Тип на фигурата

Гените са отговорни и за типа фигура. Склонност към затлъстяване често се появява при хора, които имат дефект в гена FTO. Този ген нарушава баланса на "хормона на глада" – грелин, което води до усилен апетит и вроден стремеж да се яде повече, отколкото трябва. Разбирането на този процес дава надежда за създаване на лекарство, което намалява концентрацията на грелин в организма.

A002_C009_1113FU

Цвят на очите

Традиционно се счита, че цветът на очите се определя от наследствеността. За светлите очи отговаря мутацията на гена OCA2. Още от края на XIX век съществува хипотезата, че предците на човека са били само с тъмни очи. Ханс Ейберг, датски учен от университета в Копенхаген, провел научни изследвания, потвърждаващи и развиващи тази идея. Според резултатите от изследванията генът ОСА2, чиято мутация е отговорна за светлите очи, се появява чак в периода на мезолита (10000-6000 години пр. Хр.). Ханс е натрупал доказателства от 1996 г. и направил изводи, че ОСА2 регулира производството на меланин в организма и всички промени в гена намаляват тази способност и нарушават функционирането му, правейки очите светли.
Професорът твърди също, че всички синеоки жителите на Земята имат общи предци, тъй като този ген се предава по наследство. Въпреки това, различните форми на един и същи ген, алел винаги се намират в състояние на конкуренция като по-тъмният цвят винаги "печели", надделява. В резултат на което при родители със сини и кафяви очи, децата ще са с кафяви очи и само при двойка със сини очи може да се появи дете с очи със студени нюанси.

Кръвната група

Кръвната група на бъдещото бебе е най-предсказуемият от всички наследствени признаци. Всичко е съвсем просто. Знаейки кръвната група на родителите, може да се каже каква ще бъде при детето.