7 цитата от най-бедният президент в света

7-tsitata-ot-naj-bedniyat-prezident-v-sveta

Хосе Мухика живее със съпругата си и тяхната тринога чихуахуа Мануела в малка къща в работническите покрайнини на Монтевидео, а наоколо растат хризантеми, които президентът продава. Мухика има 25-годишен Volswagen Beetle – уругваецът не купува луксозни предмети и по време на управлението си дарява 90% от заплатата си за благотворителност.

По време на мандата си подкрепя идеите на свободния пазар, независимостта на съдебната система и свободата на пресата, легализира еднополовите бракове. Под негово ръководство Уругвай е първата страна в Южна Америка, узаконила абортите и първата в света напълно легализирала марихуаната.

Скромният му начин на живот и откритост го превърнаха в култов политик и извън пределите на Уругвай. Разбира се, има и критици, които отбелязват, че политиката на президента е непоследователна, а изявленията му са повърхностни и често противоречиви.

7-tsitata-ot-naj-bedniyat-prezident-v-sveta1

  • Хората са твърде обсебени от идеята за материалните ценности

Ние пожертвахме старите нематериални богове в полза на един-единствен Бог – Пазара. Той управлява нашата икономика, политика, нашите навици и нашия живот, отговаря за нашите кредитни карти и курсовете на валутата, създава илюзията за щастие. Изглежда ние сме родени само за това да консумираме, и консумираме, оставайки в крайна сметка неудовлетворени в самота и изолация.

  • Приоритет за обществата трябва да стане потреблението само на нужното

Най-богатите страни трябва да платят, за да се изкорени бедността в световен мащаб и да се приобщи целият свят в потребяване само на необходимото. Просто е абсурдно колко много разхищаваме напразно и колко много безполезни неща произвеждаме, за да ги захвърлим почти веднага, докато някъде на другия край на Земята жени трябва да минат пет километра, за да стигнат до питейна вода.

  • Трябва да се контролира процеса на глобализация

Днес глобализацията може да бъде опасна, доколкото тя се управлява като процес изцяло от пазара. Няма нито регулиращи норми, нито регулаторни институции. Националните правителства са загрижени само за следващите избори, а в същото време има редица глобални проблеми, които никой не решава.

7-tsitata-ot-naj-bedniyat-prezident-v-sveta2

  • Политиците от различни страни трябва заедно да се заемат с преразпределение на благата

Днес ние можем да рециклираме почти всичко. Ако сме само малко по-пестеливи и живеем според нуждите си, то на часа седем милиарда души на планетата ще могат да имат всичко необходимо. В тази посока и трябва да мислят световните лидери. Но хората и страните мислят всеки за себе си поотделно, забравяйки за човечеството като цяло.

  • Цифровите технологии ще породят нова форма на демокрация

Демокрацията не бива да се разглежда като нещо завършено или идеално. Има само ход на историята, която никога не свършва. Може би точно сега, благодарение на цифровите технологии, се появяват условия за формиране на такава демокрация, която към днешна дата е просто невъзможно да си представим.

  • ...но за това трябва да се промени светогледа на множеството хора

Животът изтича като пясък през пръстите, докато работиш, и работиш, може би даже извънредно, само за да придобиваш още повече. Консуматорското общество – това е двигателя на всички тези проблеми. Ако в него е парализирано потреблението – икономическите процеси се прекратяват, а ако икономиката вече не функционира – това е призракът на стагнацията, който може да надвисне над всеки един от нас. Но именно тази прекалена консумация вреди на планетата. Този проблем има политическа същност и ни показва, че трябва да се борим за формирането на друга култура.

  • Когато хората най-накрая се заситят, те ще станат щастливи

Ние не просто идваме на този свят, за да пораснем и се променим. Ние идваме на този свят, за да бъдем щастливи. Защото животът е кратък и ни се изплъзва. Никакви материални блага не струват, колкото човешкия живот и това е най-важното.

7-tsitata-ot-naj-bedniyat-prezident-v-sveta3