10 житейски съвета от вашата… котка

10 житейски съвета от вашата... коткаКотките имат особен поглед за света. Ако кучето определено е загрижено за вас и дали сте щастливи, то котката е по-загрижена за собственото си благополучие. Но всеки от тях има достатъчно мъдрост, за да я сподели с нас.

Котките са практични. Те могат да ни разкажат как трябва да бъдете упорити и меко да учите другите как трябва да се отнасят към вас и да уважават границите ви. Че трябва да се изкачите на най-високото “дърво”, ако това желаете. Че външния вид все пак има значение и трябва да се грижите за себе си. А също и че вие сами контролирате своите емоции, нужди и цели в живота.

И така, какво би ни посъветвала да направим котката, за да намерим себе си и да направим живота си прекрасен.

 • Аз те обичам, но себе си обичам повече. Обичай себе си. Спете колкото ви е необходимо, хранете се през деня по малко и правете само тези неща, които са ви интересни. Установявайте за себе си високи стандарти и се придържайте към тях, като че ли други варианти просто не съществуват. Направи приоритет своите интереси — физически, емоционални и духовни. Когато бъдеш здрав във всички тези смисли, светът за теб ще е пълен с възможности.
 • Приемай подаръци и цени добрите намерения. Аз понякога ти нося полужива мишка или птица. Това е дар. Ако това не е подаръкът, който ти искаше, знай – аз ти го подарявам, защото те обичам. Светът е пълен с дарове. Забелязвай ги, търси ги и цени този, който ти ги е дал, без значение дали е котка или друго животно, човек или самата Вселена.

Иди там, където искаш да отидеш в живота и не се страхувай. Винаги ще намериш пътя към дома.

 • Фокусирай се върху това, което наистина искаш и бъди настойчив, докато не го получиш. Опцията "не" не съществува. Аз съм гладен. Ще се надигнеш от постелята и ще ме нахраниш, иначе ще обикалям около теб, ще стъпвам по ръба на възглавницата и по косата ти. Ще разпръсвам извън съда пълнежът на котешката си тоалетна, ако не си я сменял скоро и вече не е свежа. Трябва да я почистиш и да ми сложиш нов „пясък“ (пълнеж). Обичам да седя на терасата и да гледам как залязва слънцето и аз знам, че ти ще станеш и направиш всичко необходимо, за да се случи това. Върши необходимото, за да получиш това, което ти е нужно и въвличай и останалите в него, за да ти помогнат.
  10 житейски съвета от вашата... котка
 • Научи другите как трябва да се отнасят към теб. Покажи им ролева игра и нежно, меко, но настоятелно пресичай нежелани прояви. Бих искал да ме погалиш точно сега, затова идвам и се гушвам на коленете ти. Ако се изправиш и тръгнеш нанякъде, аз няма да спра да те следвам. Ще видиш, че съм самото очарование. Добре, сега вече ми е достатъчно и за да го разбереш, леко се изплъзвам от ръцете ти или леко натискам дланта ти, ако ти ме задържаш. И, моля те, не прави опити да ме галиш, когато не съм в настроение.
 • Дръж се като крал. Бъди уверен в себе си, дори ако вътрешно имаш някакви съмнения по този въпрос. Ако го правиш дълго време, твоят мозък ще го повярва! Кралете не си поплюват, така че не подхождайте към мен с блудкави шегички и игри, които са под моето достойнство, могат да изцапат козината ми и да ме стресират. Ако аз правя нещо, означава, че то е добро за мен. А сега гледам на теб отгоре, настанявайки се високо на рафта за книги. Както и трябва да бъде.
 • Външният вид е от значение. Грижи се за козината ми и ми избирай красиви аксесоари. Каишката ми трябва да отразява моята личност. Прост, но елегантен или с бохемски шик. Харесва ли ви или не, външният вид показва на света отношението към самия себе си, как се оценявате сам. Дори ако сте много добър оратор, но „козинката“ ви жълтее и аксесоарите са лоши, ще подкопаете своето кралско достойнство.

Не се концентрирай над това, че си паднал, мисли, че стоиш на краката си след падането.

 • Бъди независим. Разчитам на теб по отношение на храна и вода, защото съм в твоя дом, но най-вече разчитам на самия себе си. Знам, че съм себе си през тези дни и съм отговорен за собственото си щастие. Обичам компанията, но и самотата също. Аз отговарям за своето настроение, емоции и потребности.10 житейски съвета от вашата... котка
 • Уважавай моите граници. Ще те захапя или одраскам, ако ме откъснеш от съня, отнемеш моята играчка, доведеш у дома куче или с нещо друго нарушиш заобикалящия ме свят. И също така – не довеждай тук още една котка. Аз съм напълно достатъчен. Трябва ми цялото ти внимание и време. Но, моля, донасяй в дома ни толкова риби и птици, колкото си поискаш. Уважение към мен и нашето разпределено обкръжение ще направи живота ти по-лесен, а мен по-щастлив. Не ми трябва много, но ми харесва, когато към мен се отнасят с уважение.

Аз не анализирам защо съм паднал. Просто мисля: „А, паднах. Напред към нови приключения!“

 • Действай без страх. Катери най-високите дървета, дори ако не знаеш как ще слезеш оттам. Иди там, където ти се иска да отидеш в живота и не се страхувай. Винаги ще намериш пътя обратно към вкъщи, дори ако излизайки на разходка, ти още не знаеш по какъв начин ще го направиш. Да бъдеш парализиран от страх – това е за животните, които са с по-малко мозък от теб или от мен.
 • Продължавай да се движиш напред. Приземявай се на всички четири лапи, ако паднеш, а после давай вид, че така е било предвидено. Не се концентрирай над падането, мисли, че си стъпил на краката си след падане. Ние всички понякога падаме. Ставай и върви напред. Аз не анализирам защо съм паднал (не защото не умея!), аз не правя обобщения като "ох, не мога да направя това" или "винаги така се случва с мен". Аз мисля просто: "Паднах. Напред към нови приключения!".

10 житейски съвета от вашата... котка