Цената на желанието

jelanie
На края на Вселената има един магазин. Табела той си няма. Отдавна я отнесе космически ураган, а сегашният собственик така и не постави нова. Не е и нужна - всички знаят, че тук се продават желания.

Асортиментът е огромен, може да се купи почти всичко. Огромни яхти, апартаменти, брак, високи постове, любима работа, футболни клубове, сила, успех, диаманти и много други. Не се продават само живот и смърт (с това се занимава Главното управление, което е в друга Галактика).

Всеки, който дойде в магазина (има и такива, които искат да дойдат, но си стоят в къщи), първо научава цената на своето желание. Цените са различни. Например любимата работа струва отказване от стабилност и предвидимост, готовност за самостоятелно планиране на своя живот, вяра в собствените сили.

Властта струва малко повече – трябва да се откажеш от своите убеждения, умение на всичко да намериш обяснение, да можеш да отказваш на другите, да си знаеш цената (и тя да е достатъчно висока), да казваш силно „Аз“, въпреки одобрението или неодобрението на останалите.

Някои от цените изглеждат странни. Брак може да получиш почти на безценица, а виж щастливият живот е скъп – персонална отговорност за собственото щастие, умение да получаваш удоволствие от дребните неща, познаване желанията на другия, ценене на това, което имаш, отказ от бонусите на „жертвата“, риск да загубиш някои приятели и познати.

Не всеки, дошъл в магазина, е готов да плати за своето желание. Някои, виждайки цената, веднага се обръщали и излизали. Други дълго мислели, претегляли своята наличност и преценявали откъде могат да вземат още средства. Трети се оплаквали от високите цени и питали кога ще има разпродажба с намаление.

Имало и такива, които вадели от джоба своите спестявания и получавали заветното желание, загънато в красива опаковка. Тези щастливци били одумвани от останалите посетители и съпровождани от завистливи погледи.

На продавача често предлагали да понижи цените, за да увеличи броя на купувачите. Той отказвал с мотива, че това ще понижи качеството на желанието. Когато го питали дали няма да се разори така, той енергично клател глава и отговарял, че винаги ще има смелчаци, които са готови да рискуват всичко и да променят живота си, отказвайки се от навика и сигурността, способни да повярват в себе си. Имащи силата и средствата да платят за това, което силно искат.

П.п. На вратата на магазина виси малка табелка: „Ако желанието ти не се изпълнява, значи то още не е платено“.