Цената на живота

Цената на живота

Обадих ѝ се, за да разбера какво прави.

– Знаеш ли какво се случи в компанията?
– Не, какво?
– Млад човек се самоуби, обеси се.
– О, Боже мой, как така? Нали е млад, имал е прекрасна съпруга, добра работа.
– Навярно е бил объркан...

Няма такива хора, които биха казали, че животът е твърде прост и леко се живее. Сигурно е лесно само на монаха в ежедневната му медитация. Ако имаш семейство, работа, куп въпроси без отговор, то със сигурност да живееш не ти е много леко.

Цената на човешкия живот зависи от много фактори: от това дали майката ще реши да даде живот или може би ще реши да направи аборт... И неговите малки крачета никога няма да усетят докосването на меката трева, той никога не ще усети вкуса на маминото мляко и никога не ще премрежи очи от слънчевата светлина. Абортът – ясен. Такъв живот не струва нищо, защото родителите не трябва да инвестират своите емоции, знания, пари в това да отгледат това човече. Там всичко зависи от решението на майките ни – да ни дадат ли живот или не.

Но веднъж получили живот от майка си, отгледани от нея, оттам-нататък ние решаваме как да живеем, какво да изберем.

Всички идваме на този свят с някаква мисия: някой да стане велик учен, някой треньор във фитнес зала, някой пазач. Но често разбираме, че не живеем своя живот, изкачваме се по стълбата, но на грешната стена. И тогава си задаваме въпроса: "Струва ли си да се живее?". Повярвайте, почти всеки човек поне веднъж си е задавал този въпрос, особено във времена на трудности, на промяна, на болка и страдание.

И именно в такъв повратен момент ние избираме – да живеем живота или не. Цената на нашият живот се измерва с емоциите ни, с нашият принос в живота на другите, с нашето благоденствие и с нашата реализация като личности.

Цената на живота 2

Как можем да повишим цената на живота си?

  1. ЛЮБОВ. Ценете себе си, проявявайте любов към себе си, поглезете се. Отидете там, където се каните да отидете от месеци, а може и от години. Купете си някакъв подарък – за някои това са диамантени обеци, за някои професионален шампоан за коса, за някои билет за мач на „Барселона” или концерт на любимата група.
  2. ЕМОЦИИ. Обичате да обсъждате грешките на колеги, приятели или просто външния вид на някого? А защо ви е това? Така ще пилеете енергията си, вместо да я натрупвате. Плюс това, заедно с клюките вие привличате негативното в живота си. Нуждаете се от положителни емоции – това може да бъде приятелски разговор, медитация, екскурзия до ново място, разходка, нова фитнес-зала, изложба или просто нова интересна книга.
  3. ПРИНОС. Помислете за това – как вашата дейност може да бъде полезна и на други хора: семейство, близки, приятели, колеги. А може би отдавна сте се канели да отидете в детски дом или просто да си поговорите със старите хора от квартала? Не се бавете, направете такъв подарък – тези хора наистина имат нужда от това: от вниманието, от чувството за грижа, очите им ще бъдат отражение на благодарността от вашите дарове. Започнете дори с нещо малко и ще почувствате как животът ви се изпълва със смисъл.
  4. МИСИЯ. Случвало ли ви се е на семинари, лекции, уоркшопове да срещате доста възрастни жени и мъже? На мен – да, те се опитват да наваксат всичко, което не са могли да направят, когато са били по-млади. Като че ли единственото нещо, което е невъзвратимо това е времето. Търсете себе си, търсете своето място в бизнеса, в семейството, в света. Никой не ви кара да работите от заплата до заплата, това решавате само Вие. Както каза един умен: "Когато си тръгнете от омразното ви работно място получавате емоционално много повече, отколкото сте очаквали. И дори няма значение, че парите за известно време няма да ви стигат". Не убивайте себе си и личността си, търсете себе си и точно така ще намерите път към щастието и удовлетворението.
  5. БЛАГОСЪСТОЯНИЕ. Ще се съгласите, че на хората винаги няма да им достигат – пари, коли, дрехи, ние винаги искаме повече. Спрете за момент и помислете – благодарни ли сте за това, което вече имате? Дори и ако не разполагате със собствен апартамент, автомобил, все ще има за какво да благодарите на Вселената – за очите, които могат да виждат прекрасни моменти; за ушите, които чуват и предават невероятните звуци на света и музиката. Опитайте отвреме-навреме, затваряйки очи вечер преди сън да благодарите за всички хубави неща, които се случват в живота ви. Ще се почувствате много по-леки и спокойни.

Цената на живота ви зависи само от вас. Правете всичко, което ви прави щастливи; получавайте удоволствие, помагайки на другите, от приноса си в окръжаващия ви свят и не забравяйте да поглеждате и в самите себе си.