Тест на Сонди – изберете човек, който предизвиква у вас страх или отвращение

Тест на Сонди – изберете човек, който предизвиква у вас страх или отвращение

Този тест е създаден през 20-ти век от унгарския психиатър Леополд Сонди. Основната му цел е да разкрие най-дълбоките ни вътрешни импулси, които са "под чехъла" на личността. В основата на теста лежи отвращението или обратно – съчувствието към хората на специално подбрани снимки. Сонди смята, че характеристиките, които ни дразнят в самите нас или, напротив, ни привличат, сме склонни да проектираме върху другите.

Указания:

Разгледайте портретите на тези 8 души и изберете този човек, когото за нищо на света не искате да срещнете вечер в тъмна уличка или алея, тъй като външния му вид предизвиква у вас отвращение или ви плаши. После можете да разберете характеристиките към избрания портрет.

ВАЖНО е да се знае!

Моля, не е нужно превратно да тълкувате резултатите от теста. Те в никакъв случай не означават, че имате разстройство на психиката. Единственото, за което е бил необходим и създаден, е за да разкрие предпоставките за потиснати вътрешни импулси и пориви в съответствие с психоаналитичната теория.

В оригинала си тестът представлява 6 серии (комплекти) от по 8 портрета, във всеки от които е представен: хомосексуалист, садист, епилептик, кататоник, шизофреник, човек с депресия и маниак. Тук е представена по-кратка и може би по-малко точна версия.

Разшифровка (оценка) на теста:

1) Садист

Най-вероятно в детството си сте потискали авторитаризъм в собственото поведение, желание за доминация и лоши наклонности. Ако сте избрали портрета на този учител, в своето подсъзнание вие потискате обидни и унизителни пориви спрямо хората около себе си.

По принцип сте спокоен и безобиден човек, винаги готов да помогне на другите. Ако работите в офис, то на вашия началник ще е трудно да ви управлява. Когато не искате да направите нещо, то вие изкуствено създавате препятствия (например, нарочно закъснявате за работа или ходите насам-натам, демонстрирайки, че нямате настроение). Пред лицето на трудностите или обиждащите ви заемате позиция на пасивна съпротива и пренебрежение (игнориране), които в края на краищата изморяват (изтощават) източника на вашите проблеми.

2) Епилептик

Говорейки за разстройства на личността, които се отнасят до разстройства на мозъка (както е в случая с епилепсията), трябва да се отбележат характерните черти на тази диагноза като: импулсивност, раздразнителност, внезапни изблици на гняв и агресия. Ако този пълен кръглолик мъж поражда във вас чувство на страх или отвращение, то най-вероятно в детството си сте потискали именно тези прояви на чувства.

Най-вероятно сте добросърдечен, миролюбив човек. Като мирен и дружелюбен, вие правите впечатление на отговорна личност, способна на самоконтрол. Твърди и стабилни сте в чувствата си и лесно осъществявате контакт с хора, идеи и събития.

3) Кататоник

Характерните черти на това психично разстройство – прекалена стимулация на въображението, от което то се разболява, както и негативизъм. В случай, че във вас е предизвикал негативни чувства този усмихнат небръснат мъж, то у вас най-вероятно е потисната психическата хиперактивност, която (ако не я изпратите дълбоко в подсъзнанието) ви кара да губите връзка с реалността.

По природа сте консервативни, отнасящи се с подозрение към всякакви промени и нововъведения. Вие сте недоверчив, срамежлив човек, трудно адаптиращ се към новото. Най-силният ви страх – да не загубите самоконтрол. Обидчив, затворен и много скромен сте. Никога не се отклонявате от своя "кодекс на поведение".

4) Шизофреник

Личността на шизофреника се отличава със силна апатия, изопачени мисли и проява на несъвместими емоции. Ако при вида на това каменно "покер" лице по кожата ви преминават тръпки, означава, че в детството си сте потискали безразличието си по отношение на другите и сте се бояли да се абстрахирате от нещата и събитията.

Като личност вие сте доста общителен човек. Вярвате в силата на комуникацията, искрено се наслаждавате на престоя си сред хора. В същото време тази "общителност" може да е лъжовна, а зад нея може да се крие мълчалив и затворен човек. Отношенията ви с хората често са повърхностни, като че ли им липсват истински чувства. А дълбоко в себе си чувствате, че околните съвсем не са ви необходими, както не е необходимо и взаимодействие с тях.

5) Истерик

Истеричните черти – повърхностност, емоционална нестабилност, нарцисизъм и ексхибиционизъм. Ако именно тази странна жена предизвиква у вас най-силен страх и отвращение, то може би е защото криете дълбоко в себе си неутолима жажда за привличане на вниманието към себе си и да се самоутвърдите.

Вие създавате впечатление на скромен човек, със силна вътрешна духовност. Но в действителност зад срамежливия и тих човек се крие личност, непреодолимо желаеща да очарова околните с обаянието си. Отделяте на своето поведение и външен вид много внимание, опитвайки се да изглеждате елегантно, а не просто "чист и спретнат", допълвайки образа си със стилни аксесоари. Такива хора като вас са склонни да избират редки или необичайни професии и хобита.

6) Депресивен човек

Ниско самочувствие, комплекс за малоценност и чувство за вина – това са основните симптоми на депресията. Ако вашият избор е точно този човек, най-вероятно дълбоко в себе си сте в депресия и внимателно опитвате да държите това под контрол.

Напълно е възможно да бъдете описан като човек безгрижен и сговорчив. Вие излъчвате активност, увереност в себе си и оптимизъм. Понякога, обаче, във вас се събужда "тъжният клоун" и тогава навън излиза меланхолията. Понякога може да бъдете затворен и подозрителен. Това, което се опитвате да "закопаете", са депресивните пориви, карайки ви да поемате ролята на всеобщ психолог и да се занимавате с търсене на отговори на чужди въпроси и проблеми.

7) Маниак

Характерни маниакални черти – свръхвъзбуда, надценяване на себе си, екстровертност и склонност към пилеене на вятъра на пари и емоции. Ако ви се стори много отвратително именно това лице, то означава, че състоянието на въодушевление и възторг у вас може да се превърне в екзалтация, а оттам вече и до наклонности към мистиката.

Вие сте човек, който не обича провокациите, шума и врявата. В живота сте образец на предпазливост, благоразумие, задръжки и сдържаност. Като практичен и рационален, вие винаги държите своето собствено поведение под контрол.

8) Дисоциативно (конверсионно) разстройство на личността

Това е такова психическо състояние, при което в един човек се проявяват най-малко две алтер личности, всяка от които има свой собствен поглед за света и начини за взаимодействие с околната реалност. Ако ви е изплашил този младеж, то вероятно в детството си сте имали проблеми със самоопределянето.

В живота навярно имате склонност да заявявате ясно и категорично принадлежност към определен пол. Нещо като "женска жена" или "мъжки мъж". Мъжете с тази особеност често се стремят винаги и във всичко да изглеждат „мачо”, а дамите – въплъщение на женската сексуалност, да флиртуват и привличат противоположния пол.