12 правила на баба Зелда

житейски правила

12 вдъхновяващи съвета от баба Зелда, които е оставила на своите наследници преди да умре

Когато моята баба Зелда почина на 90 години, тя ми остави кутия с разни нещица, които биха могли да ми бъдат полезни. Сред тях имаше стар бележник с кожена подвързия, на който тя беше дала удачното име "Списание Вдъхновение".

През втората половина от живота си тя беше записвала в този тефтер своите идеи, мисли, цитати, текстове на песни и други неща, които са я вдъхновявали. Когато бях малка, тя четеше и на мен по нещо от този тефтер, а аз слушах и задавах въпроси. Аз искрено вярвам, че съм станала такава, каквато съм сега, благодарение на мъдростта, която тя ми е предала още в детството.

Днес искам да споделя с вас някои от тези вдъхновяващи откъси. Направих всичко възможно, за да организирам, редактирам и събера съдържанието в 12 точки. Наслаждавайте се!

1) Вдишвайте бъдещето, издишвайте миналото.

Няма значение къде сте и през какво трябва да минете, винаги вярвайте, че има светлина в края на тунела. Никога не чакайте, не предполагайте и не изисквайте. Просто правете това, което можете да направите, а останалото нека бъде такова каквото е. Защото след като сте направили това, което сте можели, ще се случи това, което трябва да се случи или ще видите следващата стъпка, която трябва да направите.

2) Животът може да бъде по-лесен.

Просто се фокусирайте върху едно нещо. Не сте длъжни да правите всичко наведнъж и не трябва да правите всичко точно сега. Дишайте, живейте и правете това, което е точно пред вас. Това, което влагате в живота, животът ще ви върне след известно време.

3) Нека другите ви приемат такива, каквито сте или да не ви приемат изобщо.

Казвайте истината, дори ако вашият глас трепери. Бъдейки себе си, вие ще донесете красота там, където все още не я е имало в света. Вървете уверено по своята пътека и не чакайте от другите разбиране на вашия път, особено ако те не знаят накъде отивате.

4) Вие не сте този човек, който сте били преди и това е нормално.

Преминали сте през множество възходи и падения, за да станете човекът, който сте сега. През изминалите години са ви се случили много различно неща, които са променили вашите възгледи, получили сте уроци и са ви накарали да станете по-силни духом. Времето минава и никой не стои на едно място, но някои хора все пак ще ви кажат, че много сте се променили. Отговорете им: "Разбира се, че съм се променил. Винаги така се случва в живота. Но аз съм все същият човек, само малко по-силен, отколкото бях преди".

5) Всичко, което се случва, ни помага да израстваме, дори да е трудно да го разберем на момента.

Обстоятелствата през цялото време ще ви направляват, променят и усъвършенстват. Така че, каквото и да правите – продължавайте да се надявате. Най-тънката нишка ще се превърне в най-здравото въже. Позволете на надеждата да стане ваша котва, повярвайте, че това още не е краят на вашата история и че отливът се сменя с прилив, който в крайна сметка ще ви отведе до тихи брегове.

6) Не се стремете да бъдете богати, стремете се да бъдете щастливи.

И когато станете по-възрастни, ще видите стойността на нещата, а не тяхната цена. В края на краищата, ще стигнете до осъзнаването, че най-добрите дни са тези, в които се усмихваш без някакъв необикновен повод.

Ценете моментите и бъдете благодарни за тях, не търсете нищо, нищо повече. В това е и същността на истинското щастие.

7) Бъдете решителни и жизнерадостни.

Осъзнайте, че голяма част от вашите страдания и неуспехи се дължат не на обстоятелства, а на вашето отношение към тях. Усмихвайте се на онези, които ви завиждат и се опитват да ви навредят, покажете им това нещо, което липсва в живота им, което те никога не ще могат да ви вземат.

8) Бъдете внимателни към онези, които са твърде драги с вас.

Понякога, когато любим човек казва: "Аз съм добре", трябва да погледнете в очите му, здраво да го прегърнете и да кажете: "Аз знам, че не си". И не е нужно да се разстройвате, ако ви изглежда, че някои хора се сещат за вас, само когато сте им нужни. Намерете удовлетворение в това, че за другите хора сте фар на светлината, към който те вървят, когато животът им е обграден от тъмнина.

9) Понякога ще трябва да пуснете човека до себе си, за да може той да порасне.

Защото най-важното в живота му не е това, което правите за него, а това, което сте го научили да прави за себе си, за да стане успешен.

10) Понякога, за да постигнете резултат, трябва да отделите от себе си хората, които не споделят вашите интереси.

Това ще освободи място за тези, които ви подкрепят във вашето виждане за вас самите. Това се случва неволно по време на израстването ви. Когато осъзнаете кои сте вие и какво искате, вие ще започнете да разбирате, че хората, които познавате, не винаги гледат на нещата така, както вие. Така ще можете да съхраните прекрасни спомени и да си позволите да продължите напред.

11) По-добре да се обърнете назад и да кажете "Аз не мога да повярвам, че направих това", отколкото да кажете "Съжалявам, че направих това".

В края на краищата, хората така или иначе ще ви съдят. Затова не трябва да живеете цял живот, опитвайки се да направите впечатление на другите. Живейте, за да направи впечатление на себе си. Обичайте себе си толкова, че да не занижавате нивото си за другите.

12) Ако чакате щастлив край, но не го виждате, може би е дошло време да потърсите ново начало.

Погледнете себе си отстрани и приемете факта, че вие също имате право от време на време да правите грешки. Само така ще се учите. Силните хора се смеят на проблемите с искрен смях, те са придобили тази способност в тежка битка. Те се усмихват, защото знаят, че няма да позволят нищо да ги завлече надолу, и те отиват към едно ново начало.