10-те закона на живота

десет закона на живота

Човек не може да избегне последствията от своите действия, но той страда само ако сам създаде необходимите условия за своето страдание. Третият закон на Нютон гласи: „Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие“. Когато ние мислим, говорим или действаме, ние инициираме сила, която реагира по съответния начин и действието ѝ не може да бъде променено или спряно.

За да престанем да се боим да предприемем действия и все повече от тях да са успешни, не е зле да се запознаем с десетте закона на живота:

 1. Закон за причината и следствието

  Познат ни още като „Каквото посееш това ще пожънеш“. Каквото и да направим в нашия живот, то винаги се връща. Ако искаме щастие, любов, спокойствие, приятелство, тогава самите ние трябва да сме спокойни, да обичаме, да бъдем верни на приятелите си.

 2. Закон на създаването

  Животът не е възникнал сега и изисква нашето участие. Ние сме част от един огромен организъм с множество връзки. За да се чувстваме комфортно трябва да се обграждаме с такива хора и вещи, които наистина харесваме и съзнателно да ги пазим да останат в нашия живот.

 3. Закон на смирението

  Това, което откажем да приемем, ще продължава да действа. Вие не можете да промените нищо, ако отначало не го приемете. Било то отрицателна черта на характера, недостатък на тялото ви, дори ваш враг.

 4. Закон за растежа

  Пътят е по-важен от крайната точка. Важно е да израствате Вие, а не хората, технологиите или града около вас. Нашият живот и времето, което ни е дадено е всичко, което имаме. Ако променим нещо в себе си или в нашето сърце, в същата посока ще се промени и живота ни.

 5. Закон за отговорността

  Всеки път, когато ви се струва, че нещо не е наред в живота ви, това означава, че нещо не е наред в самите вас. Ние сме огледало на това, което ни заобикаля и то също огледално отразява нас самите. Трябва да поемем отговорността за всичко, което се случва в живота ни.

 6. Закон за връзките

  Дори когато ни се струва, че това, което правим, е незначително, ние трябва да го направим. Всяка стъпка води до следваща и така нататък. Някой трябва да направи първата малка копка, за да имаме накрая завършено нещо голямо. Нито първата, нито последната стъпка са по-важни, защото всяка от тях е необходима, за да се изпълни задачата.
  Миналото, настоящето, бъдещето винаги са взаимосвързани и не можем просто така да загърбим всичко и да започнем на „чист лист“.

 7. Закон на фокуса

  Не можем да мислим за две неща едновременно. Ако мислите ни са съсредоточени в търсене на нещо важно, съзидателно, духовна ценност, то в главата ни не остава място за алчност или гняв.

 8. Закон на промяната

  Историята ще се повтаря дотогава, докато не извлечем от нея необходимите уроци, които могат да я променят. Глупаво е винаги да правим едно и също и да очакваме различни резултати.

 9. Закон за търпението и наградата

  Всяка награда иска вложен труд. Непреходна ценност имат само тези награди, които искат постоянен труд.
  Истинската радост от живота идва тогава, когото правиш това, което искаш и трябва да правиш, и знаеш, че рано или късно то ще бъде възнаградено.

 10. Закон за заслугата

  Вие ще получите това, което сте заслужили. Неговата стойност е равна на енергията и силите, които сте вложили в него. И влагайки сили, енергия, живот в собственото благополучие, вие ги влагате в благополучието на вашето семейство, приятели, град, държава, планета.