За какво не сте длъжни да се извинявате

За какво не сте длъжни да се извинявате

"Простете, но това е моето мнение". Навикът да се извиняваме по всеки повод може да изглежда безобиден, но вътре в себе си ние така или иначе оставаме на своето. Джесика Хеги твърди, че има ситуации, в които трябва да говорим за грешките си, желанията и емоциите без резерви.

Ако се съмняваме в собственото си право на мнение (усещане, желание), извинявайки се, че сме го изразили, ние даваме повод да не се съобразяват с него. В кои случаи не е нужно да го правите.

1.    Не се извинявайте, че не сте всезнаещ и всевиждащ Бог

Вие наистина ли мислите, че не е трябвало да уволняват онази служителка, защото наскоро е умряла котката ѝ? Неудобно ли ви е, че сте запалили цигара в присъствието на колега, който се опитва да откаже пушенето? И как може да се усмихвате на съседа, който е хванат в кражба на продукти от магазина?

Вие имате право да не знаете какво се случва с другите. Никой от нас не притежава дарбата за телепатия и ясновидство. Вие не сте задължени да гадаете какво е в съзнанието и ума на другия.

2.    Не се извинявайте за това, че имате потребности

Вие сте човек. Трябва да ядете, да спите, да почивате. Може да се разболеете и ще се нуждаете от лечение. Може би няколко дни. Може би една седмица. Имате право да се грижите за себе си и да съобщавате на другите, че ви е лошо или не сте доволни от нещо. Не сте длъжен на никого за парчето пространство, което заемате и въздуха, който вдишвате.

3.    Не се извинявайте, че сте успешни

Пътят към успеха не е лотария. Ако знаете, че перфектно изпълнявате своята работа, добре готвите или можете да привлечете един милион абонати в Youtube, означава, че сте положили усилия, за да се постигнете това. Вие го заслужавате. Ако някой до вас не е получил своя дял внимание и уважение, това не означава, че сте заели неговото място. Може би мястото му е празно, защото той не е в състояние да го заеме сам.

4.    Не се извинявайте, че "не сте в тренда" (тенденцията, модата)

Не сте гледали последния сезон на "Игра на тронове"? Дори да е така и вие не сте гледали дори нито една серия? Ако не сте свързани към единна информационна тръба, това не означава, че не съществувате. Напротив, вашето съществуване може да бъде много по-реално, отколкото вие си мислите.

Ако се занимавате само с това да ходите по чуждите следи, рискувате да не се оставите свои.

5.    Не се извинявайте, че не отговаряте на нечии очаквания

Страхувате се да не разочаровате някого? Но, може би, ако вече сте направили това, да се окаже, че сте станали по-успешни, по-красиви, с различни политически възгледи или вкус в музиката. Ако градите отношения с друг човек в зависимост от това как той ви оценява, ще му дадете право да се разпорежда с вашия жизнен избор. Ако позволите на дизайнер да обзаведе апартамента ви по неговия вкус, дали ще ви е уютно в него, дори ако той е красив?

Нашите несъвършенства са точно това, което ни прави уникални

6.    Не се извинявайте, че сте несъвършени

Ако сте луди по преследване на идеала, виждате само недостатъци и неуспехи. Нашите несъвършенства – това е точно това, което ни прави уникални. Те ни правят това, което сме. Освен това, нещо което отблъсква някои, може да привлича други. Опитвайки се да се отървем от навика да се изчервяваме пред хора, можем с удивление да открием, че другите виждат в него не слабост, а искреност.

7.    Не се извинявайте за това, че искате повече

Не всеки се стреми да бъде по-добре, отколкото е бил вчера. Но това не означава, че трябва да се чувствате виновни заради това, че със своите амбиции правите другите нещастни. Не ви трябват оправдания, че искате повече. Това не означава, че сте недоволни от това, което имате, че "винаги всичко ви е малко", „вечно нещо не ви стига“. Оценявате това, което имате, но не искате да стоите на едно място. И ако околните имат проблем с това, то е сигнал, че може би трябва да промените обкръжението.