Упражнения за развитие на осъзнатостта и момента „тук и сега“

uprazhneniya-za-razvitie-na-osaznatostta-i-momenta-tuk-i-sega

Упражнение 1. Присъствие.

Обърнете внимание на себе си: наистина ли присъствате там, където сте физически?

Когато пиете кафе, вие наистина ли пиете кафе (чувствате аромата, вкуса, топлината му) или през това време мислено сте на друго място? Навярно в главата ви се върти вчерашния ден или сте се пренесли с всички мисли на утрешната делова среща или в офиса?

Когато се возите в колата си или в градския транспорт, наистина ли карате колата и се возите или вече мислено сте в отпуск и карате водно колело?

Поне няколко дни се наблюдавайте колко често отсъствате оттам, където се намирате физически. Най-вероятно ще откриете, че в повечето случаи сте далеч от своето тяло.

Какво да направите?

Върнете се!

Упражнение 2. Завръщане.

Следващата стъпка по наблюдение над себе си е завръщане в момента ”тук и сега”. За това е достатъчно да измислите призив и да си го казвате, когато откриете, че не сте в конкретния момент мислено. Например: „Ето ме, тук съм”, „Върни се!”. Или някоя фраза по ваш избор, която ще възприемате като напомняне. Ето, вие си миете зъбите сутрин, а мислено вече говорите с клиента, на който сте планирал да се обадите след като отидете в офиса. В ръцете си вместо четка за зъби усещате телефона, а вместо огледало пред вас е екрана на монитора. Усетите ли се в такова раздвоение, веднага си заповядайте: "Върни се в момента!”. Веднага ще почувствате вкуса на пастата за зъби в устата си, уюта на мекия халат и дома ви, а миенето от механично действие ще се превърне в напълно осъзнат сутрешен ритуал. Повтаряйте това упражнение няколко пъти на ден не по-малко от седмица.

Упражнение 3. Чисто осъзнато самонаблюдение.

Ето, вече направихте първия опит за наблюдение и поглед над себе си. Вие наблюдавахте отсъствието и присъствието си. Сега е време да се разпростре погледа ви и над мислите и емоциите, които преживявате. Във всеки един момент изпитвате някакви емоции, мислите за нещо, правите някакво действие или оставате в бездействие, например лежите. Сега наблюдавате (осъзнавате) всичко, което се случва с вас, независимо какво виждате. Просто го гледате. Или гледате на него паралелно на всичко.

Например, след час имате важна среща или публична поява. И в този момент интереса ви е насочен към предстоящото събитие. Виждате как от желание да не разочаровате, да представите себе си в добра светлина във вас се надигат безпокойство и страх, че може да се случи нещо непредвидено. Да закъснеете или да забравите да кажете нещо важно. Умът ви се опитва да ви застрахова, подсказвайки предварително нужните думи; репетирате в ума си предстоящия разговор или реч. В това време ще забележите, че напрежението се предава на тялото, а слепоочията ви пулсират. При тези наблюдения не давайте на себе си никакви оценки.

Наблюдението се разширява: виждате своите преживявания, виждате своите мисли, предизвикани от тези преживявания, вие виждате тялото си, напрегнато от преживяванията, наблюдавате действията си: как припряно събирате книжата си, как се променя тембъра на гласа ви, вие се запознавате със себе си, вие постигате себе си. За първи път осъзнавате своята тревожност. Приемате я. И това е най-важното.

Ако забележите докато се наблюдавате, че искате да оцените себе си, че възниква отношението към реалността в този момент, то вие осъзнавате и този порив, можете да класифицирате оценката именно като оценка и по този начин се разграничавате от нея.

Важно е да запомните, че:

  • Самонаблюдението – това не е анализ, а само визия, засвидетелстване на това, което е;
  • Във всеки нов момент на самонаблюдение се дръжте все едно ви е за първи път, целият предишен опит трябва да се остави настрана;
  • Важно е самото наблюдение (получаване на навика да се наблюдавате), а не това, което наблюдавате;
  • Каквото и да видите за себе си, не си устройвайте самодиверсии (тоест не пускайте в главата си мисли, че вие не искате да бъдете такива, че не ви харесва това или онова преживяване), просто изследвайте;
  • Ако има нужда да промените нещо или да планирате самите промени, то има смисъл да отделите определено време в тази посока, но занимавайки се с това продължете със самонаблюдението си.