За духовните и материални дългове

Енергията на дълга е една от най-силните! И ако не спазвате баланс, тя може да стане разрушителна.

Още от детството си, едва доловимо чувствам енергията на дълга, затова винаги давам нещо в замяна на това, което съм получила и се опитвам да не се бъркам в духовните и материални планове. Много ми говорят, казват ми, но моля те, защо толкова усложняваш нещата – дават ли ти, вземай и не се безпокой.

А вътре в мен вибрира, човърка ме и не ми дава покой мисълта: "Аз трябва да се отблагодаря!". Ако някой ме подкрепя, успокоява, дава топлина, аз се стремя да му върна със същото.

Ако някой ми подари нещо материално, се старая също да се отблагодаря.

И когато ми казват, че не е нужно да благодаря, защото е от сърце, приеми от сърце; аз разбирам тази мисъл, но не мога да си я наложа, така че се опитвам да върна енергията на дара обратно, да се отблагодаря, нека не е веднага, но с течение на времето.

По-рано мислех, че когато не умея да взема нещо, по някакъв начин обиждам хората и трябва да се променя. Но когато започнах да живея съзнателно, да бъда честна със самата себе си, без оглед на мнението и думите на другите, осъзнах, че винаги съм била права.

Енергията на дълга, без значение дали очакват от теб нещо в замяна или не, е една от най-силните и ако не спазвате баланса, тя може да се превърне в разрушителна.

Как работи?

Всичко, което ние правим за другите, правим преди всичко за СЕБЕ си (за да поддържаме отношения с важните за НАС хора, да установим полезни за НАС връзки, за да израстват децата ни достойни за НАШАТА гордост, такива ЗА ДА са много). Когато осъзнаете тази идея първоначално изпитвате разочарование, тъй като още от детството ни втълпяват, че трябва да живеем за благото на другите, после за себе си. В действителност се оказва , че "просто са ни научили така да мислим" и че това са само думи, които звучат красиво, а в действителност е трик, за да се спекулира с човешката наивност.

Всеки човек живее първо за СЕБЕ си, винаги е било така и така ще бъде. Когато осъзнаеш тази мисъл напълно, разочарованието ще си отиде и на мястото му идва прозрение. Започваш да осъзнаваш напълно, ясно разбираш своите нужди, умееш да отделяш нужното от излишното, започваш да уважаваш себе си, делата си и своето време и бонусът идва с осъзнаването, че и другите, също като теб, са достойни да цениш техните дела и време.

Когато ние се отнасяме неосъзнато към енергията на дълга, в животът ни се появяват неуспехи, болести, стрес и други негативни последици. Някой ни е направил добро, няма значение в какъв план, духовно или материално, ние сме го взели, не сме го оценили, забравили сме, не се отвърнали с взаимност и дори човекът, подарил ни добро да не е очаквал нищо в замяна – все пак, рано или късно той започва да се чувства обиден, тъй като чувства безсмислието на своята постъпка, той е дал и нищо не е получил в замяна.

Такава е нашата природа — иска взаимност и да се борим с нея е безсмислено.

И този, обидилият се човек, съзнателно или не, започва да мисли негативно за вас, което се превръща вече в отделна енергия, която носи разрушителен характер.

Ако човекът ви е малко познат, това няма да продължи дълго и като цяло няма да навреди. Но ако е близък човек или роднина, разрушителната енергия ще действа, докато човекът не получи от вас отплата или докато не си отиде от живота ви.

Може да възразите, но моля ви, тогава аз от никого нищо не искам, но веднага отговорът е очевиден – тогава с никого не общувайте и не започвайте отношения, тъй като няма как да контролирате чуждите прояви!

Ако нямате желание да вземете подарък, дар, както и нямате желание след това да дадете нещо в замяна, веднага ги ОТКАЖЕТЕ.

Никога не използвайте хората и техните дарове, ако не можете да отговорите с взаимност. Дори ако ви се молят да вземете, откажете, аргументирайки ясно своята позиция. Ако имате намерение да дадете нещо в замяна, смело и с радост приемайте всички дарове.

Отделно искам да кажа за тези, които обичат безплатните неща.

Безплатни неща не съществуват!!!

Те могат да съществуват само в стоково-паричните отношения и то въображаемо, тъй като всичко се прави с някаква определена цел в полза на източника. Сред хората основно са приемливи само взаимноизгодните отношения, когато и двете страни се интересуват от тези отношения и поддържат баланса на енергиите – каквото са получили, това са дали и обратно. Винаги връщайте дълговете! Ако не сте сигурни, че ще можете да ги върнете, не ги взимайте! Ако има договор, изпълнявайте го! И изисквайте към себе си същото отношение. В противен случай отношенията ще се превърнат в ад и ще носят разрушителна енергия за всички участници.

И последният, немаловажен момент – ако вие сами сте поискали нещо от някого, то винаги спазвайте условия, при които комуникацията ще бъде от взаимна полза, никога не използвайте чуждата доброта.

Ако не цените и не уважавате делата и времето на другия, това означава, че така се отнасяте и към самия себе си. Тогава във вашият живот ще има неприятни моменти и не бива да се чудите защо се случват. Енергията на дълга не търпи никакви "ами, ако", "може би", "не ми пука" и т.н., тя съществува и има свои закони.