Щастие, което не се измерва с нищо

щастие, мярка за щастие

Има една тънкост, една тайна. Ние мислим, че ако всичко върви добре и бъде прекрасно, тогава ще бъдем щастливи. Нее... не работи. Първо ние ставаме щастливи – и тогава вече всичко става прекрасно! Чудесно е всяко време от деня, прекрасни са хората на тази прекрасна планета!

Щастието е неуловимо и призрачно... Но към него можете да се приближите с крачка по-близо.

Светът принадлежи на оптимистите, песимистите са само зрители. Франсоа Гизо

Щастието няма с какво да измериш. Нито по състоянието на здравето, нито по сметката в банката, нито с грамотност, нито с вид дейност, нито с длъжност. Висшият резултат по всяка от тези категории не обезпечава щастие, а виж средният резултат едновременно по всички тях гарантира щастлив благополучен живот. Хората се хвърлят от една крайност в друга крайност, но така и не намират своето щастие. Едни отиват с желание на работа, други – за заплата, разочароват се, оставят всичко, започват да се занимават с отслабеното си здраве, защото без добро здраве на живота няма как да се радваш.

След това се хвърлят в друга крайност и "проглеждат", че животът без любов то не е живот. И не само любовта към някого конкретно, а възпитание на благодарност в себе си. За всичко. Борбата за живот още никого не е направила щастлив. Критика към себе си и постоянните опити да се променим "за този свят" също не дават резултат. И само хармонично съвместно съществуване със света, природата, хората, разбирането на вселенските принципи, тягата към реализирането им, даряват на човек мечтата му да бъде щастлив.

"Всичко, което се случва в живота ми, не се случва на мен, а за мен". Велика мисъл. Възприемайте всички събития в живота си като стъпала по стълбата на личностното развитие. Проблемите са възможности за растеж и без тях няма щастие. Не се страхувайте от проблеми, кръстът ни се дава в строго съответствие с гърба ни. А какво е щастието? Това не е 24-часов комфорт 7 дни в седмицата и не е полет в облаците на удоволствията. Това е постигането на целите и радостта от резултата. Важното е това да са ВАШИТЕ цели. Целите трябва да бъдат съзидателни, тогава те поддържат и вдъхновяват човека.

щастие, мярка за щастие

Разрушителните цели (да откраднеш, да получиш всичко наготово, да лапнеш по-голям залък, да си намериш работа, от която да гребеш пари с лопата и нищо да не правиш и т.н.) унищожават личността. Всеки има способности и наклонности към различни неща, добри или лоши, и ако никога не се замисляме над тях, те могат да доведат не до там, където трябва. Така, например лакомията и силния апетит могат да доведат до преяждане (също така правилно насочени лесно могат да доведат до висока работоспособност), добрият вкус и умението да се обличате красиво могат да доведат до снобизъм, вещопоклонничество и шопинг мания (или също толкова лесно до създаването на собствена линия от дрехи или дизайнерско студио). И само ние можем да превърнем нашите данни в диамант или да ги изхвърлим на боклука.

Често за щастието трябва да се направи нещо сложно, може дори и да не е съвсем приятно. Да не подгънете крак цял месец или два, за да проучите всички ниши на вашата дейност и да изберете подходящ за вас начин за доходи в любимата ви сфера. Сферата ви е толкова любима, а работата – тежка. Как така? А често е именно така. Не се страхувайте. Това трябва да се направи само един път. Основните, първични организационни въпроси са най-сложни. Но във всяка сфера хората работят за различни пари, с различна форма на организация, с различни нива на професионализъм. Намерете своя вариант.

Понякога трябва да се проведе не много приятен разговор, но той най-накрая ще прекрати вътрешното лицемерие и ще престане да се разяжда душата ви. Понякога трябва да можете да кажете "сбогом" на хората, които ви дърпат надолу и постоянно ви зареждат негативно. Понякога трябва да умееш да накараш себе си да се отървеш от някакъв лош навик, като например да ядеш през нощта. Всички тези неща не са много приятни, но те изискват изпълнение, понякога и чрез срочна намеса.

Търсенето – това е пътят, по който минават повечето мислещи хора. Търсят не какво да е, всичко подред и като резултат – нищо конкретно, а отговори на поставените въпроси. Отговорите трябва да се търсят, но също така е много важно да бъдат удовлетворени дори и малките открития. А ако е открит голям отговор, искрено да се радваме. В противен случай може да се превърнете в перфекционист не в най-добрия смисъл, когато нищо никога няма да ви устройва, ще се мъчите в постоянно търсене и никога от нищо няма да сте доволни. Защото колкото по-високи са исканията, изискванията на човек, толкова по-малко са шансовете за тяхното задоволяване. С това трябва да бъдете много внимателни, иначе може да се превърнете от търсещ щастието в постоянно нещастен.

Началните данни на търсещите хора на практика не играят никаква роля. Освен това, колкото по-проблематична е първоначалната ситуация, толкова по-високо е кривата на възхода. И толкова по-богат и по-ценен е ресурсът на човека, излязъл от нея. Ние сме достойни за това, което имаме: семейството, обкръжението, работата, партньора, образованието, страната, всичко останало. И сме достойни всичко да се подобрява. И колкото повече нещо не ни устройва, толкова по-висок ще бъде полета. И толкова повече ще се насладим на живота. И, ако ние сме готови да променим нещо, нашият „кръст“ се оказва точно по мярка на гърба ни. Точно в този момент, в който сме способни да го понесем.