Три нива на душата – три нива на речта. Какво е вашето?

Три нива на душата – три нива на речта. Какво е вашето?

Още Сократ е казал фразата "Заговори, за да те видя". Защото именно в речта се проявява същността на човека. В изграждането на изречения, подбора на думи, интонацията, грамотност на речта и още множество дребни на пръв поглед несъществени елементи. На народен език тази мъдрост често звучи "По дрехите посрещат, по ума изпращат". Но само по речта може ли да се определи ума:

Човек може да бъде красив и добре облечен. Както може и да носи скромна дреха и да не се отлича с красота. Но едва след като заговори, ще стане ясно каква е неговата душа. Нивото на развитие на душата се проявява в речта.

При най-високо ниво на развитие на душата

Речта на такъв човек обикновено е тиха и спокойна. Разбираема и ясна. Той говори с "подбрани" думи, внимателно. В речта си има много метафори и сравнения, тя е интересна. Никого не обижда и не цели да засегне такъв човек. Той избягва грубости и рязкост, макар да говори правдиво. Присъщо му е чувство за хумор, но най-често той се смее над себе си, разказва нещо с чувство за хумор. След разговор с такъв човек остава възвишено чувство, като след хубава музика или добър филм. Можете да научите нещо ново, на душата ви става по-спокойно. Той сякаш придава сила на своите думи. Но тези хора са много чувствителни. Ако пред тях някой клевети, доносничи или грозно псува, им става физически зле. Просто им е лошо и това е. Те дори могат да се разболеят.

При второто ниво на развитие на душата

Речта на човека става активна и енергична. Понякога дори прекалено. Може да говори на различни теми, но най-често говори за пари, за политика, за личните си отношения, за здраве. Той изразява своите разсъждения, склонен е да спори и да опровергава. Такъв човек обича да се шегува, но най-вече – с шеги над другите. Те му изглеждат особено смешни. Склонен е такъв човек и към критики, но виж критики по свой адрес той не позволява, веднага се ядосва и може да започне да се кара. Той лесно говори за секса, склонен е да разказва за своите лични преживявания публично. След разговор с такъв човек чувстваш умора, въпреки че първоначално може да бъде интересно, но той говори толкова много, че...

Нисше ниво на развитие на душата

Такъв човек се характеризира с груба реч и нецензурен език. Човекът трудно подбира думите, ако иска нещо да каже – речниковият му запас е оскъден. Но пък псува виртуозно, много думи знае. Хуморът му е свързан с теми за смърт и насилие, с изневери и секс – такива истории този човек знае много. Той постоянно обсъжда някого и разпространява клюки и слухове, занимава се с интриги и клевети. Речта му е пропита със завист и злоба, хленчене и оплакване. Само да си отвори устата и като лош мирис се разпространява из стаята. Непоносимо е да си наблизо, сякаш си до помийна яма.

Ето трите нива на развитие на душата – можете да ги разпознаете по речта на човека. И ние самите можем да преминем от един етап към друг, дори и в рамките на един ден. Но колкото по-често се спускаме към третото, нисше ниво, толкова по-трудно е да се върнем обратно. Затова не се изкушавайте да падате твърде ниско, защото е по-лесно. Може да изглежда по-леко, но има риск да изгубим ума си, възпитанието, дори душата си.

Хората с висок стадий на развитие на душата лекуват чрез своята реч. А хората с по-нисш – убиват и заразят другите със своите миазми (вредни изпарения от гниещо вещество; зарази). Хората с високо ниво на развитие на душата живеят по-дълго и по-рядко се разболяват, това е добре известен факт. Речта им не само лекува другите, но се случва и самоизцеление. Така че – добре е да се развиваме и да се изкачваме нагоре по стълбата; по стълбата от правилни думи. Към здравето и дълголетието...