Не се давай на обидата – 10 фрази, които ще поставят нахалника на място

Не се давай на обидата – 10 фрази, които ще поставят нахалника на мястоКак да отговорите, ако откровено ви обиждат, нагрубяват?

Всички периодично се сблъскваме с нахалство и грубост. Да ви нагрубят могат не само хора, с които сте в лоши отношения, но и случайни хора: пътници в обществения транспорт, пациенти пред кабинета в болницата, продавачите в магазина. Често интелигентните хората се губят, объркват в разговор с грубиян: това само дава на нахалника повече увереност. Ето как да отговорите учтиво на грубиянина, за да го поставите на място и да спасите нервите си.

1) "Благодаря"

Благодарност в отговор на грубост обезкуражава обиждащия. Само една дума "благодаря" ще даде на вашия опонент да разбере, че вие не придавате значение на неговата грубост. Следователно, да продължава да ви обижда, е просто безсмислено. Във всеки случай такъв нестандартен отговор ще доведе нахалника до стъписване и той ще се чуди какво да ви каже.

2) „Винаги ли сте толкова ядосан?“

Според експерти, понякога грубияните сами не забелязват своята агресивна нагласа по отношение на други хора. Ако зададете на този човек директен въпрос дали постоянно е така ядосан и неадекватно реагира на случващото се, той може и да се замисли над това и следващия път да се опита да се контролира.

3) "Какво искате от мен?"

Важното е в спор с нахалника само да не отговаряте на крясъците му и да влизате в тона му като по този начин падате до нивото на своя опонент. Ако грубиянът с повишен тон ви засипва със своята неприязън, спокойно попитайте какво иска да постигне, какво иска от вас. Най-вероятно простакът няма да може да отговори на този въпрос и конфликтът ще бъде изчерпан.

4) "Колко добре ви се получава да обиждате!"

Не всички могат да измислят остроумни фрази в движение, така че може да си намислите такава предварително. Отговорете на грубиянина с чувство за хумор: похвалете способността му да бъде груб, да обижда. Вариантите могат да бъдат няколко: "Колко добре ви се получава с обидите!", "Колко бързо измисляте гадости, браво!", "Сигурно дълго време сте се готвили за тази реч?", "Талантът ви за обиди е невероятен!", „Да ви завиди човек за таланта“ и т.н. Ако вашият опонент има поне капка чувство за хумор, той веднага ще замълчи.

Не се давай на обидата – 10 фрази, които ще поставят нахалника на място

5) "Аз уважавам вашето мнение“

Простакът винаги се оказва объркан, когато на грубостта му се отговаря учтиво. Кажете на своя събеседник, че за вас е важно неговото мнение, че вие го уважавате. Агресорът едва ли ще очаква такова отношение! С вашия отговор ще му дадете да разбере, че сте готови да продължите да си общувате, но само с вежлив тон. Негативно настроен човек едва ли ще иска да прехвърлите разговора в интелигентно русло, така че просто ще ви остави на мира.

6) "Вие сам как бихте отговорили?"

Един от най-сигурните начини да се постави човек на мястото: да му предложите самият той да се постави в ролята на жертвата. Ако вече сте уморени да слушате обиди, обезкуражете простака с въпроса какво ще направи на ваше място, какво ще отговори: "Какво бихте казали, ако ви засипят с толкова обиди?". Никой не би искал да се окаже в такава ситуация: грубиянът ще побърза да завърши неприятния разговор.

7) "Вие сте съвършено прав"

Ако зад обидите на грубия човек се крие поне малка част истина, не се страхувайте да признаете правотата му. Например, когато възрастен човек в груба форма изразява своето недоволство, че не сте му отстъпили място в обществения транспорт, не обръщайте внимание на грубостите, а вместо това просто спокойно се извинете и кажете, че е абсолютно прав. По този начин, поводът за продължаване на конфликта ще изчезне.

8) Смях

Нещо, което със сигурност не очаква да чуе грубиянина, е силен заразителен смях. След такава реакция нахалникът или ще разбере, че да продължи с нападки е безполезно, или ще реши, че не сте на себе си и ще престане с обидите. Някои дори могат да започнат да се смеят заедно с вас!

9) "Обичам те"

Признание в любов е подходящо в спор с близки хора. Когато член на вашето семейство се изчерпи откъм аргументи в конфликт с вас и започне да преминава към грубост и обиди, просто му напомнете, че го обичате. Причината за кавгата веднага ще се види несъществена и на двама ви, а помиряването ще е съвсем близо.

10) "С това приключва нашият разговор"

Никога не падайте до нивото на грубияна! Когато смятате, че вече не сте в състояние да търпите обиди и сте готов да отговорите по същия начин, учтиво кажете на своя събеседник, че разговорът е приключил. Напълно възможно е това предложение да се хареса и на вашия словесен нападател. Често такива хора също се радват да прекратят подобни ситуации, но вече не могат да спрат. А и не е толкова просто да се сложи край на подобен спор.