Крилати фрази на Юнг

krilati-frazi-na-yungКарл Густав Юнг (роден 26 юли 1875, Швейцария) е швейцарски психиатър, основател на едно от направленията на дълбинната психология – аналитичната психология.

 1. Там, където има власт, не остава място за любов.
 2. Няма по-лицемерна блудница от интелекта, решил да замени сърцето.
 3. Казват, че нито едно дърво не може да стигне до рая, ако корените му не достигнат ада.
 4. Имах стар чичо. Един ден ме срещна на улицата и попита: „Знаеш ли как Дяволът мъчи грешните души?”. Аз отговорих отрицателно и той каза: ”Кара ги да чакат”. След това продължи по своя път.
 5. Здравият човек не издевателства над другите. Мъчителят се преструва на мъченик.
 6. Не задържай този, който си отива от теб. Иначе няма да дойде този, който идва към теб.
 7. Всичко, което те дразни в другите може да доведе до разбиране на теб самия.
 8. Дори щастливият живот не минава без тъмни моменти и думата "щастие" не би имала смисъл, ако не беше базирана на тъгата.
 9. Ако сте надарен човек, това не значи, че сте получили нещо. Това означава, че вие просто можете да предложите нещо.
 10. Това, на което се съпротивляваш – остава.
 11. Ако не осъзнаем какво се случва вътре в нас, то извън нас ще ни се струва, че това е съдба.
 12. Този, който гледа извън себе си – спи. Този, който започва да се вглежда в себе си, се събужда.
 13. Срещата на две личности е като смесването на две химически вещества: ако има дори и най-малка реакция, се променят и двата елемента.
 14. Най-тежкото бреме, което пада на раменете на детето – това е неизживеният живот на неговите родители.
 15. Който обещава всичко, не изпълнява нищо. Всеки, който обещава твърде много, е стъпил на пътя на унищожението.
 16. Фанатизмът е знак за потиснато съмнение.
 17. Ако човек наистина е убеден в правотата си, той е абсолютно спокоен и може да обсъжда противоположната гледна точка без сянка на негодувание.
 18. Основното заблуждение на обществото е, че сякаш съществуват отговори, „решения” или възгледи, които само се нуждаят от това някой да ги изрази, давайки необходимата яснота. Но, както показват множество примери от историята, истината не означава нищо, докато тя не се превърне в личен вътрешен опит.
 19. Колкото повече животът на човека е пълен с колективните норми, толкова по-аморален индивид е той.
 20. Самотата се дължи не на липсата на хора наоколо, а на невъзможността да говорим с хората за това, което ни се струва значимо или неприемливостта на нашите възгледи за другите.
 21. Депресията е като дама в черно. Ако е дошла, не я гонете, а я поканете на масата като гост и чуйте това, което тя възнамерява да ви каже.
 22. Да бъде "нормален" е идеал за неудачника, за всеки комуто не се отдава да се издигне до нивото на общите изисквания. Но за този, чиито способности са над средните и комуто не е трудно да постигне успех, отдавайки своя дял на светското, за такива хора нормата означава прокрустово ложе, непоносима скука, адска безпросветност и безнадеждност. В резултат на това много хора стават невротици поради факта, че просто са нормални, докато други страдат от неврози, защото не могат да станат нормални.
 23. Какво отличава геният от безумеца? Безумецът вижда, но не знае как да го предаде. А геният може да предаде това на езика на съзнанието.
 24. Сънят е малка добре скрита врата, която води към изначалната космическа нощ, която е била душата още преди появата на Съзнанието.