Разпространена символика в сънищата

Разпространена символика в сънищата

От древни времена хората се интересуват от сънищата и ги смятат за значими. Американският психолог Килтън Стюарт нарича необяснимия сън "неразпечатано писмо от Бога".

Сънищата са послания на душата ни как тя се чувства, какви са нейните нужди, на какъв етап на развитие се намира. Последният аспект е особено интересен за тези, които се занимават с духовни практики.

Символиката на развитие на душата е разработена от известния швейцарски психолог Карл Густав Юнг. В продължение на много години той изследва собствените си сънища и тези на своите пациенти. На базата на този опит, той е разработил система от образи, описващи етапите на развитие на човека.

Продължаваме напред

Сънищата обикновено съпътстват процеса на работа над себе си, показват в какво състояние се намира душата. Например, ако в душата преобладават животинските нагласи, ако тя е податлива на инстинктивни импулси, се присънват животни. Често това са приказни образи – вълци, мечки, маймуни, котки, кучета, жаби, птици. Тези образи показват, че душата е готова за следващото ниво на развитие, готова е да премине доминацията на животинските нагласи и да разкрие своя човешки потенциал, без да накърнява при това своя животински компонент. В края на краищата, ако си спомните приказките (а те са според Юнг "колективни сънища"), животните често помагат на главния герой, дават съвети.

Също има сънища, в които човек вижда себе си в мазета, подземия, кули. Това говори, че душата му е в "затвор", необходими са ѝ свобода, простор.

Водата е енергия

Хора, които се занимават с телесно-енергийни практики – йога, ци гун, тенсегрити, често сънуват реки, потоци, водни източници. Тези сънища показват в какво състояние е жизнената им сила, жизнената енергия, колко свободно тя "тече" в тялото. Ако реката или потока преливат, излизат от коритото си, тогава трябва допълнително да работите върху такива вътрешни блокери като страхове, чувство за вина, негодувание, а също и върху някои психологически комплекси, които пречат на човек да се прояви по-свободно и естествено. Между другото, много често началото на процеса на фундаментални вътрешни промени се бележи от сънища за наводнения, земетресения, катастрофи, явления, символично отразяващи започващата трансформация на психиката.

Крайно време е да приемете сянката

Също така на определен етап от духовното развитие се появяват сънищата за "черния човек", "преследвача", от който не можете да избягате и се скриете. Това са така наречените сънища за "сянката" или сенчестите елементи на личността, които човек не признава в себе си и отхвърля. Но от себе си, както се казва, не можеш да избягаш... Така че тези сънища ни сигнализират, че е настъпил етап за работа с нашата "сянка" – етап на изследване, приемане и трансформация на "лошите" ни страни. Както казва Юнг – "човек, който престава да приписва своята сянка на ближния, а я открива в себе си и я приема, както се помирява с отхвърлен някога брат, – такъв човек върши велика работа, от световна важност".

Анима и анимус

В продължение на темата за приемането на различни страни от себе си, на мъжете им се присънват различни ярки женски образи, олицетворяващи тяхната подсъзнателна женска част. Юнг я нарича анима. Жените, от своя страна, сънуват различни ярки образи на мъже, които представляват мъжката им част или анимус-а по Юнг. Ние не можем да сме цялостни личности, докато не признаем правото на съществуване на тази част от нашето същество, която представлява началото на противоположния пол. В такъв случай мъжът е необходимо да приеме своите емоционалност, нежност, грижовност, артистичност, а жената – своите агресивност, логика, аналитични способности.

Разпространена символика в сънищата

Пътешественици, търсачи на съкровища

На следващ етап в сънищата може да се появи и символиката на движението, пътувания, път, кръстопът, брод през реката. В тези сънища често присъстват образи на "мъдрия старец" или "мъдра стара жена". Появата на тези фигури показва, че човек е почти готов да се довери в гласа на мъдростта на своето вътрешно същество, на своето висше "Аз" и да спре да приписва цялата мъдрост на външни авторитети.

По-късно се появяват и сънища, в които пътят води човека в друг град или страна, където той трябва да изпълни някаква важна работа, или в някое друго място, уникално за конкретния човек, но в което той трябва да изпълни своята цел или да намери съкровище. И това съкровище олицетворява духовната същност на човека.

От мистичните традиции

Също така могат да се присънват универсални символи от различни религиозни и мистични традиции, например "дървото на живота", "лотосов цвят", "змия, хапеща се за опашката", "зодиакалния кръг", както и мандала. Мандала се появява в сънищата, когато душата се намира в състояние на психично разстройство и се нуждае от самоизцеление. Или в период, когато тя придобива свойствата на цялостност – частична, съответстваща на определен етап на развитие, или пълна.

И накрая, могат да започнат да се появяват сънища, които са символ на чиста енергия или единство на целия живот.

Отделна категория

Това са така наречените "прозрачни сънища“, в които човек осъзнава, че спи и може по свое усмотрение да гради реалността в сънищата. Има дори такъв вид духовна практика като „Управление на сънуването“. Човек в процеса на тази практика се научава да се "събужда в съня", да изследва тази допълнителна сфера на реалността, да я овладява като още едно пространство от живота и дейността на своите съзнание и душа.

Фактически тази практика дава възможност на човек да разшири своето съзнание дотолкова, че той започва да живее в два свята – свят на физическа реалност и света на сънуваната реалност. Сънуващият, който напълно е осъзнал състоянието на сънуване и може да го поддържа, получава възможност да прави практически всичко, което пожелае. Той може да се среща с всякакви хора, да лети, да пътува до много отдалечени места, да разговаря с когото иска – истински хора и измислени, живи и мъртви, той може да решава ежедневните си проблеми и творчески задачи.

Сънуващият, който може да осъзнава по време на сън, открива за себе си света на невероятните приключения. Но това е повече от просто приключение. Творчески сънуващият има възможност съзнателно да обедини две нива на съществуването си. Следвайки принципите за контрол над своите сънища, той може да ги превърне в специално ниво на съзнанието. Борейки се с трудностите в съня, той обогатява своя дневен живот. Колкото по-дълго човек практикува контрол над сънищата, толкова повече той ще действа като едно цяло, цялостен човешки индивид, докато пространството на физическата и сънуваната реалност не се интегрират в пространството на единната реалност.

По този начин вниманието към собствените сънища е важно допълнение към процеса на личностно и духовно развитие.