Действително ли сънищата значат нещо?

сънища
На 14-годишна възраст имах сън, който все още си спомням. Той нямаше кой знае какъв сюжет, но остана в паметта ми през всичките тези години.

Аз се скитах през безкрайните коридори на старо зловещо имение. Съдейки по паяжините, украсяващи изисканите мебели, никой не беше живял там дълго време. Въпреки това къщата имаше електричество - много кристални полилеи осветяваха мрачен интериор. Бях притеснен, но не и уплашен. Като герой от филм на ужасите почувствах необяснимо желание да изследвам всичко, въпреки страхът от това, което можех да намеря. В гаража намерих счупена карета. В трапезарията имаше голяма маса, но никой не седеше зад нея. В къщата намирах все повече и повече кристални лампи. В моите очи изглеждаха хиляди.

И тогава се събудих.

Сънищата са очаровали хората още от началото на времето. В древен Египет се вярва, че хората, които са имали ярки сънища, са получили специален подарък. Много сънища дори са записани на папируси. Египтяните вярвали, че най-добрият начин да получите божественото откровение е да видите пророчески сън. Някои дори са спели на специални "легла за сънища", за да научат мъдростта на боговете.

През 19 и 20 век, учените изоставят идеите за свръхестественото. На мястото на мистицизма дошли ученията на Зигмунд Фройд и Карл Юнг. Тези изключителни изследователи вярват, че сънищата могат да помогнат в разгадаването на дълбините на нашите умове. В книгата си "Интерпретация на сънищата" Фройд подробно описва сложна система за анализ на сънища. Теорията се основава на убеждението, че докато съзнанието е в състояние на сън, несъзнателната част на ума създава образи, които отразяват нашите дълбоки преживявания.

Независимо дали сънищата прогнозират бъдещето, свързват ни с Бог или просто ни помагат по-добре да разберем себе си, анализът им винаги е бил изключително символичен. За да разберем смисъла на съня, трябва да го дешифрираме, сякаш е написан със секретен код. Онлайн съновниците казват, че изоставена къща е "недовършена работа", слабо осветление – „загриженост за емоционални проблеми“, маса – „нестабилност в живота“, гараж – „несигурност по пътя към целта“. Така се оказва, че на 14 години съм се притеснявал за несигурността и нестабилността в живота.

Но какво, ако няма таен код, и ние напразно се опитахме да намерим смисъл в случайни видения? Със същия успех хората виждат облаци с формата на различни обекти. Ами ако сънищата наистина не означават нищо?

До това заключение стигат учените от нашето време. Те вярват, че сънищата са само страничен ефект от основните неврологични процеси. Въпреки че хората често мислят, че по време на сън мозъкът се изключва, днес учените знаят, че сънят е период на силна неврална активност. Може би спим, за да дадем на мозъка време да събира и обработва спомени. Точно както компютърът трябва периодично да оптимизира пространството на твърдия диск, мозъкът ни трябва непрекъснато да обработва получените спомени. Този процес може да се сравни с почистването – излишното се изхвърля и важното се запазва грижливо. Например, според изследване, след добър сън хората помнят много по-добре предишния ден, но ако сънят бъде прекъснат, малко остава в паметта. Ето защо родителите и учителите съветват децата да спят добре, преди да се явят на важен изпит.

Психиатрите от Харвард Джон Алън Хобсън и Робърт МакКарл, например, предполагат, че през нощта определени части на мозъка предизвиква усещания, емоции и спомени, но те са напълно случайни. Хората търсят смисъл в тях, но всъщност не означават нищо. Това е просто опит за разбиране на мозъчната активност – затова сънищата изглеждат толкова нелогични и странни.

А защо хората обичат да четат съновници?

Може би това се дължи на ефекта на Барнум, кръстен на шоумен Финиъс Барнум. През 1948 г. професорът по психология Бертръм Форър за пръв път демонстрира този ефект в действие: той предлага на 39 от своите студенти да преминат тест, който да определи характеристиките на личността им. Обектите не са имали представа, че всеки от тях ще получи абсолютно еднакви резултати, които включват изявления като: "Вие наистина се нуждаете от близки хора, които да ви обичат и да ви се възхищават", както и "Вие сте склонни да бъдете критични към себе си". След това учениците бяха помолени да оценят по пет точкова скала колко точни са техните описания. Средната степен на съответствие е била 4,3. Такава висока оценка свидетелства, че въпреки идентичността на фалшивите характеристики, учениците са намерили теста за почти идеален инструмент за анализиране на тяхната личност.

Експериментът на Форър днес е възпроизведен десетки пъти: хороскопи, анализи на ръкопис и да – интерпретация на сънища.

"Изявленията на Барнум" са толкова лесно приети, поради гъвкавостта на тяхното тълкуване. Макар че изглеждат специфични, тези характеристики са подходящи за почти всички – почти като обяснението на сънят ми за обитавана от духове къща. Не може ли всеки от нас, до една или друга степен, да бъде наречен "емоционално реагиращ на липсата на баланс и посока в живота"? Същият въпрос може да бъде зададен за всички тълкувания в съновниците.

Някои изследователи обаче смятат, че сънищата все пак имат ясно изразена цел и значение. Учените Торес Нилсън и Рос Левин разработват теория, наречена "неврокогнитивен модел на сънищата". Според нея, въпреки че сънищата са тясно свързани с неврологичните процеси на консолидацията на паметта, те не ги смятат за произволни. Напротив, те вярват, че историите, които мозъкът разказва чрез предполагаеми случайни сънища, са диктувани, поне отчасти, от нашето емоционално състояние. Например, тъй като броят на негативните събития в реалния живот се увеличава, вероятността за кошмари също се увеличава. Може би, затова хората с психологическа травма се сблъскват с тях по-често.

Според теорията една от най-важните задачи на сънищата са да ​​"прогонят страха". Според тях те ни помагат да се справим със стреса и да се успокоим, така че отрицателните емоции да не ни безпокоят през деня. В един сън, отрицателните емоции се разпадат на компоненти и се превръщат в странни, но най-вече безобидни истории, които помагат да се справят с вътрешните преживявания.

Така че, макар и в съня може би не можете да видите бъдещето, да поддържате връзка с другия свят или да се доближавате до дълбините на несъзнателното, те могат да разкажат нещо за нашите емоции. С други думи, ако сте измъчвани от кошмари, може да се наложи да помислите за емоционалното си състояние и да разберете какво можете да направите, за да го подобрите.

Бих предложил първо да затворите книгата за сънища.

Оригинал: Psychology Today.