4 особености на женската красота, които влияят подсъзнателно на мъжете

4 особености на женската красота, които влияят подсъзнателно на мъжете

Красиви гърди, изразителни черти на лицето, разкошна коса, дълги крака – смята се, че именно това привлича мъжете. Обаче има и други параметри, които влияят на противоположния пол на подсъзнателно ниво.

Индустрията на модата и красотата вече много години работи усилено, за да помогне на жените да изглеждат по-млади, по-секси и привлекателни. Токчетата удължават краката, сутиените правят гърдите по-големи, гримът напълно преобразява лицето, кремове отсрочват появата на бръчки.

Не е тайна, че към жените в общество има по-високи изисквания по отношение на физическата красота, отколкото към мъжете. Не бива да виним за този факт нито времето, нито морала – този подход е заложен на генетично ниво. От праисторическите времена мъжете-самци са по-привлечени от самки, способни да родят здраво потомство.

Красива коса, лице без бръчки, повдигнати гърди от раз свидетелстват, че една жена е млада, здрава и в състояние да създава потомство. Обаче има и по-малко очевидни признаци на женската красота, които мъжете долавят на ниво подсъзнание.

Глас

Преди повече от 40 години социалните психолози са установили, че мъжете могат доста точно да оценят физическата привлекателност на жената, само като говорят с нея по телефона, когато никакви визуални сигнали не са достъпни. По време на един от многобройните експерименти, на участниците първо са предложили да оценят външния вид на дамите по снимки по балообразуваща система, а след това отделно да поставят оценка по чутите гласове. В крайна сметка оценките съвпаднали!

Учените са представили няколко теории, които обясняват този феномен. Една от тях твърди, че привлекателните жени просто имат повече опит в общуване с противоположния пол, съответно техните комуникативни умения са по-добри и те умеят да избират нужната интонация или дори промяна на тембъра, правейки го по-сексапилен.

Друга теория твърди, че по-високият женски глас при повечето представители на силния пол, се асоциира с младост, крехкост. А младостта, както обяснява еволюционната психология, е по-привлекателна за мъжете.

4 особености на женската красота, които влияят подсъзнателно на мъжете

Лимбален пръстен

Всички сме чували поговорката: „Очите са огледало на душата“. Наистина, големите изразителни очи буквално хипнотизират околните. Изследвания доказват, че светъл и ясен бял цвят на очната ябълка, без зачервявания и с ярка, блестяща ирисова дъга, са свързани от анкетираните с добро здравословно състояние. Освен това, според специалистите, по-интересни за противоположния пол изглеждат притежателките на леко разширени зеници.

Още мъжете подсъзнателно обръщат внимание на лимбалния пръстен – тъмната линия, областта около ириса, където той влиза в досег с бялото на окото. При млади момичета тя е широка и черна. Но след 25 години започва да се стеснява и избледнява. Между другото, в Азия са много популярни лещи, които визуално променят цвета на лимбалния пръстен, като по този начин „подмладяват“ своите собственички.

Поясната извивка (извивката над дупето)

4 особености на женската красота, които влияят подсъзнателно на мъжете

Структурата на поясния отдел е пряко свързана със способността на жените да износват потомството. Ако гърбът при жените е толкова равен, както при мъжете, то по време на бременността износването на тежестта би било много по-трудно. В крайна сметка в процеса на еволюцията структурата на женския гръбначен стълб се е променил и центъра на тежестта леко се е изместил.

С други думи, на еволюционно ниво тази особеност показва, че една жена е в състояние да износва и ражда много деца. Ето защо мъжете са толкова привлечени от жени в дрехи с гол гръб, на които долната част на гърба е на показ.

Съотношението на талията и бедрата

Изследванията на еволюционния психолог Деви Сингх са доказали, че съотношението между талията и бедрата играе за мъжете важна роля в оценката на женската привлекателност. Учените са установили, че идеалната пропорция на обиколката на талията към обиколката на бедрата е 0,7. Точно такова съотношение отново е оптимално за създаване на потомство.

При подрастващите момичета този коефициент е около 0,9. Обаче в пубертета, когато жените стават способни за възпроизвеждане, съотношението на талията към бедрата започва да се измества в посока на именно тази идеална пропорция. Но с напредване на възрастта, отново започва да се променя.