Най-провокативните реклами в света

Ще ви покажем реклами от различни страни по света, накарали хората да се изчервяват и жалват на властите.

Реклама на PETA със слоган "Всички животни имат същите части на тялото" и участието на Памела Андерсън по бански. Тялото е разделено на зони с надписи "шунка", "гърди", "бут", "ребра" и т.н. Властите на Канада обвиняват създателите на рекламата в сексизъм.naj-provokativnite-reklami-v-sveta

Плакат на General Motors с разсъблечения и напомпан Алберт Айнщайн, който опитва да внуши на потребителите, че "идеите също са секси", рекламирайки GMC Terrain. По повод на това изображение дори е проведен съдебен процес.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta1

Заради тази реклама във Франция непушачите влизат в конфликт с ревностните поддръжници на традиционните семейни ценности. Въпреки надписа на плаката: "Пушейки, ставаш роб на тютюна!" този рекламен плакат разкрива друг смисъл.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta2

Образи на монаси и темата на съблазняването в реклама на сладоледената компания Antonio Federici. Първият вариант на рекламата, полуголи свещеници готови да се отдадат на греха и държащи в ръцете си сладолед, е публикуван в един британски таблоид. Рекламата е забранена, но въпреки това фирмата за сладолед не се успокоява. Следващата година се появява серия от плакати, отново с монаси, още по-възмутителни.naj-provokativnite-reklami-v-sveta3

Рекламата на аромата от Tom Ford може да се нарече най-скандалната снимка на известния фотограф-провокатор Тери Ричардсън, правил снимки за известните марки Emporio Armani, Yves Saint Laurent, Sisley. Рекламата е забранена като порнографска в няколко страни.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta4

Най-дълбоко в "духовната тема" нагазва италианската марка за модни дрехи Бенетон. В реклама на марката в рамките на програмата Unhate ("Без омраза") Папа Римски Бенедикт XVI се целува с египетския имам, а президентът на САЩ Барак Обама с президента на Венецуела Уго Чавес и китайския лидер Ху Цинтао. Във Ватикана тази толерантност не е била разбрана – наречена е неуважение към папската институция и провокация. Рекламите са демонтирани.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta5

Реклама на Benetton за откриването на Олимпийските игри в Сидни, посветена на борбата със СПИН.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta6

Твърде откровена реклама на Sisley от 2003 г., забранена от кмета на Перм и обявена за "безумие", която по-късно бива реабилитирана.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta7

В Австралия Съветът по рекламните стандарти препоръчва на компанията Lush (местен производител на козметика) да "смекчи" своята рекламна кампания с предизвикателното заглавие Go Naked ("Да Ходим голи"). Скандалната акция на Lush преследвала двойна цел – насърчаване на положително отношение към собственото тяло и утвърждаване в съзнанието на потребителите идеята им, че природните продукти не се нуждаят от опаковка. Въпреки забраните, Lush отказват да променят рекламата.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta8

Поради факта, че момичето на снимката е снимано в сексуална поза и облечено като възрастна, рекламата на пролетната колекция на Miu Miu е била първоначално забранена. Впоследствие обаче се оказва, че момичето, снимано в рекламата е модел на достолепната възраст 22 години.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta9

В Санкт Петербург отказват да пуснат по улиците на града реклама, поръчана от Малаховския месокомбинат. Колбасът е съпроводен с реплика от името на жена.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta10

По броя на забраните Великобритания уверено държи първенство сред други страни в Европа. Рекордът в тази сфера принадлежи на рекламата на аромата Opium (Yves Saint Laurent) с изображение на голата актриса Софи Дал, което било счетено за особено провокативно.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta11

През 2013 г., пак във Великобритания, e сметната за твърде откровена телевизионната реклама на аромата Coco Mademoiselle, Chanel и съответно свалена.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta12

Реклама на компанията за енергийни напитки Pussy е забранена във Великобритания за "директни сексуални намеци". Ако отчетем, че рекламата е придружена и със слогана „Напитката е чиста, проблемът е в главата ви”, ситуацията със забраната изглежда доста пикантно.

naj-provokativnite-reklami-v-sveta13