Родителите поощряват лошото поведение на децата – как?

roditelite-pooshtryavat-loshoto-povedenie-na-detsata-kak

Всяко дете понякога не слуша родителите си. Но ако за едно лошото поведение е по-скоро изключение, то за друго, за съжаление, това може да бъде правило. Последното често се случва поради факта, че родителите не съзнават как сами влошават ситуацията.

В тази статия ще ви разкажем кои методи на възпитание и действия на родителите могат да поощрят децата да се държат лошо.

  • Непоследователност

Вие казвате на детето, че за днес повече не му се полага сладко. То изпада в истерия и вие му разрешавате да си хапне още шоколад или бонбони. По този начин внушавате на своето дете мисълта, че когато започне да се тръшка и капризничи, то ще получи всичко, което пожелае.

  • Неизпълнение на обещанията за наказание

Всички ние поне веднъж сме виждали или били родители, които се изхвърлят с празни заплахи: „Ако още веднъж направиш така, забрави за таблет; никога повече няма да те водя на пицария; повече никакъв сладолед...” и други подобни, а после пускат всичко на самотек и забравят за даденото обещание. А децата така и не изпълняват това, което им се казва. Че защо? След като никакви последици няма да има.

  • Празни оправдания

„Той е уморен”, „Той все още е малък”, „Той е гладен”... Безспорно не може да се очаква от децата, че те ще бъдат безупречни през цялото време – това е просто невъзможно. Те могат да са гладни, изморени, да имат лошо настроение. Особено в най-ранна възраст, когато децата все още е трудно да изразят своите емоции. Дори и като по-големи се случва да се инатят. Но ако оправдавате детето си постоянно, това не е добре.

  • Заплахи

Заплашването, според психолозите, далеч не е най-добрият начин за възпитание; то дори може да се нарече пагубно. В един от експериментите си учени са установили, че деца, които са заплашени да бъдат наказани строго, например ако излъжат, са по-склонни към лъжи.

roditelite-pooshtryavat-loshoto-povedenie-na-detsata-kak2

  • Крясъци

Това, че повишавате глас, не означава, че детето ще ви чуе и изпълни исканото, а ефектът ще бъде краткотраен. Злоупотребата с този метод може да доведе до влошаване на отношенията между вас.

  • Телесни наказания

Според изследвания, ако детето често се подлага на телесни наказания, то може да стане по-агресивно, интровертно, да понижи самочувствието си. То по-скоро ще се научи как да избягва болката, а не да усвои какво трябва да се поправи.

  • Поощряване на лошото поведение с усмивка и умиление

Да, може да ви изглежда, че вашето дете е просто очарователно, когато се качва на стола в кафенето и пее своята любима песен или когато започва да яде с ръце, а после маже навсякъде "артистично". Но околните едва ли ще оценят това като гениално. Детето така и ще продължи да си прави това, което то иска, ако не му напомните как трябва да се държи.

Безусловно, много зависи от възрастта. Малките деца още не знаят кое е добро и кое лошо и хулиганстват или капризничат не осъзнавайки това. Но пък те абсорбират всичко като гъба и ако са се научили кое може и кое не бива, поставени са им правилните граници, то в бъдеще проблеми с тях няма да има. А да се превъзпита и приучи детето е много по-трудно.

Но най-важното – обичайте децата си без да ги задушавате с твърде много любов или твърде много контрол!