Чаровната лисица Викси – домашен любимец, спасен от ферма за кожи

charovnata-lisitsa-viksi-domashen-lyubimets-spasen-ot-ferma-za-kozhi

Открихме невероятната история на една очарователна лисичка, която е имала късмета да бъде спасена от сигурна смърт. И сме нетърпеливи да споделим историята с вас.

Викси, както и хиляди подобни на нея, е родена във ферма за кожи, където трябвало да прекара краткия си и безрадостен живот в малка клетка. Тя би завършила живота си като седеммесечен тийнейджър, който фермерите трябва първо да убият с електричество, а след това да одерат кожата ѝ.

charovnata-lisitsa-viksi-domashen-lyubimets-spasen-ot-ferma-za-kozhi1

Трудно е да се каже кого би красила нейната кожа. Може би ще я носи някоя богата дама, увита около шията си или ще стане подплата за якета, или украса за обувки и чанти. За щастие с Викси всичко това не се е случило. На нея наистина ѝ провървяло.

charovnata-lisitsa-viksi-domashen-lyubimets-spasen-ot-ferma-za-kozhi7

Но нека се върнем малко назад, когато в главата на стопанина ѝ възниква необичайната, а според повечето, дори налудничава идея.

„Моята цел и голяма мечта беше да спася поне една беззащитна лисица от тези ужасни ферми и да я предпазя от живот пълен с мъка и жестока смърт в края. Сърцето ми винаги се препълваше с болка, когато гледах снимки и видеа за непоносимите условия, в които се държат тези животни.

И макар да бях безсилен да помогна на всички, чувствах, че е мой дълг да опитам да променя живота поне на едно от тях към по-добро. Тази цел ме движеше и ми даде сили да доведа започнатото до край. Нямах търпение едно от тези очарователни животни да стане пълноправен член на семейството ми. Въпреки това, трябваше да чакам пролетта, за да получа малко лисиче, което да е в състояние да свикне с мен и да ме признае за свой приятел и защитник.”

charovnata-lisitsa-viksi-domashen-lyubimets-spasen-ot-ferma-za-kozhi2

Закупуване на малко зверче се оказало не лесна задача. Навсякъде от подобни ферми отказвали да продадат животинче, особено когато младият човек избягвал да обяснява защо му е лисицата. След дълги перипетии се свързва с фермер, който е малко по-отзивчив и се съгласява да му продаде лисиче.

charovnata-lisitsa-viksi-domashen-lyubimets-spasen-ot-ferma-za-kozhi3 charovnata-lisitsa-viksi-domashen-lyubimets-spasen-ot-ferma-za-kozhi4

Днес Викси живее в дома на стопанина си и го радва със своята игривост. Родена е в Моравия (Чехия) и породата ѝ е сребристо-черна лисица. Любимото ѝ ястие е пилешко филе, ако може сурово, пилешки кълки и яйца. Не отказва и суха котешка храна.

charovnata-lisitsa-viksi-domashen-lyubimets-spasen-ot-ferma-za-kozhi8

charovnata-lisitsa-viksi-domashen-lyubimets-spasen-ot-ferma-za-kozhi6

Любимо занимание – да краде! Прибира всичко – кърпи, чорапи, мобилни телефони, ключове. Понякога вика като павиан и единствената възможност да успокоят жизнерадостния ѝ темперамент е да я напръскат с вода. Чистоплътно и нежно животно е – като една истинска дама ходи в котешка тоалетна. Любими играчки са ѝ малки сиви мишки, с които често си "говори" (ако могат така да се опишат смешните звуци, идващи от нея като играе с тях).

charovnata-lisitsa-viksi-domashen-lyubimets-spasen-ot-ferma-za-kozhi5

Може би някои смятат, че ще бъде по-добре Викси да живее в дивата природа. Но трябва да припомним, че няколко поколения нейни предци са отглеждани във ферми, загубвайки голяма част от вродените си навици за оцеляване в дивата природа. А и чаровната лисичка от своето раждане е расла само с хора и тази привързаност би била фатална, ако се върне да живее в природата. Така че – условията, в които живее Викси сега, за нея са най-добрите. Радваме се, че тя ще има дълъг живот за разлика от многото обречени животни в подобни ферми.

charovnata-lisitsa-viksi-domashen-lyubimets-spasen-ot-ferma-za-kozhi9