Честно за депресията – как да си помогнем

депресия, помощ

Знам какво е депресия, тъй като се сблъсквам с това в работата си почти всяка седмица, казва Вика Захарова. Знам какво е депресия, защото преди 10 години аз самата се сблъсках с реактивна депресия и се подложих на медикаментозно лечение и психотерапия. Наскоро ми попадна съвет как да си помогна при депресия. Сред многото странни съвети ми хвана окото: дискотека. Не забравяйте да отидете в клуба и да потанцувате добре, тъй като танците перфектно повишават настроението.

Представяте ли си какво е депресия? Депресията не е просто лошо настроение "нещо ми е тъжно", което лесно може да бъде победено като се облечете красиво и потанцувате на воля. Това е състояние, при което не искате да ставате, да се миете, да общувате и често дори да живеете като цяло. Депресията е болест и съветването на човек в депресия да се усмихва по-често и да не се отпуска е като лечение на рак с лайка. Знам какво е депресия и искам да пиша как наистина да си помогнете, когато е много лошо.

Проблеми със съня

Спите твърде много или изобщо не спите.

И сте раздразнителни, ядосвате се, че нищо не е както трябва да бъде. Засипвате главата си със списък от задачи, но списъкът остава списък, защото нямате сили за него. Ето какво – понякога най-добрият начин да се съвземете малко, е съзнателно да се отдадете на нуждите на тялото. Лишете се от сън за няколко дни, но не се измъчвайте между това, което трябва, следвайки логиката и това, което тялото ви иска. Или си позволете да спите няколко дни подред. Повярвайте, това е временно влошаване, ще отмине. Но докато имате трудности със съня, кажете си – добре, тялото е по-мъдро и сега е много по-важно да му дам покой, отколкото да се упреквате за нарушения си режим.

Хигиена

Ако не искате да ставате от леглото, да отидете да се измиете, да вземете душ и такива неща.

За да се измиете, трябва да преминете през два стреса. Първият е да свалите дрехите си и в такова уязвимо състояние дори обикновените дрехи служат като вид щит от външния свят и съзнателно да се лишите от тези патерички е изключително болезнено. Второто е да накарате тялото си да застане под водата, да изчака, докато температурният режим се промени и кожата свикне с дразнещите капки.

Да, много от нас трябва да ходят на работа и да се усмихват, никой с депресия не си взема болничен. Но водата не е единствената възможност да се поддържате чисти. След известно време ще се почувствате по-добре и ще се върнете към обичайния си режим, но засега не губете ресурса си за такъв дискомфорт. Бебешките мокри кърпички се продават в големи опаковки и са много удобни. Бельото може да бъде закупено най-малкото от естествени материи, това позволява на кожата да диша и провокира по-малко неприятни миризми. Обикновено такова бельо е бюджетно и след няколко дни можете просто да го изхвърлите. Можете също да използвате сухи шампоани в много трудни дни.

Хранене

В един ден може хапка да не искате да сложите в уста, а в друг – непрекъснато да изваждате нещо от хладилника. Депресията не е просто "лошо настроение", а понижаване на нивата на хормоните серотонин, адреналин и допамин. И ако изберете правилните храни, богати на витамини от група В, които влияят върху производството на хормони в организма, тогава можете да се поддържате в по-ресурсно състояние.

Запасете се с ядки и сушени плодове, това е нещо, което винаги можете да имате под ръка и дори при голям "зор" храната може да бъде балансирана. При силна загуба на сила различни зърнени храни помагат добре: боб, леща, елда или царевица. Приготвянето им е много лесно, а можете да закупите и готови в консерви. Можете да купите и готово месо в консерви или добра морска риба: риба тон или скумрия, ще получите отличен обяд без особени физически усилия за приготвянето му. Зеленчуци, плодове и сирена – богати са на необходимите микроелементи и също не изискват специално готвене преди ядене.

Хора

Болезнено и мъчително ви е да мислите, че ще останете сами заради този начин на живот и в същото време продължавате да се криете от другите. Във вашата среда не може да няма хора, с които можете да прекарате време мълчаливо, да се гушкате или да плачете, без обяснение. Повярвайте, ако кажете, че оценявате факта, че човекът е до вас точно сега, никой няма да ви налага ненужни разговори или да вмята окуражаващи цитати. Депресията не е срам, не означава, че сте слаб. Това е болест. Бихте ли обърнали гръб на приятеля си, ако той ви каже, че има хормонална недостатъчност? А понякога просто имате нужда да сте сами със себе си, и трябва да си признаете пред себе си нуждата от това. Културата ни е такава – кара ни да гоним забавление и щастие, забравяйки, че всички ние също се нуждаем и от смисъл. Депресията е възможност да погледнете на живота си от различен ъгъл. Имате право на това и няма нужда да бързате за никъде, вие сами ще решите кога е време да излезете от ступора.

Мисли

Тревожните мисли са взели властта над всичко останало. За да облекчите тревожните състояния, добре е да се научите на медитация на вниманието. Всичко, от което се нуждаете, е тихо място и пет минути с изключен телефон и компютър. Затворете очи и се съсредоточете върху дишането, но не мислете за него. Пребройте вдишванията и издишванията, плавно изравнете ритъма на дишането, от нула до десет и така нататък в кръг. Нека мислите идват и си отиват, нека текат като вода.

Постепенно увеличавайте времето, това умение позволява да не зацикляте, а ви отпуска, можете да го пренесете и в реалния живот. Планирайте деня си, дори да постигате малки цели, като зачерквате точка по точка, вече ще сте насърчили производството на допамин, хормона на радостта и движението напред. Опитайте нещо ново, урок по рисуване, нов музей или дори маршрут от дома до работа или обратно, защото когато правим нещо необичайно, химичните реакции в мозъка се променят. Леките разходки пеша през дневните часове също допринасят за производството на серотонин, опитайте се да прекарвате повече време на чист въздух в светлите и слънчеви часове.

Всички тези съвети не отменят факта, че депресията трябва да се лекува. Но дори и при правилното лечение, процесът може да бъде дълъг и вълнообразен. Признайте си, че сега имате малко сили и енергия, и изразходването им за "нормалното" или "общоприетото" е лично за вас неефективно. Имате право да се чувствате зле и вие определено ще се справите с всичко, не се упреквайте, а си помагайте. Депресията не е ваш избор, но да се лекувате или да оставите всичко на самотек – зависи само от вас.