История за момчето и морската звезда

морска звезда

Старецът правеше ежедневната си сутрешна разходка по плажа, когато забеляза младо момче, което се навеждаше, вземаше нещо от пясъка и го хвърляше в морето.

Плажът по това време беше обичайно празен и той спря да погледа за малко. Забеляза, че момчето повтаря същото малко по-нататък, после отново и отново – взема нещо, хвърля, премества се, взема, хвърля, премества се.

- Какво правиш там, момче? – попита възрастния мъж, приближавайки се до младежа.

- Спасявам тези морски звезди, които са блокирани в пясъка. – отговори момчето. – Ако останат тук ще изсъхнат и умрат, затова ги пускам обратно в океана, за да живеят.

Старецът замълча за няколко секунди.

- Момче, - каза той, – само в този участък има повече от сто блокирани морски звезди. Зад следващия завой има най-малко още хиляда. Това продължава с километри. Аз се разхождам тук от 10 години и винаги е така. Тук има милиони блокирани морски звезди. Не искам да ти го казвам, но няма да промениш нищо.

Момчето отговори:

- Добре, аз току що промених нещо за тази морска звезда. – и продължи с работата си.

Колко често правите малки промени?

Ако всичко, което правите е за голям, незабавен ефект, то ще направите много малко в живота си. Понякога малките неща, които правим, се превръщат в големи, ако ги правим постоянно.

Морските звезди, които момчето е спасило, са създали хиляди нови. Само си представете, ако старецът, който не е правил нищо 10 години, беше спасявал по една морска звезда на ден.

Така че следващият път, когато получите шанс да промените нещо малко, просто го направете, без да мислите за голямата картина, за големите цели. Всяко голямо нещо е изградено от много на брой малки. И малката промяна може да е незначителна за вас, но за някой друг да е нещо огромно.

Нека си припомним ефекта на пеперудата, където една малка промяна на параметър в нелинейна система може да доведе до големи разлики в по-късните състояния или казано простичко - полъхът от размахването на крилцата на пеперуда в Китай може да предизвика торнадо в Америка.