10 неща, които не ни разказват нашите майки

майка, обич

Нито една майка няма да ви го каже, но над това си струва да се замислим и да се знае от всеки от нас:

1) Ти си я карал да плаче... много пъти.

Тя се е разплакала, когато е разбрала, че е бременна. Тя е заплакала, когато ти е дала живот. Тя се е разплакала, когато за първи път те е взела в ръцете си. Тя е плакала от щастие. Плакала от страх. Плакала от безпокойство. Тя е плакала от изблик на чувства. Тя е усещала твоята болка и твоето щастие и е споделяла това с теб, независимо дали си го осъзнавал или не.

2) Тя е искала да изяде това последно парче торта.

Но тя е видяла с какви очи ти го гледаш и как се облизваш, и не го е изяла. Тя е знаела, че ти ще бъдеш по-щастлив, ако го изядеш.

3) Това боли.

Когато си я дърпал за косата, я е боляло; когато си я драскал с дълги нокти, които е било невъзможно да се изрежат, я е боляло; когато си я хапал по време на кърмене, това е било много болезнено. Ти си притискал ребрата ѝ, когато си се раждал, ти си разтегнал корем ѝ за девет месеца, ти си ѝ донесъл мъчителна болка, когато си идвал на този свят.

4) Тя винаги се е бояла.

От самото начало тя е правила всичко зависещо от нея, за да те защити. Тя се е превърнала в твоя майка-закрилница. Тя е искала да каже "не", когато малкото момиченце на съседите я е помолило да те подържи на ръце. И цялата е настръхнала, когато момичето все пак те е взело в ръцете си. Твоята майка е била убедена, че само тя може да те държи безопасно. Сърцето ѝ биело два пъти по-силно от твоето при първите ти стъпки. Тя не е заспивала до късно, за да се увери, че ще се прибереш у дома жив и здрав, и е ставала по-рано, за да е сигурна, че ще отидеш на училище. При всяко твое спъване тя е била готова да те прихване. Тя е била до теб, за да се увери, че всичко е наред.

5) Тя е знаела, че не е идеална.

Била е своя най-строг критик. Знаела е своите недостатъци и понякога е мразела себе си за тях. Най-трудно ѝ се е струвало тогава, когато тези недостатъци си виждал ти. Тя е искала да бъде идеална майка, да прави всичко правилно, но тя също е човек, а хората правят грешки. Може би тя все още кори себе си за тях. С всички сили иска да се върне във времето назад и да направите всичко иначе, но не може. Така че, бъди добър към нея: тя е правила всичко, което зависи от нея.

6) Тя е гледала как спиш.

Имало е нощи, когато е била на крака в 3 часа през нощта, молейки се ти най-накрая да заспиш. Тя едва е можела да държи очите си отворени, когато ти е пеела, умолявайки "моля те, заспи". Когато най-накрая ти си заспивал, цялата ѝ умора внезапно е изчезвала, присядайки до легълце ти и гледайки твоето ангелско личице. В този момент тя е чувствала толкова любов, колкото е невъзможно да се изрази, въпреки болящите ръце и червени очи.

7) Тя те е носила много повече от девет месеца.

Ти си се нуждаел от нея, както тя от теб. Тя се е научила да те държи, докато почиства, яде, понякога дори докато спи, защото това е единственият вариант да заспиш. Ръцете ѝ са се изморявали, гърбът – болял, но тя е продължавала да те държи в ръцете си, защото ти си искал да бъдеш близо до нея. Тя се е притискала до теб, обичала те е, целувала те е и си е играла с теб. Ти си се чувствал безопасно в ръцете ѝ, усещал си, че те обичат. Тя те е носила толкова, колкото ти се иска.

8) Всеки път, когато се плачел, сърцето ѝ е било разбито.

Когато е виждала, че по твоето лице се стичат потоци от сълзи, тя е правела всичко възможно, за да ги спре. Ако не ѝ се получавало, сърцето ѝ се е разбивало на милион парчета.

9) Тя те е поставила на първо място.

Тя е можела да мине без храна, душ и сън. Винаги е поставяла твоите интереси над своите. Прекарвала е целия ден, обръщайки внимание на теб, а в края на деня просто не е имала сили за себе си. На следващия ден тя се е събуждала и е започвала всичко отново, защото ти значиш много за нея.

10) И тя би направила това отново.

Да бъдеш майка е най-сложната работа, която можеш да си представиш и понякога тя води до сривове. Ти плачеш, боли те нещо, правиш опити, опитите завършват с провал, работиш и се научаваш. Но също така получаваш повече удоволствие, отколкото може да си представиш и изпитваш повече любов, отколкото е възможно. Въпреки цялата болка, нощи без сън и ранно събуждане, през които ти си накарал своята майка да премине, тя би направила това за теб отново, защото ти значиш толкова много за нея.

Така че – следващият път, когато видиш своята майка, благодари ѝ и ѝ дай да разбере колко много я обичаш. За това не са нужни много думи.