Силата на нашите недостатъци

silata-na-nashite-nedostatatsi1

– Толкова съм нещастен... може би съм лош човек, – оплакал се един младеж на стария си учител.

– Не си лош човек, но трябва да се промениш.

– Ама, как така? Не съм лош, а защо да се променям тогава?

– Нека по-добре ти покажа, – посъветвал го старецът.

Той дал на ученика тръстикова свирка и го помолил да изсвири някаква мелодия. Ученикът не умеел да свири на свирката, но поднасяйки инструмента до устните си, започнал да духа в него и последователно да затваря дупките. Нищо. Само свистящи и хриптящи звуци от свирката излизали.

– Виждаш ли какво се получава, – казал учителят. – А ако се научиш да свириш на този инструмент, то и музиката ще звучи по съвсем друг начин. Какво ще се промени? Ще свириш пак ти и свирката ще е пак същата, и ръцете, и въздуха, но... Това ще бъде съвсем друга мелодия, която ще носи спокойствие, лекува и възнася душата.

Поуката: в теб има всичко, което е необходимо. То може да изглежда лошо, но това е само защото ти още не знаеш как да извличаш от него хармония. Когато се научиш хармонично да управляваш мислите и волята си, тогава в ръцете на твоята душа тези инструменти ще станат послушни. Тогава ще разбереш, че недостатъците не са нищо друго, освен твоите най-ярки добродетели, които ти още не си се научил да използваш.