Неочаквани факти за човешкото поведение

neochakvani-fakti-za-choveshkoto-povedenie

 1. Хората съжаляват за бързо взетите решения, независимо дали последвалите резултати ги устройват. При това, не е важно реалното време, отделено за решението, а субективното усещане на човека, че е имал достатъчно време.
 2. Хората се стремят да унижат другите, когато се чувстват неуверени в себе си. Запитаните, на които са казали, че имат лош резултат на теста за интелигентност, са изразили много повече религиозни, полови и национални предубеждения в сравнение с тези, чиито резултати били добри. Освен това, хората искрено вярвали, че негативното им мнение за другите е откровено и не виждали връзка със собственото им занижено мнение за тях самите. Унижението на другите дава усещане за възстановяване на собственото самочувствие.
 3. Хората с изразени високи стойности на хормона тестостерон в организма получават удоволствие, когато другите са гневни.
 4. Хората са предразположени към неморални действия или да не откликнат на зов за помощ, ако не се налага да положат усилия или да откажат директно. В същото време много хора се държат "както подобава", ако трябва да вземат решение очи в очи с някого. При директен зов за помощ много по-рядко се отказва.
 5. Скуката има и светла страна. Скучаещите хора често търсят възможност да правят добри дела, тъй като развлеченията са им омръзнали и не носят смисъл в живота им.
 6. Лъжата е изморителна. Изисква значителна ментална енергия и усилие. Човек трябва да балансира: едновременно да държи в главата си лъжата – за да я каже и истината – за да я прикрива. В резултат на това по-лошо се справя със ситуациите за съобразителност като изрича повече прости изречения.
 7. Поведението влияе пряко на морала (да, да, истина). Хората, предразположени към лъжи, предателство или извършване на друг аморален акт, променят преценката си за „добро” и „лошо”.
 8. На човешкото поведение влияят телесните усещания. Например, има трайна асоциация между усещането за тежест и "важността", "сериозността", "преценката". Хората оценявали човека като по-стабилен, надежден и сериозен, ако резюмето му се подавало от тежка папка (и обратното). А самото усещането за здравина и твърдост прави хората заядливи. Седящите на твърди столове били по-твърди и в преговорите. Усещането за грапава повърхност събужда чувство за сложност в отношенията между хората. А пък усещането за студ е тясно свързано и асоциирано с чувството за самотност.
 9. Привлекателната и изрядна външност лесно може да въведе в заблуждение. Хората са по-склонни да се доверяват на външния вид, отколкото на честните думи и откровеността. Даже професионалистите били заблудени и смятали за честни хората, които лъжели с добри маниери и външност в 86% от случаите. Външният вид играе огромна роля дори и при избор на политици и по време на гласуване. Установено е, че гласоподавателите правят извод за компетентността на даден политик по зрелостта на лицето и физическата му привлекателност. Разбира се, несъзнателно.
 10. Хората постоянно сравняват себе си с останалите. По-щастлив е не този, който се е сдобил с много пари, а този, който има повече, отколкото друг. Отчасти на това се дължи и неудовлетвореността от парите. Забогатявайки, започват да навлизат в нови кръгове, където други хора имат още повече пари и да надскочиш другия не е лесно.
 11. Желанието за притежание рязко се увеличава от гнева. Хората полагат повече усилия за придобиването на обект, който асоциира в тях сърдити лица.
 12. Колкото по-трудно решение трябва да се вземе, толкова повече хората са склонни да оставят всичко, както е. Ако в магазина има твърде голям избор и не могат веднага да решат коя стока е по-добра, те си тръгват без да купуват.
 13. По-успелите и богатите се смятат за по-мъдри, умни, знаещи и т.н., и обратно. И често хората са склонни да мислят, че тези, които са постигнали успех и другите, на които се е паднал дела на страданието, са заслужили това.
 14. Когато хората чувстват, че не контролират случващото се, те са склонни да виждат несъществуващи закономерности в несвързани помежду си случки и да вярват в теория на конспирацията.
 15. Когато хората имат усещането, че ги наблюдават, те демонстрират по-добро поведение. А самата илюзия за наблюдение също работи. Напълно достатъчно е да се сложи снимка на очи в заведение на самообслужване и по-голямата част от хората, ставайки след хранене, почистват след себе си.
 16. Не всички рискове се възприемат идентично. Един и същи човек може смело да скочи с парашут, но да се страхува да спори с майка си или началника. Или да дресира тигри, но да се колебае при запознанство със симпатична жена.