Интересни факти, за които хората не се замислят

Интересни факти, за които хората не се замислят

Човешкото тяло представлява пъзел от мистерии и загадки. От тази статия ще научите някои интересни факти, за които почти никой не се замисля.

Знаете ли, че сте частично слепи?

Човешкото око има малък дефект, на който никой не обръща внимание: той се нарича "сляпо петно". С тази особеност е надарено, както лявото, така и дясното око. "Сляпото петно" е такова място, което не е в състояние да възприема светлината. Но мозъкът компенсира липсата като проектира липсващия образ на друго място в ретината. Сляпото петно причинява маса проблеми на хората, които не могат да виждат добре с едното око. Но ако със зрението и на двете очи всичко е наред, то тогава "сляпото петно" си остава напълно незабелязано.

Нашето тяло е покрито с косми, също както и на шимпанзетата

Никой не се замисля, че човешкото тяло е покрито с космена покривка, структурата на която не се различава от тази на много примати. Нашата космена покривка се отличава от тази на приматите само по дължината и дебелината на космите. А тяхното количество и местоположение не се отличават.

Човешкият организъм е много по-млад, отколкото сме ние самите

Човекът постоянно преживява процес на изменения. Помислете: ние дишаме, ядем храна, тялото се изчиства, ние се разболяваме и така нататък. Тялото не е способно да повтори в един и същ момент предишното си състояние. През цялото време се обновява. По време на целия ни живот клетки умират в огромни количества и на тяхно място се появяват нови. Колкото повече време минава от половото съзряване, толкова по-малко остават клетките в организма, които сте имали от детството си. Интересен факт: философи от всички нации водят безкрайни дискусии относно това "дали човек може да нарече себе си един и същи човек, след като клетките, с които е бил създаден при раждането, отдавна са умрели и на тяхно място са се появили нови?"

Интересни факти, за които хората не се замислят

Човешкото тяло има ивици

Кожата на човека има петна и ясни линии, които ние не виждаме. Те могат да се сравнят, например, с козината на котка. Такива линии се наричат линии на Блашко. Смята се, че те се образуват във връзка с миграцията в ембриона на кожни клетки. Могат да се нарекат своеобразни шаблони, по които се разбира как се е развила кожата на бебето. По принцип тези ивици не съвпадат и не могат да се нарисуват както схемата на лимфната и мускулната системи. Тяхната форма е обусловена генетично. Линиите на Блашко могат да се забележими само в случай, че човек страда от подобно заболяване като псориазис, разновидности на твърде много доброкачествени образувания на кожата, а така също и химеризъм (носят в себе си генетично разнородно ДНК).

Човешкият стомах е много по-умен, отколкото предполагаме

Доказано е, че в стомашно-чревния тракт има много повече неврони (нервни клетки), отколкото в мозъка на много животни. Тъй като техният брой е голям, а значението им е известно на всички, то тогава може да се каже, че в стомаха ни има втори мозък.

В ДНК на човека има вируси

Когато човешкият геном е бил открит, такова разкритие като вируси в състава на ДНК, е било огромна изненада. Известно е, че вирусите не са способни да се размножават самостоятелно. По тази причина много вируси "изграждат" своя собствена ДНК в клетката на приемника, за да се възпроизвеждат. Например, ако вирус остави своя ДНК в клетките на яйцеклетката, то потомството, получено от тази яйцеклетка може да носи ДНК на вируса във всяка една от своите яйцеклетки. Еволюцията не стои на едно място. В резултат на това се оказва, че не по-малко от 9% от нашият геном е съставен от вируси.

Човек е в състояние да брои интуитивно

Човек е надарен с интуитивно разбиране за количество. Това е валидно само в случай, че броимите обекти са не повече от четири. Не е нужно да броите, за да разберете, че пред вас има два или три предмета. Между другото, племето Пираха (индианско племе по Амазонка, известно с начина си на живот само „тук и сега”) няма такова понятие като брой. Но дори и те на интуитивно ниво са в състояние да разберат количеството.