13 неща, които не правят емоционално интелигентните хора

13-neshta-koito-ne-pravyat-emotsionalno-inteligentnite-hora1

Силните хора са не тези при които всичко е наред, а тези при които нещата са наред въпреки всичко.

Мислите ни определят действията ни, действията се превръщат в навици, а навиците формират характера. По този начин ние буквално създаваме себе си.
А ето и 13 неща, които НЕ правят емоционално интелигентните хора:

Не губят напразно време в самосъжаление

Силните хора няма да скръстят ръце, оплаквайки се от обстоятелствата и да се обясняват как с тях са постъпили несправедливо. Те поемат сами отговорността за ролята си в живота и приемат факта, че животът не винаги е лесен или справедлив. Ако ситуацията се е оказала не от най-приятните, те реагират с фразата "Е, добре. И какво от това?!"

Не губят контрол над себе си

Не позволяват на другите да ги манипулират и не позволяват някой да властва над тях. Те осъзнават, че преживяват ситуациите под влияние на собствените си емоции и сами решават как да реагират. Те осъзнават, че тяхната сила е в способността да управляват своите реакции.

Не бягат от промените

Емоционално интелигентните хора не се опитват да избегнат промените. Вместо това те ги приветстват и винаги са в готовност да реагират съответстващо. Техният най-голям страх, ако може да се нарече така, е да попаднат в застой и да загубят вкуса от живота. По време на промени в тези хора се проявяват най-силните им черти.

Не губят енергия в това, което не могат да контролират

Няма да чуете от емоционално интелигентен човек оплакване за изгубен багаж, задръствания или от други хора, тъй като те осъзнават, че тези фактори не влизат в зоната на техния контрол и влияние. Фокусират се върху това, което могат да променят, а често именно самото отношението към случващото се. И умело се възползват от това.

13-neshta-koito-ne-pravyat-emotsionalno-inteligentnite-hora
Не се опитват да се харесат на всички

Има хора, които винаги се опитват да угодят и да се харесат на всички. Има хора, които вървят срещу всички и се опитват по този начин да утвърдят своята "сила". Нито един от тези начини не е приемлив. Емоционално интелигентните хора признават, че не могат да се харесват на всички и винаги. Те не се страхуват да кажат "не" или да възразят, когато е необходимо. Стремят се да бъдат честни, но уважават собственото си време и знаят как учтиво да отхвърлят молбите на другите.

Не се страхуват да поемат информиран риск

Не поемат прибързани или глупави рискове, но не се страхуват да поемат обмислени рискове. Силните хора претеглят риска и ползата преди да вземат важно решение и внимателно събират информация за потенциалните загуби, изпреварвайки действията.

Не зациклят в миналото

Силните хора не прекарват напразно времето си в мисли за миналото и за това, че всичко би могло да бъде по друг начин. Те приемат своето минало и си вземат поуки от него. Не преживяват отново и отново неуспешните моменти и не си спомнят постоянно „славните минали дни”. Вместо това живеят в настоящето и гледат към бъдещето.

Не допускат едни и същи грешки по няколко пъти

Ние всички знаем какво е глупост, нали? Вземането на едни и същи решения с надеждата, че този път ще се получи по-добре. Емоционално интелигентните хора поемат отговорност за собственото си поведение и се учат от грешките си. В резултат на това те не повтарят грешките много пъти. Вместо това продължават напред и вземат по-добри решения в бъдеще.

13-neshta-koito-ne-pravyat-emotsionalno-inteligentnite-hora2
Не завиждат на успехите на другите хора

Емоционално интелигентните хора могат да оценят и да се порадват на успехите на другите хора в живота. Това е много важно. Те не са завистливи и не се чувстват измамени, когато другите ги превъзхождат (но имат предвид техния опит). Вместо това, те признават, че успехът се постига с тежка работа и са готови упорито да работят за постигане на собствените си успехи.

Не се отказват след първата загуба

Всяко поражение е шанс да се справят по-добре. Дори и най-добрите предприемачи признават, че техните ранни опити са водили до голям брой загуби. Емоционално интелигентните хора са готови да не се отказват и да продължат да опитват, докато не постигнат своето, ако всеки такъв провал ги приближава все по-близо до целта.

13-neshta-koito-ne-pravyat-emotsionalno-inteligentnite-hora5
Не се страхуват от самотата

Този тип хора се наслаждават и дори ценят моментите, в които могат да останат сами. Не се страхуват да бъдат насаме с мислите си и използват това време за размисъл и себепознание. Не са зависими от други хора и техните настроения. Могат да бъдат щастливи с други, но могат да бъдат щастливи и сами.

Не смятат, че целият свят им е длъжен

Силните хора не се чувстват надарени с правото да имат всичко в този живот. Те не се раждат с мисълта, че другите ще се грижат за тях или светът им дължи нещо. Вместо това търсят възможности, основани на собствените им качества и възможности.

Не очакват мигновени резултати

Дали работят върху подобряване на здравословното си състояние или откриването на нов бизнес, емоционално интелигентните хора не очакват мигновени резултати. Те инвестират енергията и времето си в определени дози и празнуват всяко постижение в своята област. Имат дарбата да „издържат" и разбират, че за качествени промени се изисква време.