Скука – сигнал на душата, че бездейства

Когато са удовлетворени основните нужди от храна, безопасност и комфорт, се събужда леко недоволство от живота. "Всичко е наред, но нещо сякаш не е както трябва!". Изглежда е някаква глупост! Да избягате от това състояние е много лесно. Може да превключите вниманието си към нещо вълнуващо – кино, вино, домино, шопинг... може със съпруга/та си да се поскарате, ей така профилактично.

Кавга, дразнене с близките ви.

Това е и когато прехвърляте състоянието си върху близките. "Отегчен съм! Скучно ми е! Забавлявай мен!". Като че ли партньорът е виновен. Скучно ви е като цяло или с него? Ако е с него, то трябва да се разсеете, но ако не – то какви претенции имате към партньора си?

Скуката, като всички емоции, е лична емоция и няма никакво отношение към близките. Тя сигнализира, че трябва да намерите интересен и радостен факт, действие за себе си, да участвате в събития, да усетите значимостта си, собствената си стойност, ценност. Душата иска движение, интерес, радости, удовлетворение на по-висши ценности. Именно скуката може да ви мотивира за търсене на развитие, риск.

Ако се отвличате с кино, пътувания, нови запознанства и всичко което е привлекателно за мнозинството, това ще помогне, но само за кратко. Всички тези неща са прекрасни и удовлетворяват нашите потребности от красиво, ново, неизвестно, вълнуващо, но не са индивидуални. Може да ви доскучае и околосветското пътешествие, и сексът всеки път с нов партньор, и скъпите коли, апартаменти, къщи, яхти и други блага.

Това за всички е хубаво, но какво е за скучаещата, отегчена душа? Тя се нуждае от нещо повече и нещо различно.

Как да се справи със скуката?

Много внимателно, с всяка емоция, особено с негативната. На теория екзистенциализма, чувството за празнота, животът без цел, са сигнал за изгубения смисъл на живота, битието.

Скуката говори за това, че трябва да се намери смисъл, основание, опора в живота. И тази ценност не може да лежи в материалното поле. Трябва да се търси в духовното, излизащото отвъд материалния свят. Нещо като, както си живееш без никакви проблеми и трудности и хоп – скука!

Физическите удоволствия и комфорт не спестяват и пазят от скуката, а напротив – объркват и отвличат от големите радости на познанието за вашите дълбоки нужди.

Детска скука

Ако на съвременното дете отнемете джаджите (смартфон или таблет), то веднага ще започне да се оплаква, че скучае. За съжаление, да му обяснявате за висши ценности, е малко късно. Добре дошли в ерата на технологиите. С какво да привлечете вниманието му към реалния свят? Единственият начин е заедно с него да поиграете, да се поразходите, порисувате, поговорите, пофантазирате. Да му се даде време и място да се почувства като възрастен. Светът на възрастните винаги е интересен на детето, ако този свят не поучава и не наказва.

Научете се сам да се справяте със скуката и чрез собствения си пример да научите на това и детето. Често скучаем на работа, не ни е интересно, не е нашето... Ако е невъзможно да се смени работата, то начинът е един – да намерите в работата нещо интересно, да ви докосва, развива, предизвиква. Точно това, което трябва да се усъвършенства, което налага търсене на решение, ще ви накара да се поизпотите, дори ако никой не забелязва и не оценява – това е нужно на вас, на вашата скучаеща душа.

Тя не иска да мързелува. От скука душата ферментира като прокиснала консерва и мирише лошо. Скуката в почивните дни – няма нищо по-лесно сега в ерата на потреблението да се намери забавление, доколкото здравето позволява, разбира се. Или пък да намерите хоби, което ви е по душа, или да прекарвате време с любимите си хора. Изборът е ваш.

Любовта е лек за скуката

Любимият не ви дава да скучаете, защото е ту твърде близо – дай ми малко въздух. Ту твърде далеч – върни се, всичко ще ти простя, ту критикува – обидно е, ту ласкае – приятно е. Близкото взаимодействие винаги е развитие и душата е доволна, тя не спи, тя действа – обича.

Ако има застой в любовта, то тогава търсенето на себе си, собствените интереси, този процес е много вълнуващ! Не се отегчавайте. Не позволявайте на скуката да премине в токсична меланхолия и депресия. Хванете се за първите усещания, спрете, опитайте да разберете себе си, какво всъщност искам? Помислете как да го реализирате и тогава животът ще стане още по-сложен, но значително по-радостен!:)