Пазете майките си, не им разбивайте сърцата

не наранявай майка си

Времето е безмилостно и рано или късно прибира близките ни, а сред тях и най-скъпия човек. Майката е единствена, за нея в сърцето на всеки е отделено специално място. Тя ни дава живот, до нас е докато порастваме и плаща цената със собствените си години. Да, така правят истинските майки – те са до леглото ни, когато боледуваме, тяхното лице е на прозореца, когато закъсняваме, тя е най-щастлива от победите, които постигаме в живота си.

А ние толкова рядко им казваме колко ги обичаме, колко се нуждаем от тях.

Животът ни поднася всичко и ние често сме жестоки, когато си изкарваме на тях насъбраната горчивина, когато ги пробождаме с жестоки думи, изливайки насъбраната болка, за която те нямат никаква вина. Един ден тях няма да ги има и ще съжаляваме за непотърсената прошка за тези думи. Затова никога не им казвайте:

1. „Нямам време“

Майка ти те е носила 9 месеца, не е спала нощем, когато си бил бебе, работела е неуморно, за да плати образованието ти. Дори болна е става по тъмно, за да приготви закуската, докато ѝ се е искало да легне и … повече да не стане. Когато не ѝ се е говорело с никого е изслушвала твоите наивни, но важни за теб детски проблеми. И нито веднъж не е казала: „Нямам време“.

2. „Мразя те“

А тя те обича. Независимо от всичко. Дали си успешен бизнесмен, ненамиращ време да я види с месеци, скромен работник или пък пълен непрокопсаник, вземащ месечната ѝ пенсия, за да живее.

3. „Това няма да го ям!“

Е, стани и го направи сам (сама). За да го приготви майка ти е стояла край тенджерите часове. Не ти харесва? Опитай, може да ти се получи по-добре.

4. „Ти си ме отгледала такъв (такава)“

Възможно е да е допускала грешки във възпитанието (все пак няма училища за майки), но не е ли искала искрено да направи от теб човек? И защо трябва да ѝ пращаш в лицето вината за своите недостатъци? Толкова ли е трудно сам да поработиш над тях?

5. „Ти никога не си обичала татко“

Така ли? А ти как си се появил на бял свят?

6. „Татко правилно направи, че те остави“

Това е най-страшното, което можеш да кажеш на жена. Някога майка ти е срещнала баща ти и го е заобичала. Толкова силно, че е поискала да му роди дете. И така си се появил/а ти. При раздялата тя е страдала, но е намерила сили да те отгледа. Плакала е скрито нощем, за да не виждаш сълзите ѝ. И най-вероятно го прави и сега…

7. „Ти няма да разбереш“

И какво? Тя искрено ще опита и ако някой може да те разбере, то това е тя.

8. „Ти си необразована. Дори средно нямаш. Не ме учи!“

А кой, с неговия „необразован“ ум е намерил начин да плати за твоето образование. И сега това ли трябва да чуе?

9. „Ти никога не си ме обичала“

Как можа да го кажеш? Я си представи да го чуеш от собствените си деца?

10. „Ти ми провали живота. Ти не си ми майка“

Не трябва да казваш това на майка си никога. НИКОГА и толкова. Без коментари!

Пазете майките си!