Раздялата не винаги е нещо лошо

раздяла

Развалянето на сериозна връзка така или иначе се отразява на нашия живот. Рядко някой понася раздялата хладнокръвно. Някои се опитват да удавят болката в алкохол, други гледат сериали по цял ден, трети се потапят във виртуалната реалност на компютърните игри.

Всичко това не лекува. Близките ти говорят: „Престани да се самосъжаляваш, нещата ще се оправят. Движи се напред“. И са абсолютно прави! Ние не искаме да те утешаваме. Просто погледни на раздялата под различен ъгъл:

Нещата не се получиха

Сега си мислиш, че си сгрешил някъде, нo раздялата с „любимия" човек е по някаква причина. Ти (или твоят любим) сте решили, че не си подхождате. Ако е така по-добре, че всичко е приключило. Ако вашата връзка не работи, но ти с всички сили се опитваш да я спасиш, бъдещето ти е незавидно.

Просто някои хора не могат да живеят заедно и по-добре да тръгнат по различни пътища, отколкото да се мъчат взаимно. Животът все пак е един. Заслужавате да го изживеете щастливо.

Преосмисляне

Когато се разделяш, ти се чувстваш самотен както никога преди. Това е най-доброто време да помислиш за себе си, за своите действия, за своя живот. Да си направиш самоанализ. Трудностите и препятствията откриват нови възможности, но за това е необходимо да приемеш тяхната сложност и да ги преминеш.

Знаем, че е трудно, но да преодолееш този етап на емоционално изтощение все пак ще се наложи. След някое време ще видиш, че се откриват толкова нови пътища, след като положиш емоционалната си енергия в конструктивно русло.

Независимост

Когато поддържаш сериозни отношения, ти си винаги със спътник, с който няма как да не се съобразяваш. Налага се да се отказваш от някои свои неща, за да държиш нормален баланса във връзката. Със сигурност правиш и някои неприятни за теб компромиси. Естествено има и положителна страна. Половинката винаги може да подаде ръка и да помогне в трудности, но ние губим своята самостоятелност. Дори психологически започваме да мислим за своите действия като за „наши“.

Когато партньорът го няма, се налага отново да се учим да живеем самостоятелно. Вземаш решения, които зависят само от твоето световъзприемане, от твоето мнение. Да бъдеш самостоятелен е незаменимо нещо в съвременната действителност.

Чувството за независимост ти дава много повече смелост. Ти по-често излизаш от личната си зона на комфорт и поемаш рискове в изследването на света и себе си. Искаш да потеглиш за другия край на света? Давай – кой е против? Искаш да станеш кулинар? Защо не?

Общуване

Едва ли веднага след раздялата ти се общува с някого, но след известно време ще решиш да продължиш напред. Ето, ти си тук, а това е вратата. Зад нея е целия свят. Милиарди хора, които не си познавал, милиарди уникални личности, с които е интересно да поговориш. Ти ще станеш много по-социален, отколкото преди.

Перспектива

Когато преминаваш през това важно и трудно събитие в живота, ти ставаш по-силен. Знаем, че е изтъркано, но е изтъркана истина. Някои ситуации, които по-рано са ти се стрували непреодолими, сега са значително по-прости.

Появява се перспектива за бъдещето, смелост да извършиш това, за което преди си се страхувал дори да помислиш. Скоро ще разбереш, че след раздялата живота може да стане много по-добър, много по-наситен и ярък.

Но за да го узнаеш ще се наложи да прекрачиш през болката и да спреш да се занимаваш със самобичуване. Миналото има едно свойство – забравя се. А теб те чакат толкова ярки събития. Давай напред!