Пранаяма – йогическа дихателна гимнастика за здраве и самосъзнание

pranayama-jogicheska-dihatelna-gimnastika-za-zdrave-i-samosaznanie

Казано с прости думи – пранаяма – това са дихателни упражнения. Пранаяма е съзнателно възприемане и овладяване на жизнената енергия, присъща за психофизическата система на всяко живо същество. Пранаяма е нещо повече от система за контрол на дишането. Има няколко аспекта – в грубите и във фините материални тела, в директно усещащите и в дълбоко скритите тела.

"Прана" в превод от санскрит означава фината жизнена енергия или силата, която се намира навсякъде около нас: в пространството, в храната, водата и т.н.

Пранаяма (санскрит: प्राणायाम) е санскритска дума, означаваща "разширяване на прана, диханието" или "разширяване на жизнената сила".

Думата се състои от две санскритски думи: „пран“ – жизнената сила или жизнената енергия, в частност диханието и „аяма“ – означава удължаване, увеличаване, разтягане, изтъняване, контрол.

Или по този начин значението на думата пранаяма е удължаване на жизнената енергия.

От друга страна в превод от санскрит "яма" означава не само "смърт, бог на смъртта", но и "прекратяване, спиране, задържане". Или може да означава и смърт (овладяване, обуздаване) на безконтролната, хаотично разпределена прана. С други думи, това е контрол над човешката енергия. Друг вариант на превод е "спиране на дъха", "задържане на дъха".

Според Патанджали, пранаяма представлява задържане на дъха (кумбхака): "Пранаяма – това е прекратяване движението на вдишването и издишването", Йога Сутра 49.

Кумбхака осигурява по-дълъг период за усвояване на прана, както и по-дълго време за газообмен в клетките, в резултат на което се абсорбира кислород и се отделя въглероден диоксид.

Самата дихателна гимнастика на индийски или Пранаяма в буквален превод означава „задържане на дъха“. Каквото и да правят йогите със своя дъх, тяхната крайна цел е да го обуздаят, да го задържат, да достигнат бездиханност или безсмъртие.

То се прави много бавно, с максимално задържане на дъха след вдишванията и издишванията. Йогите хиляди години са търсили "прана", а това се оказва, че е въглеродния диоксид! Основен източник на живот. Задържайки го – ще станете "свръхчовек", загубвайки го – загивате! С намаляване на дишането, увеличавате CO₂. Всичко е закономерно.

Цялото изкуство на дишането се състои в това почти да не се издиша въглероден двуокис, да го губите колкото се може по-малко. Дишането на йогите отговаря точно на това изискване. А дишането на обикновените хора е хронична хипервентилация на белия дроб, прекомерно отделяне на въглеродния двуокис от организма, което обуславя появата на около 150 от най-тежките заболявания, наричани често болести на цивилизацията. Сред тях са хипертонична болест, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, бронхиална астма и други.

При повечето хора липсват умения за правилно дишане. Хората дишат повърхностно и учестено, без да забавят или задържат дишането. А в края на краищата, забавяне на дишането носи огромна полза за организма, тъй като позволява на въглеродния двуокис да си свърши работата. Той поддържа нивото на метаболитните процеси в организма, участва в синтеза на аминокиселини, извежда отпадните продукти от клетката. Въглеродният диоксид възбужда дихателния център и го кара да работи оптимално, успокоява нервната система и разширява кръвоносните съдове.

pranayama-jogicheska-dihatelna-gimnastika-za-zdrave-i-samosaznanie1

Много йога-ентусиасти погрешно разбират физиологията на дишането, изучавайки метода на индийските йоги и се опитват цял ден дишат по този метод, нанасяйки си по-голяма вреда.

  1. Ако се обърнем към опита на йогите, то основното дихателно упражнение се изпълнява така – 1:4:2. Където 1 – е времето за вдишване; 4 – задържане на дъха от вдишването, 4 пъти по-голямо от времето на вдишване; 2 – времето за издишване, което е 2 пъти повече от времето на вдишване. Задържане при издишване няма. Извършва се пълно бавно издишване и след него веднага се вдишва.
  2. Работейки в ритъма на дишане 1:4:2, йогите само увеличават времето и преминават през три вида пранаяма. Пранаяма, при която вдишване, задържане и издишване са равни съответно на 12:48:24 секунди – нисша пранаяма. В резултат на това дишане тялото се изпотява и се отделят от организма нечистотиите.
  3. Когато времето за вдишване, задържане и издишване съответно е 24:96:48 секунди – се нарича средна пранаяма. В резултат на това дишане тялото започва да трепери от преминаването на мощни енергии.
  4. И накрая – висша пранаяма предвижда най-голямо време за вдишване, задържане и издишване, равно на 36:144:72 секунди съответно. При практикуване на висша пранаяма човек започва да чувства левитацията на тялото и прилив на върховно блаженство.

Трябва ясно да се разбере: хипервентилацията (учестено, повърхностно дишане) в състояние на покой е вредно!

Трябва да се опитвате през цялото време да дишате не твърде дълбоко (дишането да не е нито забележимо, нито да се чува) и по-нарядко, като се стремите максимално да удължите автоматичната пауза след всяко издишване. Само при някои упражнения от пранаяма и при физическо натоварване дишането трябва понякога да се задълбочи.

Йогите казват, че всеки човек от раждането си има отпуснат определен брой дихания и трябва да пази този запас. И по този оригинален начин те призовават за намаляване на дихателната честота. Наистина, всеки орган, всяка клетка има свой жизнен запас, генетично заложена програма за работа до определен лимит. Оптималното изпълнение на тази програма ще донесе на човек здраве и дълголетие (доколкото позволява генетичния му код). Пренебрегването, нарушаването законите на природата води до болести и преждевременна смърт.

Въздействие на пранаяма

Пранаяма – това е начин за прочистване на тялото, сетивата, душата и съзнанието.

Душевната чистота, праведност, безкористност са в основата на духовния живот на човека. Само имайки чисто съзнание, можем да постигнем висшето познание. Пранаяма е средство за постигане на нирвана, висшата цел на живота. Невъзможно е да се опише с няколко думи значението на пранаяма. Но ето някои факти по-долу.

Пранаяма  – пълно пречистване на тялото

Ману казва, че в този свят има твърде голяма концентрация на материални ценности – и тялото, и съзнанието на човек са обхванати от болести.

Изследвания показват, че практикуването на пранаяма техники наистина помага при заболявания на сърцето, дихателната система, стомашно-чревния тракт, както и при психични разстройства.

С тяхна помощ може лесно да се установи баланс между трите доши (качества) на организма: вата, питта и кафа (капха) – и да се справите с болести, причинени от дисбаланса им като: анемия, разширени вени, ревматизъм, артрит, болестта на Паркинсон, настинка, ангина, синузит, главоболие, мигрена, замъглено зрение, загуба на коса, преждевременно побеляване.

Много хора страдат от нарушение на обмяната на веществата, което често води до захарен диабет или затлъстяване. Но с помощта на пранаяма може отново да станете здрав. Пранаяма действа като най-доброто лекарство при всички проблеми, свързани с дейността на храносмилателната система: запек, подуване на корема, киселини в стомаха, лошо храносмилане. Ефективно средство е за борба с болести на дихателната система: астма, бронхит, възпаление на белите дробове, туберкулоза.

Пранаяма е полезна при различни кожни заболявания: появата на старчески петна, алергии, екзема, акне, тя също така помага в борбата с бръчките. Пранаяма допринася за очистването на кръвта, помага при запушване на артериите. Тялото се изпълва с нови сили, лицето започва да излъчва светлина. Благодарение на редовните занимания се увеличава ефективността на сърцето, преминават сърдечните болки, нормализират се нивата на холестерол, кръвното се връща към нормалното. Доказано е, че пранаяма също така е ефикасно средство за лечение на заболявания на половата система, както при мъжете, така и при жените. Ако редовно изпълнявате пранаяма, подобрява се способността на организма да се самопречисти – по-лесно се отделят шлаките, токсините, оксидантите. Повишава се имунитета.

Затова в "Хатха йога Прадипика" се казва, че именно с помощта на пранаяма напълно се изчиства организма на човека. Някои йога-учители са на мнение, че най-важна е пранаяма, без да има нужда от други упражнения.

pranayama-jogicheska-dihatelna-gimnastika-za-zdrave-i-samosaznanie2Пранаяма – контрол над чувствата

Човек е надарен с пет органа на действието: ръце, крака, език, полови органи и анус и пет сетива: зрение, обоняние, допир, вкус и слух. Ролята на тези органи в живота на човека е много голяма. Всъщност всичко, което прави човек, е възможно само благодарение на тези органи. Чрез тези органи човек получава знания, както и фалшиви, така и истински. Възползвайки се от тези органи, човек прави добри и лоши постъпки.

Но съществува една грешка, на която е податлив всеки човек: той прави себе си роб на своите чувства и на своето тяло, търсейки все нови и нови удоволствия. Бидейки във властта на чувствените наслаждения, той си мисли, че да контролира своите чувства е много сложно или дори невъзможно. За да тръгне по пътя на йога, човек трябва да бъде стопанин на своите чувства и стремежи, а не роб. Най-доброто средство, за да ги овладее и да получи пълен контрол над тях, е пранаяма.

Благодарение на практикуването на пранаяма, мирогледът на човека се променя, той започва да познава себе си и осъзнава, че сетивата са инструмент, който може да се управлява.

При ежедневните занимания се появява способността да се откъснете от робството на своите чувства. Тогава човек се отърва от всички мъчещи го болести. Чрез силата на своето съзнание човек установява контрол над сетивните органи. Това е едно от предимствата на йога.

Животът на човек преминава в борба със собствените му чувства. Много е важно, че с помощта на съзнанието може да се установи контрол над всеки обект. Изпълнението на пранаяма води до разбирането на това, развива се осъзнатост в човека, внимание към себе си. Тогава вижда, че сетивата са му напълно подчинени, че той в съответствие със своите цели може да ги използва. Овладяването на чувствата е необходима стъпка по пътя на йога.

Пранаяма – яснота на съзнанието

Съзнанието става като огледалото. Идващите вълни постепенно се успокояват. Пранаяма – това е най-лесният начин да се справите със стреса, чувството на несигурност, похот, гняв, отчаяние, противоречието, прекомерното самосъжаление, леност, безсъние и други психични проблеми.

Поради тези причини човек може да развие рак, астма, язва на стомаха, стесняване и запушване на артериите. Но всички тези проблеми могат да бъдат решени. В момента изследвания потвърждават, че 85% от заболяванията се появяват поради психологически причини.

Ако съзнанието бъде чисто, ясно, човек ще бъде в състояние да се отърве от всички болести, но той обикновено е зает с лечение на телесните болежки, забравяйки за техните причини и не подозирайки за чистотата на съзнанието. Пранаяма също премахва причините за заболяванията, а тялото и съзнанието при това стават здрави, сетива са под контрола на човека.

Пранаяма носи и физическа полза. Тялото се изчиства и се установява контрол върху сетивните органи. Съзнанието е като повърхността на огледалото – става чисто, спокойно, устойчиво, а умът получава способността за фини възприятия.

За какво е всичко това? Какво да ще правите след като го получите? Целта – придобиване на чистота, освобождаване от всички окови, свързващи човека. Здравето на тялото, чувствата, на съзнанието, на ума са необходими, за да останете себе си. Здравето означава осъзнаване на своята вътрешна същност и оставане в нея. Човек забравя за своите цели. Най-голямо значение отдава на здравето на тялото. Той отъждествява себе си с тялото си и по този начин се лишава от висше щастие. Смисъла на йога е в достигане до най-високата истина, висше щастие.

Пранаяма при правилно изпълнение трябва да прави дишането недълбоко, бавно (4-6 вдишвания за 1 минута, с последващо снижаване до 1-3 вдишвания в минута). Това спомага за нормализиране работата на четири важни системи на организма: системата на дихателните органи, на сърдечно-съдовата система, нервната система и обмяната на веществата.

Такава промяна в дишането, а заедно с него и на обмяната на веществата, позволява на йогите да живеят с нископротеинова диета. Това е възможно, защото нормалната концентрация на въглероден двуокис в организма е достатъчна да се осъществи синтеза на необходимите аминокиселини и протеини, което е невъзможно за обикновен човек, страдащ от хипервентилация на белите дробове, защото неговото дишане е дълбоко и учестено.

Пранаяма – това е изкуството на радостния и вдъхновен живот.