Когато ученикът е готов, учител ще се появи

Както гласи източната мъдрост, ако ученикът е готов, учител ще се появи. Така е и при нас, ако сме готови, от всяка жизнена ситуация, приятна или не толкова, можем да извлечем поука.

1. Силата на малките неща

силата на малките неща

Хипотетична ситуация: какво ще се случи, ако хвърлим жаба в тенджера с гореща вода? Тя веднага ще изскочи. А какво ще стане, ако сложим същата жаба в тенджера със студена вода, поставим я на котлона и започнем постепенно да загряваме? Жабката ще се отпусне. Разбира се, ще забележи, че става по-топло, но ще мисли: "Малко повече топлина няма да ми навреди". Накрая тя просто ще се свари.

Много неща в нашия живот се натрупват постепенно. Особено дълговете, наднорменото тегло и лошото здраве. Не подценявайте малките неща.

2. Изкуството да приемаме подаръци

приемане на подарък

За да получаваме повече в живота си, много е важно да се научим да приемаме. Сметката накрая винаги е равна - ние сме получили толкова, колкото сме дали. Този важен момент се пренебрегва от много хора. В същото време, да се научим да приемаме не е толкова лесно, колкото изглежда. Например помислете как реагирате на комплименти. Често хората правят комплимент без никаква задна мисъл. Просто искат да реализират шанса си да ви дадат нещо.

Умението лесно да приемете това, което ви се дава, увеличава шанса някой да ви го предложи. Малко са хората, които не са обмислили предварително предложението си и отказа ви ги наранява. Не отказвайте, когато ви предложат нещо добро. Ако ви правят подарък, приемете го и просто поблагодарете. Ако в ресторант някой друг иска да плати сметката, не спорете. Кажете "Благодаря" и му позволете да завърши този жест на "даване".

Отървете се от погрешни схващания за подаръците. Забравете, че те ви правят уязвими или задължени. Ако ви дават нещо, което не ви харесва или не ви е нужно, винаги можете да го дадете на някой, който ще му се зарадва. В този случай всеки печели. Отказвайки подарък, вие блокирате целия този процес на даване-получаване, не само при себе си, но и при този, който ви го дава. Когато вие правите подарък, не искате ли да бъде приет?

3. Източникът на майсторството

Къде се крие майсторството

Фотограф отишъл на вечеря при красива дама. Тя, като разгледала фотографиите му, възкликнала:

- Какви прекрасни снимки! Може би имате много добър фотоапарат?

Фотограф замълчал. Вечерята свършила. Тръгвайки си, казал:

- Благодаря ви, вечерята беше изключително вкусна. Може би имате много добри тенджери?

4. Някога ти ще разбереш...

Някога ще разбереш

Някога ти ще разбереш, че има хора, които никога няма да те предадат, но дотогава ще си минал през достатъчно предателства.

Някога ти ще разбереш, че външният блясък е нищо в сравнение с вътрешна красота. Защото всичко, което е отвън, е до първия дъжд, който отмива грима. Това, което е вътре, гори винаги. Дори ако се е стопило до едва видими искрици, достатъчно е само да свиеш устни, нежно да подухнеш и то отново ще се разгори и ще те сгрее.

Някой ден ти ще разбереш, че многото формули и мантри, с които те засипват, са празни. Празно и красиво съчетание на думи - нищо повече. Важни са само тези истини, до които си достигнал сам.

Някога ти ще разбереш, че добротата, нежността, загрижеността и ласката са проява на вътрешна сила, не на слабост.