Пет цветя фън шуй

Пет цветя фън шуй

Флората на Азия, особено в Китай, е изключително разнообразна, а местните градини са украсени с десетки сортове прекрасни цветя. Но само пет от тях са удостоени с голямата чест и са се превърнали в цветя на фън шуй.

Това се обяснява с тяхното благотворно влияние, което са в състояние да оказват върху здравето (духовно и физическо) на човека. И така, в китайската градина царстват божур, хризантема, бяла магнолия, орхидея и лотос.

Хризантеми

Хризантемите в Япония, Китай, Монголия не само красят градините, но широко се използват за лечение на тялото и душата. Душата си почива и се лекува дори само възхищавайки се на цветята. Хризантемите са символ на радост и смях. Лечебните лилаво-виолетови хризантеми отделят прекрасен аромат (цветята без мирис не притежават лечебни свойства).

Божури

Пет цветя фън шуй

Божурът символизира богатство, любов и почит, а цъфнал храст божури олицетворява огромно състояние. Лечебни свойства притежава корена на божура, изкопан по време на цъфтежа на растенията. Лекува импотентност при мъжете, а при жените регулира менструалния цикъл. Божур, засаден в зоната на брака във вашата градина, ще помогне в решаването на проблеми, свързани с взаимоотношенията между хората.

Лотоси

Пет цветя фън шуй

Лотос в градината е знак за мир, спокойствие, сила и духовен растеж. Гледайки езеро с лотоси или красиво изображение на това цвете, в Китай е прието да се медитира.

Магнолии и орхидеи

Пет цветя фън шуй

Магнолията и орхидеята са символ на безупречен вкус и женственост. Бялата магнолия в съзнанието на китайците се асоциира с чистотата на човешката душа, искреност на мислите и постъпките. Кората и пъпките на магнолията се използват при лечение на редица заболявания. Препаратите, приготвени от кората на магнолия, имат стимулиращ и тонизиращ ефект, понижават кръвното налягане, забавят сърдечния ритъм. В практиката на китайските лечители препаратите от кората на магнолия се използват за лечение и облекчаване на гастрит, спастичен колит.

Орхидеи

Пет цветя фън шуй

Помагат да намерите духовни цели в живота, действат отпускащо, релаксиращо. Орхидеите стимулират творчеството, вдъхновяват и помагат за излизане от потиснато настроение и депресия. Тъмночервени орхидеи прогонват апатията.