Как правилно да пазаруваме в интернет

съдържание за сайт

В днешно време, когато дори хляб и кибрит можем да купим от някой сайт без да излизаме от дома, често се чудим: какво все пак е удачно да закупим от онлайн магазин и кое не бива?

Първото нещо, което трябва да направите, преди да извършите покупка чрез някой от уеб магазините, е да обърнете внимание на съдържанието на сайта – отидете в секцията "За нас" и проверете данните за юридическо лице, както и телефони, адреси. Ако тези данни на продавача отсъстват, означава, че в случай на възникване на рекламация и връщане на този продукт, вие няма да можете да отстоявате правата си, тъй като няма да знаете към коя фирма да предявите исканията си.

Хранителни продукти

Да започнем с най-простото и жизнено необходимо – хранителни продукти. Има много онлайн магазини, чрез които могат да се купуват продукти, битова химия, дори био храни и такива от ферма с доставка до дома. Обикновено всички продукти са разпределени по менюта, раздели, като към всеки продукт има текстово описание, съдържание и цени. Продуктите се доставят в удобно за вас време.

Например, ако поръчката е направена сутринта, доставката може да бъде извършена до вечерта или на следващия ден. Можете да получите големи пакети с храна и да се разплатите, а за доставка да заплатите, примерно, колкото бихте похарчили за пътуване с такси до хипермаркета и обратно или за бензина за колата. При това ще избегнете пълния с хора магазин и реденето по опашки на касата.

Поръчката на продукти чрез интернет ви освобождава от блъскане, опашки и загуба на време. Стигате до желания „щанд“, например с кафе или корнфлейкс, само с едно кликване на мишката. А в реалния супермаркет това може да отнеме няколко минути. Освен това, да се купуват продукти в интернет е спестовно. Няма да се появи изкушението да вземете нещо ей така, по пътя към щанда с колбаси, само защото е на промоция, както често се случва в реалния магазин.

Кои хранителни продукти са подходящи за онлайн поръчки и кои не

Спокойно можете да се спрете на полуфабрикати, консервирани храни, зърнени закуски/храни, макаронени изделия, мляко и млечни продукти. И дори зеленчуци, плодове, гъби и подправки се доставят с много добро качество. Без никакви опасения можете да добавите в поръчката сокове, минерални и газирани напитки, алкохол и бебешки храни. Дори пилешки или пъдпъдъчи яйца ще ви доставят живи и здрави.

Но, виж, от бакалията е по-добре да се пазаруват хляб (който бързо губи свежест), сладкиши, торти, пасти, закуски, за да сте сигурни, че са пресни. Месо и месни продукти е необходимо да избирате от най-известните марки и такива, които вече сте опитвали.

Битова техника и електроника

Много търговски вериги са в мрежата, а асортиментът е същия, както в нормалния магазин и дори е по-евтино. Но все пак, преди избор на техника не пречи да прочетете отзиви за нея и да отидете в магазина, за да я разгледате и проверите как работи. Без проблем можете да се сдобиете с малки домакински уреди за дома, а също и цифрова техника. По-добре да направите поръчка чрез доказани сайтове, които са препоръчани от приятели, познати или колеги. Голяма битова техника е за предпочитане да поръчате при официалните дистрибутори или техните представители, така ще сте сигурни в качеството и гаранцията на продукта. Важно е гаранционната карта от официалния производител да е на български език, а инструкциите за експлоатация с превод на български език трябва да бъдат оформени като официална бланка на фирмата производител, а не отпечатани в някой гараж на хвърчаща брошура.

текст за сайт

И не забравяйте, че в съответната документация трябва да има печат и подпис на продавача, а също и датата на покупката. Задължително проверявайте целостта и състоянието на покупката още пред куриера, за да има възможност веднага да я върнете при нарушена опаковка, смачкана пратка. Не е нужно пред него да проверяваме как работи пералнята или абсорбатора. Или да стартираме цикъл на измиване в току-що закупената миялна машина, но задължително преглеждайте за запазена цялост на опаковката.

При закупуване на едра бяла техника трябва внимателно да се запознаете с условията за доставка. Може да се сблъскате с факта, че някои търговци доставят домакински уреди само до входа и качването до желания етаж се заплаща допълнително.

Дрехи и обувки

Пазаруването на дрехи онлайн понякога може да се окаже много странно занимание, но някои хора отдавна го правят. Има много сайтове, които предлагат маркови вещи с отлични отстъпки. Можете да направите поръчка и да вземете няколко размера от харесалия ви продукт, за да изберете този, който най-добре ще седи на фигурата. Ако нито един размер не ви пасне или просто не ви хареса дрехата, то имате възможност да я върнете в определен срок. В този случай трябва само да платите за връщането на доставката.

Що се отнася до качеството, то много от продавачите умишлено обработват снимки на дрехите в програмата PhotoShop, за да изглеждат по-ярки и привлекателни. Ето защо, когато получите покупката, често може да ви сполети разочарование и да възкликнете нещо от рода на: "Ама на снимката от сайта това нещо изглеждаше по друг начин!". За да избегнете подобни разочарования, пазарувайте от сигурни търговци, предварително четете и се информирайте за условията за връщане.

Купуването на обувки онлайн е много по-трудна и сложна задача, но също е съвсем възможно. На много места се посочва не само размера на обувките, но и таблици за съответствие и разяснения за вземане на размерите, както и дължина в см на стъпалото, на обувката отвън и отвътре.

Пазаруването през интернет е удобно, ако сте много зает човек или просто не обичате да обикаляте молове и магазини, или пък двигателните ви способности са ограничени. Много често отстъпките и промоциите онлайн са повече от изгодни и привлекателни, изкушавайки ни за виртуални покупки.