Как да разберете дали правите всичко правилно

Дали правим всичко правилно

Специално за тези, които се съмняват в правилността на своите действия и винаги са недоволни от себе си.

Понякога отношението на един човек към себе си е равносилно на това как опитен градинар възприема своите драгоценни шест декара – него го притесняват само плевелите и несъвършенството, а на цветята той вече не обръща внимание. Плевели ще има винаги, но виж, цветята имат свойството да увяхват и животът им е кратък.

Така и ние в по-голяма степен се притесняваме за това, което нямаме и с бързината на мълния забравяме какви висини сме достигнали, защото има още толкова много непокорени върхове. Така удоволствието от живота се заменя с вечното неудовлетворение и чувството, че нещо изпускаме.

Ето 11 признака, които доказват, че всъщност правите всичко правилно и може би е време да се насладите на живота си.

Знаете какво точно НЕ искате

Много пъти е говорено колко важно е всеки да подреди своите желания и да не се подвежда по стереотипните схващания за това какво трябва да искат и да имат един мъж или жена на определена възраст. Да, някои от самото начало намират своя коловоз и не се отклоняват от него, въпреки натрапчивия шум на обществото, а на някои им трябва време, за да разберат себе си и намерят собствена траектория на движение. Ако сте в застой, опитайте да стесните обхвата на търсенията и започнете да действате от частното към общото, тоест – разберете какво точно и при никакви обстоятелства не искате.

застой

Разбира се, обществото винаги ще има "правилните" отговори на всички ваши екзистенциални въпроси и най-вероятно някои от тях ще бъдат: създаването на семейство, раждането на деца и стабилна работа с не по-малко стабилен, поне двуседмичен отпуск. Примамливо звучи и по принцип не е лошо, но най-добре да имате собствен "график", изграден с оглед вашите житейски ориентири и възгледи за това, което лично на вас ви е близко, а не да се получава "нито сърцето, нито ума".

Да не забравяме, че обществото, макар и да е готово във всеки момент да посочи вашите недостатъци и пътя към истината, абсолютно не носи отговорност къде в крайна сметка ще ви отведе този път.

Носите отговорност за живота си

Животът, както знаем, е не само шумни парти-та, фойерверки и шампанско. Идват минути, часове, дни, седмици, месеци, когато изглежда, че светът е огън и жупел и вие горите в него. Но минава време и по някакъв необясним начин продължавате да съществувате, а рухналият свят започва да се подрежда отново малко по малко.

Не е по силите ви да промените миналото и да изтриете от живота си черните дни, но настоящето е напълно във вашата власт, така че не го пилейте в търсене на виновните за неуредиците в миналото, а вървете напред.

Вие сте единственият човек, отговорен за всичко, което се случва с вас, така че когато искате да си изясните отношенията, питайте преди всичко себе си. И ако сте попаднали в блатото, най-добре измислете как да се измъкнете от него вместо мъчително да търсите виновници и бавно да вървите към дъното.

Цените стойността на истинското приятелство

Количеството приятели в социалните мрежи или контакти в телефона казва за човек преди всичко това, че той най-вероятно е сменил не едно работно място и петъчната вечер предпочита да прекарва извън дома. И в този случай броят на връзките няма нищо общо с качеството на самите отношения. Най-често от стотиците "приятели" могат да се отделят петнадесетина души, които може би означават нещо за вас и само двама-трима, които са ви наистина скъпи.

kak-da-razberete-dali-pravite-vsichko-pravilno2

Ако вече сте стигнали до осъзнаване, че този с когото е готино да отидете на парти, не винаги е този с когото искате да си говорите след неговото приключване, то вие без усилие ще можете да отличите златното от позлатеното. А това означава, че за нищо няма да се съгласите да замените искреността и топлината на приятел за празните светски разговори само в името на това да напълните тишината.

Не се притеснявате за дреболии

спокойствие

Съвременният човек рядко е самотен, той има поне един, вярно не най-приятният, но пък верен спътник – това е стресът. И колкото по-отговорна и интересна работа имате, толкова повече се усеща присъствието му. Призивът да избягвате стресови ситуации е равносилен на борбата с вятърни мелници – загуба на време и нервни клетки. Вие не можете изцяло да контролирате всички процеси, случващи се в живота ви, но пък можете да вземете под контрол собствените си емоции.

За това приемете факта, че да сте разстроен или да се радвате е въпрос на избор. Разбира се, ваш избор.

И не забравяйте, че имате още един инструмент за справяне със стреса, служещ като катализатор между вас и реалността и този инструмент е опитът. Когато за пореден път се чудите къде да избягате от новите проблеми и преживявания, припомнете си, че може би всичко това вече е било и изглежда не всичко е свършило чак толкова зле тогава.

Разбирате истинската стойност на нещата

Съвременните реалности диктуват своите условия: ние живеем в материален свят, в който начело стоят не хората с техните чувства и мисли, а вещи, които вече отдавна са заменили много. И няма нищо по-лесно да се ангажираш с безсмислено преследване на щастието, което трябва да се изсипе върху нас след покупката на нов смартфон, компютър, кола, апартамент. Но някак все не настъпва. Може би трябва още нещо да се купи?

И все пак, нима щастието е в телефона или в самия телефонен разговор? Нашите баби и дядовци за пореден път се оказват прави: вещите се обезценяват със скоростта на светлината, чувствата – никога.

Ще се съгласите – картичка, направена от ръцете на любим човек специално за вас по нищо не отстъпва по значимост дори и на най-скъпия подарък от магазин.

Умело балансирате между работата и семейството си

Ние прекарваме на работа по-голямата част от времето си, мислим за работа в голяма част от времето си, а по-малката част от нашето време преминава в преживявания какво не сме свършили вкъщи, напълно забравяме да звъннем на приятел и не помним кога за последен път сме били на кино или поне на разходка в парка близо до дома. За да не се превърнете окончателно в социофоб-работохолик, опитайте се да си направите адекватен за вашите възможности график, така че да имате време за отдих и срещи с приятели.

натоварено ежедневие

Най-трудната задача, разбира се, се състои в това да се придържате към него, да не кръшкате и не оставяте всичко за последния момент. Така по-голяма част от преживяванията и угризенията на съвестта ще снижите до нула, ако сте в състояние компетентно да подреждате приоритетите си: понякога малко по-дълго да седите на работа, а понякога все пак да направите избор в полза на разходка с близки, приятели или киното. Вие правите всичко възможно да постигнете кариерни върхове, но не забравяйте: продуктивността на вашата работа зависи до голяма степен и от качеството на вашата почивка.

Не позволявате на гордостта да пречи на вашето развитие

Развитието и истинската свобода започват там, където се появяват въпроси, които се оказват понякога по-ценни и значими от самите отговори. Няма глупави въпроси, но ограничени и необразовани хора, напротив, има много, така че никога не се страхувайте да питате и не позволявайте на гордостта или чувството за срам да ви попречат да получите ново знание.

Във всеки случай, по-добре да се гордеете с това, че сте преодолели себе си и сте попитали, отколкото факта, че сте замълчали и скрили своето невежество. И тук, което не е странно, голяма роля играят вашите цели и мотивация: ако възнамерявате да се развивате и учите, ще зададете въпрос и ще ви бъде абсолютно все едно кой и какво ще си помисли.

kak-da-razberete-dali-pravite-vsichko-pravilno1

Благодарни сте за това, което имате

Разбира се, в живота не може всичко да е идеално: един път може мъъъничко да не достига, друг път да е малко в повечко, а някой път пък изобщо всичко да трябва да се преправи и промени. Приемате несъвършенствата на света и при това оставате един от тези, които смятат, че "чашата е наполовина пълна".

Вие знаете, че в живота ви има хора, които ги е грижа за вас и са готови да се притекат на помощ при нужда. Да, нямате скъп ремонт, но имате собствено уютно гнездо, където ви е добре и където се чувствате достатъчно на място, за да поканите близък приятел на задушевни разговори.

И тук е важно не да надничате зад съседската ограда в търсене на това, което нямате, а да бъдете благодарен за това, което имате.

Не пасувате пред трудностите

трудности

В живота на всеки човек има такива препятствия, които на пръв поглед изглеждат напълно непреодолими, но с втори, трети и следващ поглед се оказва, че стъпка по стъпка, дори в бетонна стена, може да се направи пукнатина. Да, поизпотили сте се. Да, трябвало е сто пъти да променяте, премисляте, напасвате, но сте успели.

Вие отново сте в строя, но вече сте собственик на ново знание, нови умения, нови преживявания. Признайте си, че всеки път, преодолявайки трудности или изпитания, вие се чувствате много по-силни и по-уверени, отколкото сте били преди това, а осъзнаването, че не сте се „спасили”, а сте се включили и справили, повдига самочувствието до съвсем други висини. И тук важното е да не се главозамаете.

Постоянно се усъвършенствате в професията си

Може би вашата снимка не виси на таблото при влизане в офиса (може би е по-добре), но затова пък вие сте увлечен от работата си и се опитвате постоянно да учите нещо ново и да развивате своите умения. И в този случай важен е не толкова самият статичен показател, колкото динамиката и движението. Не сравнявайте себе си с другите – вие сте напълно друг човек, различен от всички други със своите умения и таланти. Прогресът води до успех в два случая: ако се движите напред и ако се движите напред в собственото си направление.

Стремите се да сте повече

Вие сте несъвършен, ежедневно правите маса грешки, с гръм и трясък се проваляте, но винаги продължавате напред и не се отказвате. Нямате намерение да променяте света около себе си, имате по-глобални планове – да променяте себе си. Не искате да бъдете повече от всички, по принцип не участвате в колективни състезания.

Вие просто искате да бъдете повече, отколкото сте били вчера: по-умен, по-добър, толерантен, по-смел и в крайна сметка – по-щастлив.

И ако всичко написано по-горе го има при вас, то повярвайте, вие вече сте станали повече.