Самотните жени плашат мъжете

съвременна жена

Успешни, независими, ярки и често самотни – всички познаваме такива жени или можем да опишем така себе си. Какви чувства предизвикват самостоятелните жени в мъжете? Възхищение, завист, интерес?

Преди всичко страх, смятат психолозите.

Самотата. Стоя в непознат град, телефона е разреден, не знам къде да отида, наоколо бързат по своите дела минувачи, на които не им е до моите притеснения. На мен ми е познато това чувство! Както, навярно, на всички. Понякога е мимолетен проблясък, понякога е настроение, траещо седмица-две. После го изместват нови събития.

Но има и друга самота, която е съзнателно избран начин на живот, когато по наш избор или по силата на обстоятелствата ние нямаме постоянен партньор. В руската класика "Москва не вярва на сълзи" Гоша казва на Катя: "имате поглед на неомъжена жена".

Наистина ли самотата налага на жените отпечатък, който може да се "прочете" от мъжете? Истина е, смятат психолозите, и ето признаците, които издават това състояние: независимост, самостоятелност, свобода, достойнство, конкурентост, твърдост, рационалност, решителност, категоричност, инициативност, увереност в себе си, липса на емпатия.

Самотата на силните...

Като цяло всички тези качества допринасят за имиджа на силна жена. 34-годишната Адриана, ръководител на отдел логистика, нарича себе си "типична бизнесдама": "Имам начини да удовлетворя своите сексуални желания и нито един от тях не е свързан със съвместен живот. Мъж, с когото да поискам да живея, досега не съм срещнала. А и не чувствам такава потребност."

Жените с високо самочувствие сравняват претендентите с идеала и ги оценяват критично. "Мъжете болезнено преживяват пасивното положение на оценявани и усещат в него заплаха от загуба, – казват учените, – и предпочитат да не попадат в такова положение". Правят го по най-лесния начин – избягват комуникацията с "оценяващата".

...и слабите

При някои жени видимото желание да си намерят партньор крие недоволство, злоба и скрита враждебност към мъжа. Тяхната разбалансирана емоционалност, според терапевтите, действа на мъжете като знак за "преминаването забранено".

Общо за силните и слабите самотни жени е липсата на емпатия, затвореност в своите в първия случай – цели и интереси, във втория – проблеми и неволи. И едните, и другите се отнасят към партньора като към решение на техните нужди. Но обикновено те са толкова големи, че мъжът не е сигурен дали може да ѝ даде това, което ѝ липсва. Така че слабите жени събуждат в мъжете почти същите страхове, каквито и силните. Разликата е една - ако на "героинята" мъжете предпочитат да се възхищават от разстояние и да се разпръснат при нейното приближаване, то при "нещастницата" реакцията може да е агресия, маскираща страх.

От какво толкова се страхуват мъжете?

Да видим какво казват сами те:

"Плаши ме страхът им от самотата. След тридесет те са обсебени от това, че им е нужен мъж и деца. Това е тъжно, тревожно и много досадно".

"На работа през цялото време нещо доказват, като предварително се опасяват, че някои ще им възрази и се опитват да не го позволят".

"В сексуалната свобода има и плюсове, и минуси. Струва ми се, че ако момичето е сексуално разкрепостено, то по-лесно ще ме предаде. Не мога да кажа, че харесвам само подчинението на жените, но все пак не трябва да се държат като мъже”.

"Привлекателността е форма на манипулация. Сексапилното момиче ще постигне от колеги и шефове каквото си поиска. Това ме плаши, защото знам, че и сам се поддавам".

"Техният поглед! Когато една жена ме изучава аз се губя. Те са уверени в себе си, не се притесняват да ни разглеждат, оценяват и да правят първата стъпка в отношенията. Всичко това ме потиска".

"Жените ме плащат! Мислех си, че трябва да поема инициативата, а след това изведнъж се оказа, че те имат своите сексуални желания и апетити. И аз съм притеснен - ами ако не издържа?"