Когато се научиш на насладата от тишината

Когато се научиш на насладата от тишината

Има мнение, че да си сам е нещо негативно. Може би си антисоциален човек или другите не искат да си имат работа с теб. Въпреки че, всъщност, да отделите време за самота не е толкова лошо, защото времето насаме със себе си има много предимства. Не говорим за крайности, нищо не може да замени радостта от общуването и взаимоотношенията. Имаме предвид, че научавайки се да прекарваш времето със себе си, израстваш като личност. Искаме да разкажем за десет невероятни неща, които ще се случат, когато се научиш да се наслаждаваш на времето си в самота.

1.     Почивка

Когато сме сред хора постоянно изразходваме енергия. Опитваме се да направим другите щастливи, да утешим чуждото его, както и всичко останало, което се случва при човешкото общуване. Хората, които постоянно се намират във взаимодействие с другите, много бързо емоционално прегарят и се изтощават. Малко време насаме със себе си и със своите мисли са най-добрият начин да се почувстваш в добра форма отново.

2.     Преосмисляне

Животът ти върви с бясно темпо. А понякога толкова бързо, че нямаш достатъчно време да спреш и да осъзнаеш какво точно се случва. Времето сам е чудесна възможност за самоанализ. Не трябва да мислиш за мислите и чувствата на другите и можеш най-накрая изцяло да отделиш време и за себе си. А самотата е добра среда за размисъл.

3.     Осъзнай чувствата си

Когато постоянно общуваш с други хора, ти неволно се опитваш да предугаждаш техните мисли и чувства. Това води до факта, че започваш малко по-малко да осъзнаваш своите. Когато се научиш да се наслаждаваш на времето насаме със себе си, ще установиш контакт със собствените си чувства. Ще се научиш да се вслушваш в себе си, да разбереш какво всъщност ти харесва и носи радост, а на кое дори не си струва да обръщаш внимание.

4.     Прави това, което обичаш

Пораствайки, ние се учим на компромиси, тъй като интересите и желанията дори при двама души са различни. А какво да кажем, ако това е цяла група от хора. Налага се за нещо да отстъпваш. И понякога това, което много искаш, е в противоречие с груповите интереси. Може да се случи, както в работата, така в личното общуване и семейството. Когато не получаваме това, което много искаме, ние малко или много се разочароваме и е възможно да се окажем в стресова ситуация. А времето сам е най-добрият начин да направиш това, което обичаш, без компромис.

5.     Продуктивност

Компанията на приятни хора на пръв поглед изглежда отлична среда. Но не и когато става въпрос за сериозна работа и изпълнение на задачите. Като цяло комуникацията е разсейваща и ти е необходимо много повече време за изпълнението на нещо, което отнема няколко минути.

Времето, прекарано насаме може да се окаже най-продуктивно в живота ти, главно поради факта, че ще имаш възможност да се концентрираш и потопиш в работата.

6.     Цени това което имаш

Когато самотата престане да те плаши и се научиш да ѝ се наслаждаваш, истински ще можеш да оцениш радостта от общуването с други хора. И всичко, защото ще можеш да уважаваш и цениш себе си повече. Пълноценно да се насладиш на даровете от общуването, на които по-рано просто не си обръщал внимание.

7.     Независимост

Само когато се научиш как да прекарваш времето си в самота, ще почувстваш силата на това да си сам. И това ще доведе до независимост. Повече няма трескаво да търсиш компания, за да прекарваш времето си или да си поприказваш с някого. Ще ти бъде удобно, комфортно и ще се чувстваш уверен сам със себе си.

8.     Няма да се опитваш да направиш всички щастливи

Нашият живот се гради около отношенията ни с другите и повечето от тях съществуват на принципа win-win (и двете страни печелят), продължават, докато всички са щастливи. И това може да се превърне в работа, труд, усилие – да направиш някого щастлив. Не е задължително да са лични взаимоотношения, това се отнася за всякакъв вид комуникация. Времето насаме със себе си позволява да си единственият за чието щастие мислиш, без да се притесняваш, че нещо, което обичаш, може да не е толкова любимо за другите.

9.     Без извинения

Когато се научиш да се наслаждаваш на времето насаме със себе си, ще разбереш, че не трябва за всичко да се извиняваш. Често правим неща, които не предизвикват същия възторг у другите и за да не се наруши равновесието на отношенията, сме принудени да се извиняваме. Но когато си сам със себе си, просто не се налага да искаш прошка. По такъв начин изчезва излишното напрежение, създаващо се в много ситуации.

10.                       Разрешение

Често хората очакват потвърждение за своите действия от приятелите си и семейството. Един вид "Ок, ти си на прав път" или "Не, не бива, не го прави". Определено има моменти, когато е добре да поискаш съвет от друг, но обикновено това не е най-добрата привичка, за да изградиш своя живот. Когато искаме съвет, ние прехвърляме отговорността за решението върху другия.

Когато се научиш да бъдеш сам, ще се научиш да се доверяваш на себе си, на своите инстинкти и опит. И непрекъснато търсене на подкрепа и признание от останалите просто няма да ти е необходимо.