Как да внесем удоволствие в ежедневната рутина

kak-da-vnesem-udovolstvie-v-ezhednevnata-rutina

Позната ситуация: идва дългоочакваният ден – среща, имен ден, почивка, отпуск. Всичко е налице – рокля, билети, торта, сладолед, а радост няма... Нещо неуловимо сякаш не достига...

Отива човек в магазин да върне закупените по-рано коледни играчки.

– Какво не е наред? Счупени ли са?

– Не, цели са.

– Дефектни?

– Не, всичко е наред.

– Тогава какъв е проблемът?

– Не радват.

Не е нужно да чакате важна дата – всеки ден може да бъде специален.

Животът е пълен с удоволствия, прости и сложни, и да ги получим е наша задача! Ако смятате, че постоянно да сте радостни, е занимание недостойно за сериозен човек, обръщаме ви внимание, че стремежът към удоволствия е реакция, скрита в гените ни. Необходимо е за оцеляването на вида ни, а не някаква лична прищявка.

Как да внесете удоволствие в своята ежедневна рутина, да го засилите и удължите?

Тук ще ни помогнат трите принципа на позитивната психология:

  1. Отчитане на привикването, навика. Първото парче торта е божествено, насладата от второто – два пъти по-малко, а третото – само калории. Процесът на привикване или адаптация е част от работата на нашата нервна система. Невроните живо реагират само на нов стимул или – колкото по-често се случва някакво събитие, толкова по-малко то ни вълнува.
  2. Преживяване – тоест, осъзнаване на удоволствието и спокойна, лежерна грижа за всички етапи от неговото преживяване. Можете да усилите своето удоволствие, ако се фокусирате върху собствените си усещания и ги споделите с другите.
  3. Внимание към случващото се. Обикновено действаме автоматично, без напрягане на ума. Но има трикове, които помагат да станете по-внимателни към живота си. В основата им лежи принципа на изместване на перспективата, с помощта на който може да освежите позната ситуация. Най-добрият пример са медитативните практики, позволяващи да забавим забързаното темпо на нашето мислене.

Ритуали, които ще помогнат да направите тези принципи част от ежедневието си:

kak-da-vnesem-udovolstvie-v-ezhednevnata-rutina4
  • Ритуал "Сутрешно лентяйство"

Цел – мек преход към състояние на бодърстване, настройка за контакт със себе си и света в рамките на деня. За това алармата за ставане трябва да се постави с 10-15 минути по-рано – използвайте времето, за да поостанете в леглото, да си спомните сънищата, да обърнете внимание на усещанията на тялото. Ако се интересувате от някакви практики за работа със сънищата, дръжте под ръка бележник за писане.

Много важно е и кое е първото нещо, което виждаме сутрин, когато отворим очи. Домът е място на силата, в което се опитваме да се обграждаме не просто с вещи, а по-скоро с талисмани. Талисмани в този контекст са предмети, надарени с важни за нас светли спомени. Това могат да бъдат подаръци и сувенири от пътувания, снимки на значими моменти, хора и места.

  • Ритуал “Специална чаша“

Направете си колекция от любими чаши за кафе и чай. Не винаги има време за закуска, но за чай или кафе – задължително. Изборът на чаша всяка сутрин е избор на настроение за деня. Така внасяте в ежедневната рутина творчески игрови момент.

  • "Вътрешен стоп-кадър"

Когато снимате, ви се струва най-важно да запечатате даден момент, т.е. да получите резултат. Опитайте да виждате отвъд застиналия момент и да съхранявате хубавите мигове като вътрешен стоп-кадър. При вида на великолепен природен пейзаж, не се задоволявайте само да го заснемете, а запечатайте усещането от вида му в себе си. Тренирайте погледа си да вижда прекрасното в най-прозаични неща, да получавате радост и удоволствие от съзерцанието.

  • "Вечерна благодарност"

Това е проста и известна практика. Лежейки в леглото преди да заспите, трябва да си спомните десет причини, за които да благодарите през изминалия ден. Недооценяване на доброто, което ни се е случило и надценяване на тягостните събития, са две пречки по пътя към удовлетвореността от себе си и живота. А благодарността подхранва положителните спомени и изостря тяхната интензивност.

kak-da-vnesem-udovolstvie-v-ezhednevnata-rutina1
  • "Ден за удоволствия"

Организирайте си един перфектен ден. Може би е възможно само веднъж в месеца – чудесно! Колкото и да сте заети, ако не сте роб на галера, можете да го направите. Отделете поне един ден от месеца за любимите си удоволствия. И между другото, това може да е просто „нищо неправене“. И не позволявайте на забързаността и стреса да се месят и всичко да развалят!

За някои това може да е ден, прекаран вкъщи, за други  в Рим. За едни среща с приятел, пазаруване, разходка по брега на морето или в планината. Независимо от предпочитанията, отделете поне ден на месец и го посветете на нещата, които харесвате да правите (или да не правите).

Всички тези методи позволяват да чувствате живота си по-пълен, цветен, смислен, различен от ежедневната рутина.

Ще е чудесно, ако у вас точно сега се появи желание да направите изненада на близките си, да поглезите себе си или просто си пуснете радио и послушайте музика.

Желанието за получаване на радост,  удоволствие се трансформира в намерение. А намерението като магнит привлича вниманието към едни обекти и се отблъсква от други, задържайки ума фокусиран върху избрания стимул. Така насоченото вниманието определя какво влиза в нашето съзнание. Така възниква и нашата реалност – нашият празник, който винаги е с нас.