Какво трябва да знаете за удоволствието

kakvo-tryabva-da-znaete-za-udovolstvieto

Хоби, музика, храна, секс са само малка част от това, което може да достави на човек наслада. "Центърът на удоволствието" се намира в мозъка и може да се стимулира. Основното нещо – не прекалявайте.

Естетическа наслада

Хормонът допамин се произвежда не само при физическо удоволствие, но и при естетическо. Такова, например, като съзерцание на произведения на изкуството. Изследователите, под ръководството на Робърт Заторе от Института по неврология в Монреал, са се опитали да разберат механизмите на взаимовръзка между допамина и естетическото възприятие. В експеримента на изпитваните предложили да слушат непознати за тях музикални фрагменти. Участниците в експеримента били свързани към функционален ядрено-магнитен резонанс, благодарение на който експериментаторите можели да видят зоната на мозъка, откликваща на музиката.

Реакция последвала веднага: активирали се няколко зони, най-активната от които се оказала прилежащата около ядрото, което влиза в "центъра на удоволствието". Установило се, че при всеки човек тя има индивидуална форма, отразяваща едни или други естетически вкусове. Колкото по-силна е насладата, толкова повече се образуват невронни връзки, които, както е известно, са в основата на нашите познавателни (психически) способности. "Когато чуваме комбинация от звуци, тоест музика, дяловете на мозъка ни, които отговарят за разпознаването на образите, прогнозирането и емоционалното възприятие, започват да си взаимодействат помежду себе си и получаваме естетическо удоволствие", – коментира работата си Робърт Заторе.

"Орган на изкушението"

През 1954 година двама американски учени – Джеймс Олдс и Питър Милнър решават да проведат експеримент. Мозъкът на опитни плъхове в клетки стимулирали с токов удар. Било необходимо да се докаже, че плъховете ще избегнат тази част от клетките, където се провежда неприятния опит. Всички плъхове потвърдили предположенията на учените. С изключение на един. Той някак си искал повторение на процедурата. При аутопсията на мозъка на плъха било установено, че електродът е бил имплантиран с малка грешка и е въздействал на участък от мозъка, който по-натам получава името "център на удоволствието". По-късно учените откриват такъв център и у човека, намиращ се във вентралния стриатум. Той отговаря за влеченията, изкушенията и зависимостите. Съвременните невробиолози допълват резултатите от експеримента Олдс-Милнър. Центърът на удоволствието те наричат "система за стимулация", която не толкова доставя приятни усещания, колкото ги обещава.

Предвкусване на наградата

Това, че при стимулация на "центъра на удоволствие" най-важното химическо вещество, предаващо нервните импулси, се явява медиатора допамин учените са установили отдавна. Но през 2001 г. невробиологът от Станфорд Брайан Кнутсон разкрива неговата още по-фина роля. Той установил, че допаминът отговаря не за насладата от получената награда, а за очакването, предвкусването на получаването й. Според Кнутсон нашият мозък, позовавайки се на предишния опит, при вида или усещането за това, което може да ни хареса – любима храна, отстъпка в магазина или сексуален обект – стартира "системата за мотивация". С притока на допамина обектът на желанието започва да ни се струва жизнено необходим: именно невромедиаторът ни тласка към действие и ни кара да завладеем това, което ни е привлякло. Всеки позитивен опит, дали ще е изгодна покупка или романтична вечеря, стимулира производството на допамин. Природата се е погрижила за механизма, способстващ нашето оцеляване. Гладният не може да остане без храна, само защото не може веднага да си я набави, а човешкият род да се прекъсне, само защото да се спечели потенциален партньор е трудно.

"Център на оргазма"

Ако задвижването на сексуалното влечение се обезпечава от "системата за мотивация", то за оргазма отговаря друг дял на мозъка. "Центърът на оргазма" са открили учените от Националния институт по психиатрия и неврология в Будапеща. За откритието е помогнала жена, страдаща от епилептични припадъци, преди настъпването на които тя получавала оргазъм. В резултат на изследвания на мозъчната активност учените са установили, че огнището, провокиращо оргазъм, се намира в дясното полукълбо, вероятно в тази част на мозъка, която се нарича миндалевидно тяло. Тази структура, както е известно, отговаря за много важни функции, включително и за емоциите. Както установяват учените, "центърът на оргазма" е в синхрон с функциите на централната нервна система, чрез която се случва управлението на работата на жлезите и мускулите. На "центъра на оргазма" на първо място въздействат външни дразнители, сигнали постъпващи от органите на зрението, слуха и осезанието.

Още и още

Учените отдавна са забелязали, че удоволствието се появява в състояние на предвкусване и достига своя връх при първия контакт с желаното. Например, когато в устата ви попада първото парче от любимата храна. Губейки желаното чувство, човек отново се стреми да го изпита. Френската психоаналитичка Доминик Милер вярно отбелязва: "Нищо в света не е в състояние да ни доставя удоволствие постоянно. И, за да изпитваме това чувство отново и отново, ни се налага да търсим нови обекти". За да се повиши яркостта на преживените усещания и да се удължи удоволствието много прибягват до изкуствена стимулация на производство на допамин. Алкохолът и никотинът блокират разрушаването на хормона след очаквания ефект, поради което се увеличава степента на полученото удоволствие. Въпреки това, лекарите не препоръчват прекалено да се увличате по допаминовата стимулация, тъй като мозъкът свиква с изкуствено повишеното ниво на допамин, намалявайки неговото естествено производство.

Трябва да има мярка

Статистиката показва, че мъжете страдат от алкохолна зависимост два пъти по-често отколкото жените. И всичко това, защото при представителите на силния пол се произвежда при приемането на алкохол повече допамин. В проучване на университета в Йейл и Колумбийския университет са взели участие мъже и жени над 18 години. Участниците в експеримента, употребили определено количество алкохол, били сканирани с позитронно-емисионен томограф. С помощта на тази процедура можело да се измери количеството на произведения допамин. При мъжете съдържанието му се оказало повече. Най-голямо количество емисии на хормона се наблюдавали във вентралния стриатум, където се намира зоната, отговорна за насладата и пристрастяването. Както обяснява един от авторите на изследването Нина Урбан, при мъжете отделянето на по-голямо количество допамин се асоциира със субективно чувство на удоволствие от алкохолното опиянение.