Как да се отнасяме към неприятностите, за да останем спокойни

kak-da-se-otnasyame-kam-nepriyatnostite-za-da-ostanem-spokoini

В младостта си изисквах от хората повече, отколкото можеха да дадат: постоянство в приятелството, вярност в чувствата. Сега се научих да изисквам от тях по-малко, отколкото могат да дадат: да бъдат наоколо и да мълчат. И на техните чувства, на тяхното приятелство, на техните благородни дела винаги гледам като на истинско чудо – като дар от Бога.

Албер Камю

Нашето щастие и благополучие зависи до голяма степен от това как се отнасяме към определени неща, събития и хора. И ако гледаме на живота от правилния ъгъл, тогава дори нещастните обстоятелства ще се променят в наша полза.

Ето как един човек вижда възможностите и ползите в проблемите и ги намира, а другият вижда случилото се като трагедия и в крайна сметка го получава. Важна е правилната перспектива.

Проблемите, които се случват на всеки от нас, са два вида: тези, които другите хора създават за нас, и тези, които самият живот ни предоставя. Нека да поговорим за правилното отношение към тях.

За проблемите от хората

"В младостта си изисквах от хората повече, отколкото можеха да дадат: постоянство в приятелството, вярност в чувствата. Сега се научих да изисквам от тях по-малко, отколкото могат да дадат: да бъдат до мен и да мълчат. И на техните чувства, на тяхното приятелство, на техните благородни дела винаги гледам като на истинско чудо – като дар от Бога " - Албер Камю.

Всички ние искаме хората около нас да ни уважават, да се грижат за нас, да ни обичат и да ни приемат такива, каквито сме. Нормално е да искаме точно това.

Но проблемът е, че всеки човек мисли преди всичко за себе си и често хората ни създават трудности неволно, несъзнателно, а просто се защитават и преследват собствените си интереси. Нищо лично, както се казва.

Ето защо, единствената рецепта за запазване на невъзмутимост в отношенията с хората — не чакайте от тях твърде много и тогава техните действия няма да ви трогват и влияят.

Още повече, хората около нас са като поток: те идват и си отиват. Тогава струва ли си да им възлагаме някакви очаквания, ако няма гаранция, че ще бъдат с нас и утре? По-добре е да им благодарите за всяко хубаво малко нещо в отношенията ви и да не се вкопчвате в тях.

За неприятностите в живота

"Правилно постъпва този, който се отнася към света, сякаш сънува. Когато сънуваш кошмар, се събуждаш и си казваш, че е било само сън. Казват, че нашият свят не се различава от този сън", казва Цунетомо Ямамото, японски самурай, автор на известния трактат "Хагакуре".

Източникът на нашето нещастие и безпокойство е само в едно нещо: ние приемаме живота твърде сериозно. И ако се научим да възприемаме живота като сън, тогава цялата сериозност ще изчезне и нищо не може да ни разстрои и разочарова.

Това, между другото, е една от най-древните техники за медитация: да възприемаме живота като спектакъл, като сън. Не забравяйте да пробвате. В продължение на 7 дни си представяйте, че целият ви живот е просто представление и вие сте актьор в него. И играйте ролята си достойно, наслаждавайте ѝ се!

Ако помните това, животът ви ще се промени към по-добро. И щастието в живота зависи именно от правилния поглед – щастието не трябва да се търси.