Как да се научите да се справяте с неуспехите?

Как да се научите да се справяте с неуспехите?

Разговор с Михаил Лабковский – дългогодишен психолог, известен с по-острите си изказвания, даващи нужната доза истини чрез здравословен цинизъм.

В живота на всеки човек се случват неприятности, несгоди и това е една неизбежност. Само когато човек е неуверен, провалът го лишава от сили, вяра в собствените способности и в успеха. А увереният в себе си човек лесно се изправя, изтупва се и продължава нататък.

Как да се научите да се справяте с неуспехите?

  1. Не забравяйте: вие сте направили всичко, което сте могли. В момента, когато сте взели решение, впоследствие оказало се погрешно, сте считали, че това е правилно. „Недоглеждането“ се е разкрило постфактум, така че съвсем няма за какво да се вините.
  2. Превърнете събитие със знак "минус" в събитие със знак "плюс". Научете се да извличате за себе си полза, дори и от тези ситуации, в които сте сгрешили. Вашата полза – нови знания, заключения, изводи, поуки. Сега вече ви е ясно как е било правилно да постъпите и тези знания ще ви помогнат в бъдеще.
  3. Да се ядосвате, разстройвате, укорявате себе си – това е неконструктивно. Уверените в себе си хора, разбира се, преживяват собствените си грешки, но бързо идват на себе си и вървят по-нататък. В самонаказанието и самобичуването нищо добро няма.
  4. Вие сте направили нещо лошо на някой друг? Извинете се. Вината пред някого, точно както и пред вас самите, няма да изкупи "лошото поведение", но ще ви съсипе нервите и поведе по грешен път. Опитайте се да оправите нещата, а ако това е невъзможно, тогава просто помолете за прошка, извинете се. Това е достатъчно.
  5. Запомнете: ако не правите грешки, вие стоите на едно място. Човек, който се развива и се движи напред, винаги ще прави нещо неправилно. Това се случва, защото на всяко ново стъпало вие придобивате нови знания и житейските задачи стават все по-разнообразни. Няма грешки – няма развитие. Така че – това, че сте сгрешили, е ясен знак, че вървите напред.

А като цяло искам да кажа, че на моите консултации често е имало бизнесмени, много богати хора. Всички ги е обединявало едно качество: умението да се отнасят към бизнеса (а и към живота) като към игра. Такива хора не възприемат прекалено сериозно загубите, дори ако говорим за големи суми и за "сериозно" имущество. Те отлично разбират, че в големия бизнес е така винаги: днес ти си загубил играта, а утре те чака двойна победа. И знаете ли, от тези хора може много да се поучим.

Текстът е част от лекция на тема на тема "Как да обичаме себе си и укрепваме самочувствието си".