8 неща, привични на щастливите хора

щастие, щастливи хора, навици

Илюстрация: turiel.deviantart

Повечето хора са щастливи толкова, колкото са решили да бъдат щастливи. Ейбрахам Линкълн

Никой не става щастлив случайно. Това е определена жизнена позиция, над която първо трябва да се работи, а след това тя започва да работи за теб. Най-важното, с което трябва да започнете е със способността за възстановяване. Психолозите смятат, че именно тя е антоним на депресия. Това е вид оръжие срещу неизбежните спадове в живота на всеки човек. Японска поговорка гласи: "Падни седем пъти, изправи се осем".

щастие, привички на щастливи хора

Изработете в себе си следните 8 навика и те ще ви помогнат да се почувствате много по-щастливи и да преодолявате жизнените трудности много по-лесно:

  1. Не се тревожете какво мислят другите за вас. Щастливите хора не позволяват на негативно настроените хора да влияят на тяхното самочувствие. Без значение какво казват тези хора, всичко изтича от тях като вода от гъска. В края на краищата, те твърдо знаят, че достоен човек не е човек, който няма недостатъци, а човек, който има достойнство.
  2. Винаги във всичко виждайте плюсовете. Във всичко лошо има и нещо добро. Ако не може да се намери в ситуация положителна страна, такива хора си я създават сами. Те не съжаляват. Ако нещата са добре, това е чудесно. А ако е лошо, то това е опит.
  3. Научете се да бъдете винаги дружелюбни и благодарни. За щастливите хора не е важно как изглеждате или откъде сте родом. Всичко, от което имат нужда е още един човек, с когото могат да се смеят и да бъдат щастливи. Те не се стесняват и не съжаляват за няколкото отделени минути, за да изразят благодарността си към други хора.
  4. Колкото се може повече се усмихват и се стремят да бъдат позитивни. "Ние се смеем, не защото сме щастливи, ние сме щастливи, защото се смеем" (Уилям Джеймс). Усмивките и смеха са присъщи на щастливите хора. Така се случва, че хората, с които прекарваме много време, оказват влияние върху нас и върху нашето възприятие на заобикалящия свят. Колкото повече време прекарваме с положително настроени и оптимистични хора, с толкова по-светли тонове ще е оцветен и нашият живот.
  5. Щастливите хора знаят, че не всичко в този свят е съвършено. Трудно е да преборите в себе си перфекционизма, но това е необходимо. Всичко е добре в умерени количества. Щастливите хора умеят да контролират стремежа към съвършенство. Те не наказват себе си за неточности и пропуски. Те са горди от себе си и от постиженията си. Понякога някои неща не вървят така, както са планирани, и това е нормално. Невъзможно е всичко да се държи под контрол.
  6. Живеят в настоящето. "Аз съм преживял много ужасни неща в живота си, някои от тях са се случили в действителност" (Марк Твен). Щастливите хора не чакат петък вечер, сутринта в неделя, покупката на нова кола, нов апартамент. Не чакат пролетта, лятото, есента, зимата. Нима не е най-ужасната грешка да се мисли, че ти живееш, когато всъщност ти лежиш в камера за съхранение в очакване на живота. Там някъде, там някога.
  7. Внасят своя дан в окръжаващия ги свят. Един от най-добрите начини да се чувствате щастливи – да променяте околния свят. За това не е задължително да спасявате хора или да спрете цунами. Понякога е достатъчно просто на някой да се усмихнете, да направите комплимент или да помогнете на приятел.
  8. Продължават да се учат. Щастливите хора са любопитни и имат желание да научат нови неща за света и хората, населяващи го. Винаги има нещо, за което ние все още не знаем. Интересът към живота дава енергия, влияе положително на мисленето и прави дните по-наситени.

Щастието – това е свойство на характера. В някои в характера им е през цялото време да го чакат, други непрекъснато да го търсят, а трети – навсякъде го намират. Елчин Сафарли

Ценете простите удоволствия, които не струват нищо и се появяват сами по себе си – да изядете сладолед на пейка в парка, да погалите котка, да видите дъга. Намирайте радост в малките неща и бъдете благодарни за всичко, което имате – ето откъде започва щастието.