7 причини за вашата бедност

Почти 80% от населението на България живее от заплата до заплата. При това заплатата често не е ниска, но повечето не могат да управляват разходите правилно. Безкрайни кредити, непланирани разходи, загуби, скъпи подаръци. Да инвестират пари в собственото бъдеще си позволяват малцина. Всички останали дотолкова са привикнали към печалното положение, че дори не се учудват, когато им се налага последната седмица преди заплата да орязват семейния си бюджет.

Не ви ли е омръзнало да живеете така? Ние събрахме 7 основни причини, заради които вашия портфейл почти винаги е празен. Опитайте да премахнете поне част от тях и може би ще промените живота си към по-добър.

Личен бюджет

budjet

Помислете за какво харчите парите си. Или не, това няма да е достатъчно. Седнете и напишете за какво харчихте пари последните три седмици. Всички покупки ли бяха толкова важни? Не можехте ли да си спестите този продукт? Отсъствието на отговорно планиране на бюджета е основната пробойна в кораба на икономическото ви благосъстояние.

Докато не се научите да планирате разходите поне месец напред, едва ли ви чака нещо добро във финансов план.

Икономическа неграмотност

negramotnost

Да кажем това е почти нормално. Голяма част от населението е икономически неграмотна. Дори високообразовани хора приемат за нормално да не разбират основните икономически условия, според които функционира обществото. Да оправим това можем по един единствен начин – да следим какво се случва около нас, да се опитаме да разберем защо цената на нефта влияе върху курса на еврото, а то върху нашите разходи. Току виж разберете от къде въобще се вземат парите.

Финансова апатия

apatiq

Много хора просто отпускат ръце безпомощно, виждайки как неотклонно се влошават перспективите им за нормални приходи. Вместо да планират възможно инвестиране на пари и осигуряване на повече комфорт в бъдеще, те напротив – започват да харчат като за последно.

Финансовата апатия е някакъв икономически еквивалент на депресията. И едното, и другото може да се пребори единствено с максимална концентрация върху целите.

Парите не са важни

pari

Парите не са най-важното - те не дават щастие. Чували ли сте това? С това са съгласни почти всички. Разбира се, че не са най-важното. Всичко е прекрасно, когато нямате пари, за да създадете на семейството си комфортен живот. Но за сметка на това вие сте до тях!

Запомнете, докато не престанете да презирате стоково-паричните взаимоотношения няма да разберете, че парите са една от основите за добър живот.

Някъде живеят по-зле

zle

Още един широко разпространен начин за бягане от реалността. Това, че печелите повече от съседа, не ви прави богат. Това е времена утеха и задържане на едно място. „Добре сме ние - в Африка децата гладуват!“

Банален мързел

marzel

Да работиш от девет до пет е сложно? Натоварен график, да? Човек може да работи пълноценно много повече. Помислете колко от работното ви време отива за почивки? Колко са реалните ви работни часове (гледането на котенца в интернет не се брои)?

Престанете да се съжалявате. Ако искате да печелите нормални пари – работете повече.

Лоши хора

loshi-hora

Политиците са лоши, управляват ни корумпирани некадърници. Те са виновни за всичко!

Ясното осъзнаване, че личния ви бюджет е единствено ваша отговорност – това е единственият правилен път към благосъстоянието. Престанете да се надявате на политици и външни фактори. Вземете нещата в свои ръце.